Bilişim

Klavyedeki sys rq, scroll lock ve pause tuşları ne işe yarar

Klavyenize bir göz attığınızda, sağ üst köşeye yakın bir yerde hiç kullanmadığınız birkaç tuş göreceksiniz: Sys Rq, Scroll Lock ve Pause / Break. Bu tuşların ne işe yaradığını merak ettiniz mi ?

Bu tuşlar günümüzde çok yaygın olarak kullanılmasa da birçok yeni klavyede hala aktif olarak yer almaktadır.

Sys Rq

SysRq tuşu, Sistem İsteğinin kısaltmasıdır. Günümüzde klavyeler genellikle SysRq tuşunu Print Screen (veya Prt Scr) tuşuyla birleştiriyor. Sistem İsteği tuşunu kullanmak için Alt + SysRq tuşlarına basmanız gerekir.

Bu tuş, düşük seviyeli işletim sistemi işlevlerini çağırmak içindir. klavyenizdeki diğer tuşlardan farklı davranır – bu tuşa bastığınızda, bilgisayarınızın BIOS’u, işletim sistemine tuşa basıldığını bildiren özel bir kesme oluşturur. İşletim sistemi olayı dinleyebilir ve özel bir şey yapabilir.

Scrool Lock

Scroll Lock, Caps Lock ve Num Lock gibi bir geçiştir – bazı klavyelerde Scroll Lock’un özel bir ışığı da olabilir.

Scroll Lock, az miktarda kullanılabilir ekran alanına sahip eski, metin modu ortamları için tasarlanmıştır. Ok tuşlarına basmak normalde metin giriş imlecini hareket ettirdi, ancak insanlar bir metin ekranının içeriğini yukarı ve aşağı kaydırmanın bir yolunu arıyordu. Scroll Lock etkinleştirildiğinde, ok tuşları imleci hareket ettirmek yerine ekran içeriğini kaydırırdı.

Scroll Lock’a uymaya devam eden dikkate değer bir program Microsoft Excel’dir. Excel’de Kaydırma Kilidi etkinleştirildiğinde, ok tuşlarına basmak, imleci hareket ettirmeden görüntüleme alanını kaydırır.

Pause / Break

Pause ve Break tuşları DOS’ta kullanıldı ve bugün Komut İstemi’nde hala çalışıyor.

Duraklat tuşu, metin modundaki bir programın çıktısını duraklatmak için tasarlanmıştır – yine de Windows’ta Komut İstemi penceresinde çalışır. Duraklat düğmesine bastığınızda, ekranınızda aşağı kayan çıktı durur. Programın nasıl yazıldığına bağlı olarak, bu aynı zamanda programın çalışmasını da duraklatabilir. Duraklattıktan sonra başka bir tuşa basın ve program devam edecektir.

Duraklat tuşu, BIOS önyükleme işlemi sırasında birçok bilgisayarı da duraklatabilir. Bu, ekranınızda kısa bir süre yanıp sönen BIOS POST (açılışta kendi kendini sınama) mesajlarını okumanızı sağlayabilir.

Break tuşu, DOS uygulamalarını sonlandırmak için kullanılabilir – Ctrl + Break tuşlarına basmak bir DOS uygulamasını sonlandırır. Bu kısayol, komut satırı ortamlarındaki uygulamaları sonlandırmak için de kullanılan Ctrl + C’ye benzer şekilde çalışır.

Bu tuşların birçoğu eskidir ve yaygın olarak kullanılmamaktadır. Microsoft Excel’deki Scroll Lock tuşu haricinde, ortalama bir kişinin bu tuşlarla yapabileceği çok az şey vardır. Aslında, bugün hala klavyelerde bu kadar yaygın olmaları şaşırtıcı.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir