Donanım

Read-Only Memory (ROM) bellek nedir

Salt okunur bellek veya sadece okunur bellek (ROM), verileri kişisel bilgisayarlarda (PC’ler) ve diğer elektronik cihazlarda kalıcı olarak depolayan bir tür depolama ortamıdır. Bilgisayarı başlatmak için gerekli olan ve önyükleme için gerekli olan programlamayı içerir; ana giriş / çıkış görevlerini yerine getirir ve programları veya yazılım talimatlarını tutar.

ROM salt okunur olduğu için değiştirilemez; kalıcı ve uçucu değildir, yani güç kesilse bile hafızasını tutar. Aksine, rasgele erişim belleği (RAM) uçucudur; güç kesildiğinde kaybolur. Anakartta çok sayıda ROM çipi ve genişletme kartlarından vardır. Çipler temel giriş / çıkış sistemi (BIOS), önyükleme, çevresel aygıtlara okuma ve yazma, temel veri yönetimi ve bazı yardımcı programlar için temel işlemler yazılımı için gereklidir.

Diğer kalıcı bellek türleri şunları içerir:

  • Programlanabilir Salt Okunur Bellek (PROM)
  • Elektrikle Programlanabilir Salt Okunur Bellek (EPROM)
  • Elektrikle Silinebilir Programlanabilir Salt Okunur Bellek (EEPROM; Flash ROM olarak da bilinir)
  • Elektrikle Değiştirilebilir Salt Okunur Bellek (EAROM)

Bununla birlikte, bu uçucu olmayan bellek tipleri değiştirilebilir ve genellikle programlanabilir ROM olarak adlandırılır. Uçucu olmayan belleğin orijinal biçimlerinden biri ROM’dur. Başlangıç ​​kodunu içeren bootstrap gibi belirli veriler için tasarlanmıştır. Maske programlı ROM asla değiştirilemez.

ROM ayrıca maskROM (MROM) olarak da ifade edilebilir. MaskROM, statik ROM olan ve üretici tarafından tümleşik bir devreye programlanan salt okunur bir bellektir. MROM örneği, en eski ROM türü olan önyükleyici veya katı hal ROM’udur.

Bazı ROM’lar uçucu değildir, ancak yeniden programlanabilir, buna aşağıdakiler dahildir:

  • Silinebilir Programlanabilir Salt Okunur Bellek (EPROM): Bu, çok yüksek voltajların kullanılması ve yaklaşık 20 dakikalık yoğun ultraviyole (UV) ışığa maruz bırakılmasıyla programlanır.
  • Elektrikle Silinebilir Programlanabilir Salt Okunur Bellek (EEPROM): Bu, birçok eski bilgisayar BIOS çipinde kullanılır, birkaç kez silinebilen ve programlanabilen ve aynı anda yalnızca bir konumun yazılmasına veya silinmesine izin veren uçucu olmayan bir depolama alanıdır. EEPROM’un güncellenmiş bir versiyonu flash bellektir; bu, çok sayıda bellek konumunun aynı anda değiştirilmesine izin verir.
  • Ultraviyole-Silinebilir Programlanabilir Salt Okunur Bellek (UV-EPROM): Bu, ultraviyole ışık kullanılarak silinebilen ve sonra yeniden programlanabilen salt okunur bellektir.

ROM ayrıca, salt okunur bellek (CD-ROM), CD kaydedilebilir (CD-R) ve yeniden yazılabilir CD (CD-RW) gibi çeşitli kompakt disk türleri gibi optik depolama ortamlarında da sıklıkla kullanılır.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir