Bilişim

Türkiye’nin ilk yerli sunucusu NETAŞ!

Netaş, yerelleştirme konusunda ülkemize olan katkılarına devam ediyor. Şirket, ana hissedarı ZTE‘nin performansıyla dikkat çeken yerli üretim sunucusu R5300 G4 ve ZTE R5300 G4X’i Türkiye’de üretmeyi başardı. Barcelona’da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Konferansı 2022 MWC’de yerli sunucunun ilk tanıtımı yapıldı.

Yerli sunucu ne anlama geliyor ? Bizi neden ilgilendirsin ?

Bilişim sektöründe olan kişiler için yerli sunucu gerçekten heyecan veren bir haber fakat kullanıcılar için bu tam olarak neyi ifade ediyor ? Bu konuda biraz açıklama yapmakta fayda var. Bir son kullanıcı olarak sunucu – server terimlerine uzak olabilirsiniz. Bu çok normal. En basit ifadeyle sunucular aslında; yazılımların, programların kurulduğu ve çalıştırıldığı, birden fazla kullanıcının veri paylaşmasına izin veren dijital sistemlerdir. Normal bir bilgisayardan çok daha güçlü olan sunucular, birden fazla görevi aynı anda ve daha hızlı yönetecek şekilde yapılandırılır.

Dünya’da sunucu üretiminde lider firmalar var ve bu firmaların tamamı yurt dışı firmaları. Bugün, bu firmalardan ürün tedarik konusunda sorun yaşanması, bilişim altyapılarına ciddi zararlar verir. Tarım’da kendimize yeten bir ülke olmayı amaçladığımız gibi, bilişim sektöründe de bunu başarmamız gerekiyor.

Sadece bilişim alanında değil. Her sektörde yerlileşmek ülkemize sayısız katkılar sağlar. Dış borç yükünden kurtulmak ve sermaye birikiminin sağlanması, İstihdamın artması ile işsizliğin ve yoksulluğun azalması, Vergi ve harçların Türkiye ekonomisine katkı sağlaması, Dünyadaki ekonomik ve siyasal çalkantılardan en alt düzeyde etkilenmek.. Bu konu belki başka bir yazının konusu fakat bu faydalar yazmakla bitmez.

Netaş Yerli Sunucu özellikleri;

  • Nesil Intel® Xeon® işlemci ailesi ile 80 çekirdeğe kadar güçlü işlemci, 8 TB belleğe kadar geniş bellek ve NVMe gibi hızlı depolama seçenekleri bulunuyor.
  • GPU (grafik işlemci) desteği ile tüm kritik ve üst seviyede performans gerektiren iş yüklerini kolaylıkla yerine getirebiliyor.
  • Sahip olduğu özellikleri ile benzer rakiplerinden daha üstün genişleyebilme seçenekleri sunuyor. Tüm kritik işleri sorunsuz ve üst seviyede performansıyla karşılıyor.
  • Farklı sanallaştırma platformları desteği ile veri merkezleri ve bulut platformlarında sanal makinelerin kurulması için ideal bir ortam sunuyor.
  • Değiştirilebilir (hot-swap) disk seçenekleriyle farklı depolama ihtiyaçlarını karşılıyor.
  • Yüksek bant genişliği gerektiren tüm ihtiyaçlara cevap veriyor.
  • 25 adet disk sürücüye kadar çıkabilen, yüksek düzeyde ölçeklenebilir depolama yetenekleri ile farklı depolama ihtiyaçlarını karşılar.
  • Birden fazla 100G ağ arabirimini destekler, yüzlerce Gbps’ye kadar bant genişliği gereksinimlerini karşılar.
  • Piyasada en çok tercih edilen 2U rack boyutundadır.

Umarız bu yerlileştirme hareketini, başlıca modüler sunucular, network cihazları olmak üzere birçok alanda devam ettirebiliriz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir