Bilişim

Svchost.exe nedir hangi hazılımlar svchost kullanır

Svchost.exe (Service Host) dosyası, Windows işletim sistemlerinde, Microsoft tarafından sağlanan önemli bir sistem dosyasıdır. Normal koşullar altında svchost dosyası Windows servisi için kritik önem taşıyan bir bileşendir fakat virüs bulaşması durumunda farklı şekilde çalışabilir. Windows, svchost.exe’yi kullanarak aynı DLL’lere erişmesi gereken hizmetleri gruplandırarak sistem kaynaklarına olan talebi azaltmaya yardımcı olur. Windows çok sayıda görev için Service Host işlemini kullandığı için , Görev Yöneticisi’nde svchost.exe’nin RAM kullanımının arttığını görmek yaygın bir sorundur.

Hangi Yazılımlar Svchost.exe Kullanılır?

Windows başladığında svchost.exe işlemi başlar ve sonra belleğe yüklenmesi gereken hizmetler için kayıt defterini denetler. Svchost.exe, Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista , Windows XP ve Windows 2000 sistemlerde çalışır.

Svchost.exe aracını birkaç Windows hizmeti örneği;

  • Windows Update
  • Arka Plan Görevleri Altyapı Hizmeti Tak ve oyna
  • World Wide Web Yayımlama Hizmeti
  • Bluetooth Destek Hizmeti
  • Windows Güvenlik Duvarı
  • Görev Zamanlayıcısı
  • DHCP İstemcisi
  • Windows Ses
  • Ağ bağlantıları
  • Uzaktan Yordam Çağrısı (RPC)

Svchost.exe dosyasında virüs var mı?

Svchost dosyası virüs bjulaştığı zaman çok fazla bellek ve işlemci kullanır. Bu durum bilgisayarınızın yavaşlamasına ve donmasına neden olabilir. Svchost.exe’nin hangi hizmetleri kullandığını anlık olarak kontrol edebilir, virüs kaynaklı bir sorun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kontrol edebilmek için Windows 10 veya Windows 8 işletim sismine sahip olmanız gerekmektedir.

CTRL + ALT + Delete kısayol tuşlarına basarak görev yöneticisine giriş yapın. Service host servisini açarak, altında çalışan yazılımları kontrol edebilirsiniz. Burada ismini kaynağını bilmediğiniz bir yazılım varsa, muhtemelen dosyaya virüs bulaşmıştır.

Dosyanın ne olduğunu anlamak için sağ tıklayıp / dosya kaynağını aç seçeneğine tıklayarak dizine ulaşabilirsiniz.

Antivirüs veya malware temizleyici yazılımlar kullanarak bilgisayarınızı tarayıp,virüsten kurtulabilirsiniz. İşlem için Zemana Malware temizleyici’yi özellikle tavsiye ederiz.

Alternatif olarak komut satırını kullanarak da servis altında çalışan yazılımları tespit edebilirsiniz. Komut satırını yönetici olarak çalıştırarak aşağıdaki komutu kopyalayın.

[box type=”note” align=”aligncenter” ]

tasklist /svc | find “svchost.exe

[/box]

Listede tanımadığınız bir hizmet varsa, internette araştırma yaparak bu hizmetin virüs olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Windows çevrimiçi ara özelliğini kullanarak da hizmet hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Burada kritik olan nokta; Herhangi bir Windows hizmetini virüs sanıp müdahale etmemeniz. Bu durum bilgisayarınızın çalışmasını engelleyebilir.

Svchost.exe çok bellek kullanıyor?

Herhangi bir Windows bileşeni çalışırken, ciddi bellek ve işlemci gücü harcayabilir. Eğer svchost internete erişen bir uygulama tarafından kullanılıyorsa ( ÖrneğinWindows update) normalden fazla kaynak ve bant genişliği kullanabilir. Bu duruma müdahalet etmek için üstteki yöntemde olduğu gibi görev yöneticisini açarak kullanan servisi kontrol etmeniz ve gerekiyorsa bu servisi durdurmanız gerekebilir.

Svchost.exe, RAM’in yüzde 90-100’ını kullanıyorsa svchost.exe’nin kötü amaçlı, orijinal olmayan bir kopyası çalışıyor olabilir. Bu durumda Zemana antimalware ile bilgisayarınızı taramanız gerekmektedir.

[divider]

Svchost hakkında merak ettiğiniz diğer bilgiler için yorum atabilirsiniz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir