Donanım

Ram nedir nasıl öğrenilir

Laptop ram

RAM nedir ? Bilgisayarımda bulunan ram miktarını nasıl öğrenebilirim ? Bugün, RAM hakkında merak edilen sorulara cevap vereceğiz.

Ram nedir ?

RAM, İngilizce random access memory kısaltmasıdır. Türkçe ifade ile ” rasgele erişimli bellek” anlamına gelmektedir. Ram bir depolama birimidir. Cihazınızda yaptığınız işlemlere hızlı bir şekilde erişmenize ve okunmasına yarayan bir depolama birimidir. Ram cihazınızdaki anlık hızı belirleyen en önemli donanım parçalarından biridir. RAM değeriniz MB (Megabayt) cinsinden belirlenir

RAM ve sabit sürücü temel olarak aynı bilgileri saklarlar, ancak RAM’deki bilgilere erişme ve onları işleme hızı, sabit sürücüdeki bilgilere erişme ve onları işleme hızından çok daha büyüktür.Belleğe verilen enerji kesildiği anda üzerinde işlem yapılan bilgiler kaybolur. RAM genellikle tek bir devre üstünde çift taraflı olmak üzere 2 veya 2’nin katları olacak şekilde dizilmiş bellek yongalarından oluşmaktadır. Bu yongaların her biri farklı depolama alanlarına sahiptir. Aynı devre üzerinde bulunan yongaların toplam kapasitesi Ram belleğinin kapasitesini verir. Yongalar üzerinde sayısız transistörle doğru orantılı bir şekilde artan bellek kapasitelerine sahiptirler.

Ram ne işe yarar ?

Bir RAM yongasında farklı iki veriye ulaşabilmek için ortalama aynı süre kullanılır. Fakat disk ve buna benzerleri okunan verinin başı bulunan noktaya yakınsa az zamanda uzak ise çok zaman harcanmakta ve baş konumu sürekli olarak değişmektedir. RAM, bilgisayarda işlenecek verilerin ve programların geçici olarak saklanması için kullanılır. Tüm programlar ve veriler önceden bir girdi biriminden ana belleğe yani RAM’e aktarılıp burada işlenir. RAM bilgisayarda ana hafıza ya da birincil depo, yükleme, gösterme, uygulamaları yönlendirme ve veri için çalışma alanıdır. Bu RAM tipi tümleşik devre biçiminde olmaktadır. Genel olarak hafıza çubuğu ya da RAM çubuğu olarak adlandırılmaktadır. Bunun nedeni ise; devre kartlarının üzerinde, küçük devreler halinde plastik paketleme yardımı ile çubuklar halinde olmasıdır.

Ram nasıl öğrenilir ?

Windows işletim sistemlerinde Bilgisayarım’a sağ tıklayıp özellikler seçeneğine tıklayarak ram miktarınızı öğrenebilirsiniz.

Yüklü bellek ( RAM) seçeneği karşısında, ram miktarınız belirtilir.

Alternatif ram öğrenme yöntemleri vardır fakat en kolay yöntem budur. Ram hakkında merak ettiğiniz soruları yorum ile bizlere iletebilirsiniz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir