Bilişim

Masaüstü nedir detaylı masaüstü bilgisi

Bilgisayar kullanıcılarının sıkça duyduğu masaüstü nedir ? ne anlama gelir ? Masaüstü terimi nereden gelmiştir gibi merak ettiğiniz tüm bilgileri cevaplandırmaya çalışacağız.

Masaüstü, bilgisayarların bir grafik arayüz sayesinde kullanılmasını ve pratik bir kullanım sunan yazılımlara verilen genel addır. Eskiden komut ekranları ile yapılan işlemleri, masaüstü gelişimi ile birlikte grafiksel olarak yapabiliyoruz. Bu durum bilgisayar kullanırken herhangi bir komut ezberlemeden, kolay birşekilde bilgisayarı kullanmamızı sağlıyor.

Masaüstü tasarımları, işletim sistemlerine göre farklılık göstermektedir. Sistemler, araç çubukları, başlangıç menüleri, pencereler, duvar kağıtları gibi birçok kolaylık sağlayıcı özellikler sunar. Günümüzde en çok kullanılan masaüstü yazılımları; Windows (Aero) ve Mac OS  (Aqua) ‘dır. Bu masaüstü yazılımları kapalı kaynak kodlamaya sahiptir. Bunun yanında Linux tarafından sunulan KDE, EDE, Gnome gibi birçok açık kaynaklı masaüstü yazılımları mevcuttur.

EDE masaüstü

Masaüstü teriminin, masaüstü bilgisayarlar ile herhangi bir alakası yoktur. Masaüstü bilgisayar, tam da Türkçe’ye çevrildiği gibi sabir bir masa üstüne koyulan, kişisel bir bilgisayardır. Tek başına masaüstü terimi sadece bir yazılımı anlatmaktadır.

Günümüzde kullanılan mobil işletim sitemlerinde kullanılan Widget’lar, bilgisayarlar için tasarlanan masaüstlerine örnek olarak gösterilebilir. Tıpkı masaüstünde olduğu gibi, cihazınızı kullanmanızı kolaylaştıran kısayollar, pencereler, tasarımlar sunan Widget tasarımları neredeyse aynı görevi görmektedir.

Mac OS

Kullanıcılar tarafından en çok beğenilen masaüstü yazılımlarından biri de Mac OS’un kullandığı masaüstüdür. Kullanımı ilk etapta biraz zor gelebilir fakat uzun süre kullandıktan sonra Mac arayüzü kullanıcılara oldukça pratik bir kullanım sunmaktadır.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir