İnternet

Neden “Black Friday-Kara Cuma” deniyor?

25 Kasım, Cuma yılın en yoğun alışveriş günü olarak biliniyor. Peki bu Black Friday- Kara cuma ismi nereden geliyor ?

“Kara Cuma” adı ilk olarak Philadelphia’daki polis memurları tarafından Şükran Günü sonrası alışveriş telaşını tanımlamak için kullanıldı. Yaygın olarak bilinen bir işletme zarar hikayesi var fakat bu hikaye gerçek değil.

Birine “Kara Cuma” adının nereden geldiğini sorarsanız, kulağa doğru gelen ama aslında doğru olmayan bir hikaye duyma ihtimaliniz yüksek. “Kara Cuma” adının finansal jargona dayandığı yaygın bir yanılgıdır. Hikaye, çoğu işletmenin yılın büyük bir bölümünde “kar” ettiğini, ancak büyük Tatil alışveriş sezonu onları “siyahta” bıraktığını söylüyor. “Kara Cuma” adının buradan geldiği söyleniyor. Kulağa hoş geliyor, ama gerçek arka plan bu değil.

“Kara Cuma”nın asıl çıkış hikayesi 1960’ların başında Philadelphia’da geçiyor. İlk olarak polis memurları tarafından, büyük insan kalabalığının tatil alışverişine başlamak ve futbol maçına katılmak için şehre geldiği zaman ortaya çıkan kaosu tanımlamak için kullanıldı.

Büyük kalabalıklar trafik olaylarında ve hırsızlık olaylarında bir akın yarattı, bu da polis memurları için normalden daha uzun vardiyalar anlamına geliyordu. Günü bir şekilde “Kara Cuma” olarak adlandırmaya başladılar. “Kara Cuma”nın kulağa uğursuz geldiğini düşündüyseniz, haklısınız.

Philadelphia’daki perakendeciler buna olumlu bir dönüş yapmaya ve günü “Büyük Cuma” olarak adlandırmaya çalıştılar, ancak “Kara Cuma” kaldı ve 1980’lerin sonunda ABD genelinde kullanılıyordu. Hikayenin doğrusu budur.

“Kara Cuma”nın kökeni gerçekten de tatil alışveriş sezonunun kaosuyla ilgilidir. İyi haber şu ki, bu çılgınlığa katılmak zorunda değilsiniz. İhtiyacınız olmayan alışveriş dayatmalarından uzak durmanızı tavsiye ederiz 🙂

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir