Bilişim

Windows sistemlerden linux SSH bağlantısı nasıl yapılır

Secure Shell veya Secure Socket Shell olarak da bilinen SSH, kullanıcılara, özellikle sistem yöneticilerine, güvenli olmayan bir ağ üzerinden bir bilgisayara erişim için güvenli bir yol sağlayan bir ağ protokolüdür.

Güvenli ağ hizmetleri sağlamaya ek olarak, SSH, SSH protokolünü uygulayan yardımcı programlar paketini ifade eder. Secure Shell, şifrelenmiş olmanın yanı sıra güçlü parola kimlik doğrulaması ve genel anahtar kimlik doğrulaması sağlar.

İnternet gibi açık bir ağ üzerinden bağlanan iki bilgisayar arasındaki veri iletişimi. SSH, güçlü şifreleme sağlamanın yanı sıra, ağ yöneticileri tarafından sistemleri ve uygulamaları uzaktan yönetmek için yaygın olarak kullanılır ve bir ağ üzerinden başka bir bilgisayarda oturum açmalarını, komutları çalıştırmalarını ve dosyaları bir bilgisayardan diğerine taşımalarını sağlar.

SSH bağlantısı kurabilmek için bazı ek programları kullanmaktayız. SSH bağlantısı için Putty, Secure SSH veya WinSCP gibi yazılımları kullanabiliriz. Bu 3 yazılım içerinde en çok kullanılan ise Putty yazılımıdır.  Bu 3 programı aşağıdaki bağlantılar üzerinden indirebilirsiniz. Ayrıca güncel Windows sürümlerinde OpenSSH bulunmaktadır. CMD ekranı üzerinden aynı Linux bilgisayardaki gibi ssh komutlarını kullanarak bağlantı sağlanabilmekte ssh-key oluşturulabilmektedir.

SSH Client

Yukarıdaki yardımcı programlar sayesinde SSH bağlantısı kurabilirsiniz. SSH, hem kriptografik ağ protokolünü hem de bu protokolü uygulayan yardımcı programlar paketini ifade eder. SSH, istemci-sunucu modelini kullanır ve oturumun görüntülendiği uç olan Secure Shell istemci uygulamasını oturumun çalıştığı uç olan bir SSH sunucusuna bağlar. Varsayılan olarak bir SSH sunucusu, standart İletim Kontrol Protokolü (TCP) bağlantı noktası 22’yi dinler.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir