Bilişim

Uçak modu nedir? Uçak modu hakkında tüm bilgiler

Ozengen.com takipçileri, Android telefon, iPhone, iPad ve hatta bir Windows PC’de uçak modu özelliğini görebilirsiniz. Peki uçak modu nedir ve gerçekte ne işe yarar? Bunu telefonunuzda veya PC’nizde kendi avantajınıza nasıl kullanabilirsiniz?

Uçak Modu Nedir?

Bazen uçak modu veya uçuş modu olarak da adlandırılan uçak modu, neredeyse tüm akıllı telefonlarda, dizüstü bilgisayarlarda ve benzer cihazlarda kullanılabilen bir ayardır. Uçak modunu etkinleştirdiğinizde cihazınızdan gelen tüm sinyal iletimi durdurulur. Cihazınız açıldığında durum çubuğunda bir uçak simgesi göreceksiniz.

Bu özellik uçak modu olarak biliniyor çünkü çoğu havayolu şirketi, özellikle kalkış ve iniş sırasında uçaklarında kablosuz cihazların kullanımını yasaklıyor. Telefonların uçaklardaki radyo ekipmanına gerçekten müdahale edip edemeyeceği konusunda bazı tartışmalar var, ancak çoğu kişi, en iyisinin tedbirli olmak olduğunu düşünüyor.

Uçak Modu Ne Yapar?

Uçak modu, telefonunuzun veya dizüstü bilgisayarınızın aşağıdakiler dahil tüm kablosuz işlevlerini devre dışı bırakır:

  • Hücresel bağlantı: İnternete erişmek için arama yapamaz, kısa mesaj gönderemez veya mobil veriyi kullanamazsınız.
  • Wi-Fi: Cihazınızın mevcut Wi-Fi bağlantılarıyla bağlantısı kesilecek ve yeni bağlantılara bağlanmayacaktır.
  • Bluetooth: Bluetooth , telefonunuzu hoparlörlere, kulaklıklara ve daha fazlasına bağlamanızı sağlayan kısa mesafeli bir bağlantıdır. Uçak modu bunu devre dışı bırakır.

Uçak modunu etkinleştirdikten sonra, Wi-Fi veya Bluetooth’u manuel olarak tekrar açabilirsiniz, bu sırada hücre sinyallerini engellemek için uçak modunu etkin tutmaya devam edebilirsiniz.

İOS ve Android’in modern sürümleri, uçak modu için kolaylık sağlayan ayarlamalar içerir. Modern cihazlarda, bir Bluetooth cihazına bağlıyken uçak modunu açarsanız Bluetooth bağlantısı kesilmez. İsterseniz Bluetooth’u manuel olarak da kapatabilirsiniz.

GPS biraz farklı. Herhangi bir radyo dalgası iletmez; Telefonunuzun GPS işlevi yalnızca GPS uydularından sinyal alır. Cihazınıza bağlı olarak uçak modu GPS’yi kapatabilir veya kapatmayabilir.

Çevrimdışı harita uygulamaları internet bağlantısı olmadan çalışırken, canlı trafik gibi özellikler internet bağlantınız olmadığı için uçak modunda çalışmayacaktır.

Android’de Uçak Modu Nasıl açılır

Android cihazınızda uçak modunu etkinleştirmek için şu adımları izleyin:

  1. Hızlı Ayarlar panelini açmak için ekranın üst kısmından iki kez aşağı doğru kaydırın . Alternatif olarak iki parmağınızı kullanarak bir kez aşağı kaydırabilirsiniz.
  2. Izgarada Uçak modu geçişini arayın. Göremiyorsanız daha fazla simgeye erişmek için yana kaydırmanız gerekebilir.
  3. Geçiş düğmesine dokunduğunuzda telefonunuz uçak moduna girer. Durum çubuğunuzda, etkilenen tüm radyoların devre dışı bırakıldığını belirten bir uçak simgesi göreceksiniz.

Uçak modunu devre dışı bırakmak için bu adımları tekrarlayın. Uçak modundan çıktıktan sonra telefonunuzun Wi-Fi ve hücresel verilere yeniden bağlanmasının biraz zaman alabileceğini unutmayın.

Telefonunuzda herhangi bir nedenle bu kısayol yoksa Ayarlar > Ağ ve internet > Uçak modu bölümünden uçak moduna geçiş yapabilirsiniz. Çoğu Android menüsünde olduğu gibi bu, cihazınıza bağlı olarak biraz farklı olabilir.

iPhone veya iPad’de Uçak Modu açılır

iPhone veya iPad kullanıcısıysanız iPhone ve iPad’de uçak moduna ilişkin tam kılavuzumuza bakın . Bu size uçak modu ve bunun cihazınız üzerinde neleri etkilediği hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğretecektir.

Windows ve Mac’te Uçak Modu Nasıl açılır

Windows 10 ve Windows 11’de uçak modunu Eylem Merkezi aracılığıyla değiştirebilirsiniz. Açmak için Win + A tuşlarına basın . Göründüğünde, alttaki Uçak modu geçişini arayın. Uçak modunu etkinleştirmek ve tüm ağ sinyallerini kesmek için buna tıklayın.

Paneli Windows 10’da görmüyorsanız daha fazlasını göstermek için Genişlet’e tıklayın; varsayılan olarak gizlenmiş olabilir. Windows 11’de Kalem simgesini tıklayın ve simgenin görünecek şekilde ayarlandığından emin olun.

Uçak Modu Pil Tasarrufu Sağlar mı?

Evet, uçak modu kesinlikle cihazınızın pil ömründen tasarruf etmesine yardımcı olur. Telefonunuzdaki çeşitli radyolar çok fazla güç tüketir. Wi-Fi üzerinden düzenli olarak uygulama bildirimleri gönderiyorlar, Bluetooth cihazları ve baz istasyonlarıyla iletişim kuruyorlar ve konumunuzu kontrol ediyorlar.

Bunların hepsi çok fazla güç tüketiyor, bu nedenle hepsini aynı anda devre dışı bırakmak, telefonunuzu daha uzun süre canlı tutmanın harika bir yoludur. Telefonunuz uçak modunda çok fazla iş yapmadığı için daha hızlı şarj olması da gerekir.

Uçak Modunda Wi-Fi Kullanabilir misiniz?

Cihazınıza bağlı olsa da çoğu modern telefon, uçak modunda bile Wi-Fi kullanmanıza izin verir. Uçak modunu etkinleştirdiğinizde Wi-Fi kapanacaktır ancak manuel olarak tekrar etkinleştirebilirsiniz. Bazı durumlarda, ilk etapta uçak modunu açtığınızda Wi-Fi kapanmayabilir.

Android cihazınızı uçak moduna geçirdikten sonra ekranın üst kısmından iki kez aşağı kaydırarak Hızlı Ayarlar’ı tekrar açın ve ardından Wi-Fi’ye dokunun. Birkaç saniye bekleyin, Wi-Fi’nin açıldığını ve bağlandığını göreceksiniz (telefonunuz buna izin veriyorsa).

iPhone’da Denetim Merkezi’ni açın (Ana Sayfa düğmesi olmayan iPhone modellerinde sağ üst köşeden aşağı doğru kaydırın veya cihazınızda Ana Sayfa düğmesi varsa alttan yukarıya doğru kaydırın) ve Wi-Fi geçiş düğmesine aynı şekilde dokunun.

Artık pek çok havayolu şirketi uçuş sırasında Wi-Fi sunuyor ; dolayısıyla mümkünse bunun keyfini çıkarmak için uçak modundayken Wi-Fi’yi etkinleştirebilirsiniz. Emin değilseniz bağlanmayı denemeden önce bir havayolu çalışanına danışmalısınız. Uçaklar genellikle Wi-Fi’ye yalnızca 10.000 feet’in üzerindeyken izin verir, bu nedenle kalkış ve iniş sırasında Wi-Fi’yi kapalı tutmaya dikkat edin.

Bluetooth Uçak Modunda Çalışıyor mu?

Bu yukarıdakine benzer bir senaryodur. Uçak modunun etkinleştirilmesi Bluetooth’u devre dışı bırakır (daha önce belirtilen istisnalar dışında), ancak çoğu telefon ve dizüstü bilgisayarda kısayol düğmesini kullanarak Bluetooth’u tekrar açabilirsiniz. Havayolları genellikle Bluetooth’u pek önemsemez çünkü menzili çok kısadır (çoğu durumda yaklaşık 30 feet).

Bluetooth’u etkinleştirmek, Bluetooth kulaklıklarınızı, klavyenizi veya benzer cihazlarınızı eşleştirmenize olanak tanır. Uçakta olmasanız bile, Bluetooth kulaklıkla çevrimdışı müzik dinlerken pilden tasarruf etmek için uçak modunu etkinleştirebilirsiniz.

Uçak Modu Veri Kullanıyor mu?

Hayır. Uçak modunu etkinleştirmek telefonunuzun mobil sağlayıcınızın cep telefonu ağına bağlanmasını engellediğinden, uçak modunda hiçbir veri kullanmazsınız.

Uçak Modu Oyunlar İçin Ne Yapar?

Telefonunuzda oyun oynamayı seviyor ancak reklam görmekten nefret ediyorsanız uçak modu size yardımcı olabilir. Tüm internet bağlantılarını devre dışı bıraktığı için uçak modunun etkinleştirilmesi, çevrimdışı mobil oyunlardaki reklamların gizlenmesine neden olur. Uçak modunu etkinleştirdikten sonra Wi-Fi’yi tekrar açmadığınızdan emin olun.

Ancak bir oyun cihazınızın çevrimiçi olmasını gerektiriyorsa oyunu uçak modunda oynayamazsınız. En sevdiğiniz oyunlarda uçak modunu denemeniz ve neler olacağını görmeniz gerekecek.

Alarmlar Uçak Modunda Çalışıyor mu?

Evet, alarmlar uçak modunda bile normal şekilde çalacaktır. Herhangi bir internet veya mobil bağlantıya bağlı değiller. Alarmınızı normal şekilde ayarlamak için cihazınızda Saat uygulamasını açın ve Alarmlar sekmesine geçin.

Snapchat Uçak Modunda Çalışıyor mu?

Hayır. Snapchat internet bağlantısına bağlı olduğundan uçak modunda hiç çalışmaz.

Uçak Modunda Arama ve Metin Alabilir misiniz?

Hayır, çünkü telefonunuzun hücresel servise bağlantısı yok. Birisi sizi ararsa ve telefonunuz uçak modundaysa, sanki telefonunuz kapalıymış gibi sesli mesajınıza ulaşacaktır. Uçak modundayken aldığınız SMS metinlerini devre dışı bıraktığınızda göreceksiniz.

Ancak Wi-Fi Araması kullanıyorsanız bu sınırlamaya sahip olmazsınız. Hem telefonunuzun hem de operatörünüzün bu işlevi desteklemesi gerekir ve Wi-Fi üzerinden aramaları ve geleneksel SMS metinlerini çalıştıracak şekilde etkinleştirmeniz gerekir.

WhatsApp ve iMessage gibi mesajlaşma uygulamaları bunun bir istisnasıdır. Telefonunuz uçak modundaysa ancak Wi-Fi’ye bağlıysanız, operatör ağları yerine internet üzerinden gittikleri için başkalarına anlık mesajlaşma servislerini kullanarak mesaj göndermeye devam edebilirsiniz.

Uçak Modundayken Müzik Nasıl Dinlenir?

Uçak modunda internet bağlantınız olmadığından Spotify, Apple Music ve benzeri müzik akışı uygulamaları çalışmaz. Uçak modunda müzik yayını yapmanın tek yolu, bahsettiğimiz gibi Wi-Fi’yi tekrar açmaktır.

Wi-Fi’ye bağlanamadığınızı varsayarsak uçak modunda müzik dinlemek için iki seçeneğiniz vardır. Öncelikle Spotify Premium veya YouTube Music Premium gibi ücretli bir yayın hizmetine abone olursanız uygulamayı kullanarak mobil cihazınıza müzik indirebilirsiniz . Bu, onu uçak modunda bile dinlemenizi sağlar.

Premium yayın aboneliği için ödeme yapmak istemiyorsanız yine de sahip olduğunuz yerel müzikleri dinleyebilirsiniz. Bunu yapmak için müziğinizi telefonunuzla senkronize etmeniz ve çevrimdışı bir müzik çalar uygulaması kullanmanız gerekir.

Uçak Modunda Yapabileceğiniz Şey Bu

Telefonunuzda veya dizüstü bilgisayarınızda uçak moduyla ilgili en sık sorulan soruların bazılarını yanıtladık. Kısacası, cihazınızdaki tüm kablosuz etkinlikleri kapatmanıza olanak tanır; bu, bazı uçuşlarda gerekli olmasına rağmen yerde bile kullanışlıdır. Yine de bazı bağlantılara izin vermek istiyorsanız Wi-Fi veya Bluetooth’u manuel olarak açarak uçak modunda ince ayar yapabilirsiniz.

Yaklaşan uzun bir uçuşunuz varsa internet bağlantısına bağımlı kalmamak için medyanızı telefonunuza indirmenizi öneririz. Bu şekilde, havayolu Wi-Fi’sine para ödemeden keyfini çıkarabileceğiniz çok şey var.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir