Bilişim

Nasıl Hackleniyorsunuz ?

Sabah uyandınız. Yüzünüzü yıkadınız veya direk duş alıp çıktınız, mail ve facebook hesaplarınıza girip bir dolaşacaksınız. Sonra oyununuzu oynarsınız. Hatta belki bir siteniz var! Ve girip bir şeyler yazacaksınız ziyaretçilerinize… Hiç bir hesabınıza; ne mail, ne facebook, ne oyun ne de sitenize giremediğinizi düşünün!
Üzgünüm. Hacklendiniz! Hem de ruhunuz bile duymadan…

NASIL HACKLİYORLAR?

 
Çoğu zaman insanların en büyük yanlışı anti virüslere güvenmek oluyor. Ama inanın hack hakkında hiç bir şey bilmeyen biri bile internetten kolaylıkla anti virüslerden gizlenebilen programcıklar bulabilir.
Öncelikle belirteyim. Sizi hacklemek isteyen kişi eğer bir profesyonelse sizin üst seviye mi yoksa alt seviye bir kullanıcı mı olduğunuzu kontrol edecektir. Eğer alt seviyeyseniz, ne yazık ki çoğu zaman sizi kandırmaları dakikalarını alacaktır. Bunu yapmanın bir çok yolu var.
  • Resim gönderirler açarsınız,
  • Mail gönderirler dosyayı indirirsiniz,
  • İnternet cafede oturduğunuz bilgisayara önceden bir şey yüklenmiştir,
  • Facebook diye girdiğiniz sitenin adres satırındaki adına dikkat etmez ve şifrenizi girersiniz avlanırsınız vs…
Sosyal mühendislik adı verilen yöntem, hackerın sizin ilgilerinizi, en çok tıkladıklarınızı, arkadaşlarınızı vs. özel kişisel bilgilerinizi araştırıp sizin zaafınıza göre yem atmasıdır. Ve sosyal mühendisliği iyi yapılmış bir hack girişimi %90 başarıyla sonuçlanacaktır…
hacklenmek

DÜŞÜNÜN!

 
En sevdiğiniz arkadaşınızdan birinden bir mesaj geliyor.
“Kanka, nasıl olmuş resmim ya bizim okulun orda çekindik xxx filanla birlikte”
direk açarsınız değil mi?
Peki  açmadan kontrol ettiniz mi? O kişi gerçekten sizin arkadaşınız mı yoksa aylar öncesinden arkadaşlık isteğini kabul ettiğiniz bir fake hacker hesabı mı?
Aslında açtığınızda dahi hacklendiğinizi anlamazsınız. Çünkü hacker şüphe uyandırmayacak bir resim kullanacaktır. Ardırdan siz açar açmaz arka plana yerleşen virüs, format atmadıkça bir daha asla silinmeyektir…

DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER!

 
  1. Güvenlik duvarınız, anti virüsünüz günü gününe güncellensin.
  2. Bir siteye girdiğinizde mutlaka adres satırında sitenin ismini kontrol ediniz. Facebook değil faecebook diye bir siteye girip herşeyinizi kaybedebilirsiniz.
  3. Güvenmediğiniz sitelerden facebook’ a bir şey göndermeyin, uygulamalara katılmayın.
  4. Kendi bilgisayarınız harici bir bilgisayar kullandığınızda ne olursa olsun kendi bilgisayarınıza ulaşır ulaşmaz şifrenizi değiştirin. Bu arkadaşınızın kötü niyetinden değil, farkında olmadan bilgisayarında keylogger olabileceğiden ötürüdür.
  5. Tanımadığınız insanlardan gelen maillere aşırı şüpheli yaklaşın.
  6. Mümkünse bütün hesaplarınızın şifreleri farklı olsun. Eğer unuturum diyorsanız sadece sayıları veya karakterleri değiştirin. Örneğin facebook için “ali@391” şifresi kullanırken mail için “ali@391@” kullanın.
  7.  Güvenmediğiniz kaynaklardan dosya indirmeyin. Resim sanıp hacklenirsiniz.
  8. Sakın şuna kanmayın: “Programı anti-virüs trojan olarak görüyor anti-virüsü kapatıp öyle yükleyin” Bunu yapıyorsanız eğer, siz gerçekten hacklenmeyi hak ettiniz demektir.
  9. Şifrelerinizi sık değiştirin.
  10. Ağınızı kesinlikle şifreli kullanın. Ağdan hacklenmek çok kolay!

Ozengen.com

Makale: Bilgebeyin

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir