Donanım

İşlemci sıcaklığı en fazla kaç olmalıdır

Bilgisayarınızın durduk yere kapandığını, yeniden başladığını veya yavaşladığını fark ettiniz mi ? Eğer böyle bir sorunla karşılaşıyorsanız, işlemciniz çok fazla ısınıyor olabilir.

CPU sıcaklığı ideal olarak 30-40 °C arasında çalışmalıdır. Bazı modellerde işlemci sıcaklıkları 70-80 °C’ye kadar çıkabilir fakat 90 °C üzerindeki sıcaklık oranı ciddi bir sorunu gösterir. Bu sıcaklık seviyesine çıkan bir bilgisayarda, çok fazla sorun ile karşılaşırsınız. Sistem boştayken, 35 ila 50 ° C (95-122F) arasındaki sıcaklıkları görmeniz gerekiyor. Oyun oynarken veya CPU’ya aşırı yük bindiren herhangi bir uygulamayı çalıştırırken, sıcaklık 60-85 °C’ye çıkabilir. (140-185F).

Birçok bilgisayar üreticisi CPU’ların veya system board’larının yanmasını engellemek için belirli sıcağa ulaştıktan sonra sistemi kapatmaktadır. Eğer bilgisayarınız kendi kendine kapanıyorsa, sorun muhtemelen işlemcinizin ısınmasıdır. Bilgisayarınızı uzun süre kullanırken düzenli yüksek sıcaklık okumaları CPU’yu riske atabilir ve zarar verebilir. Bu aynı zamanda anakartın hattan zarar görmesi riskini de beraberinde getirir. CPU sıcaklığını düşürmek için aşağıdaki maddeleri sırası ile kontrol ediniz.

Termal Macun Eksikliği: Termal macun bir CPU işlemci ile soğutucu arasındaki boşlukları doldurur ve verimli ısı transferine yardımcı olur. Termal macunu olmayan bir CPU çalıştırmak, yağsız bir araba sürmek gibidir. İlk kontrol etmeniz gereken maddedir.

Aşırı tozlanma: Toz, fanlarınızın ve havalandırma sistemlerinin bir numaralı düşmanıdır. Bilgisayarınızı temizlemek, sıcaklık göstergeleri için harikalar sonuçlar verebilir. Eski tip fanlı bir cihaza sahipseniz, fanları temizleyerek sıcaklığı ciddi oranda düşürebilirsiniz. Bunu düzenli olarak yamanız gerekiyor.

Soğutucu – Fan arızaları: Termal macun uyguladıysanız CPU sıcaklığınız düşmüyorsa, ısı emiciniz yanlış takılmış olabilir. Bu olduğunda, soğutucu işlemci ile tam temas etmiyor ve bu da aşırı ısınmasına neden olabilir. Fan veya soğutucunuzun tam olarak oturduğundan emin olun.

Kötü Amaçlı Yazılımlar: Zararlı yazılımlar, CPU sıcaklığında ciddi bir artışa neden olabilir. Arka planda sürekli çalışan ve sisteminizi yoran bir virüs, hem işlemcinizin ısınmasına hemde bilgisayarınızın yavaş çalışmasına neden olur. Bu gibi bir şüphe varsa, hemen bilgisayarınızı yeniden kurmanızı öneririz.

Hava akışını kontrol edin: Özellikle laptop’larda, cihazı kullandığınız alanda havalandırmanız kapanıyor olabilir. Hava akışının tam olarak sağlanamaması, sıcak havanın tekrar cihazınıza dönmesine ve bu da ısınmalara neden olabilir. Havalandırmanızın her zaman açık olmasına dikkat edin.

Tüm bunları kontrol etmenize rağmen ısınma devam ediyorsa, yeni bir soğutucu almanın zamanı gelmiştir..

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir