Bilişim

HTTP protokolü hakkında bilmeniz gereken herşey

HTTP nedir ?

HTTP Hyper-Text Transfer Protocol, web tarayıcılarının ve sunucuların iletişim kurmak için kullandıkları bir ağ protokolüdür. Bir web sitesini ziyaret ederken kullandığınız URL, HTTP protokolünü belirtmektedir. Örneğin; http://www.ozengen.com Bu protokol, bir istemci program tarafından uzak bir sunucudan dosya talep etmek için kullanıldığından, FTP gibi diğer protokollere benzer. HTTP söz konusu olduğunda, genellikle bir web sunucusundan HTML dosyaları isteyen bir web tarayıcı diyebiliriz.

HTTP protokolünün tarihi

HTTP, 1990 yılından beri Dünya Çapında Ağ (WWW) üzerinde küresel bilgi girişimi için kullanılmaktadır.Tim Berners-Lee, orijinal World Wide Web’i tanımlama konusundaki çalışmalarının bir parçası olarak 1990’ların başlarında ilk HTTP’yi yarattı . 1990’larda üç temel sürüm yaygın bir şekilde dağıtıldı:

  • HTTP 0.9 (Temel hiper metin belgelerini desteklemek için)
  • HTTP 1.0 (Zengin web sitelerini ve ölçeklenebilirliği desteklemek için )
  • HTTP 1.1 (Internet RFC 2068’de belirtilen HTTP 1.0’in performans sınırlamalarını ele almak için geliştirilmiştir)

En son sürüm olan HTTP 2.0, 2015 yılında onaylanmış bir standart haline geldi. HTTP 1.1 ile geriye dönük uyumluluğu koruyor ancak ek performans geliştirmeleri sunuyor. Standart HTTP bir ağ üzerinden gönderilen trafiği şifrelemese de, HTTPS standardı (orijinal olarak) Güvenli Yuva Katmanı (SSL) veya (daha geç) Aktarım Katmanı Güvenliği (TLS) kullanılarak HTTP’ye şifreleme eklemek için geliştirilmiştir.

HTTP, bir istemci-sunucu iletişim modeli kullanan TCP’nin üzerine kurulmuş bir uygulama katmanı protokolüdür . HTTP istemcileri ve sunucuları, HTTP isteği ve yanıt mesajları aracılığıyla iletişim kurar. Üç ana HTTP mesaj tipi GET, POST ve HEAD’dir.

Tarayıcı, sunucuya bir TCP bağlantısı başlatarak bir HTTP sunucusu ile iletişimi başlatır. Web gözatma oturumları, varsayılan olarak 8080 gibi başka bağlantı noktaları kullanılmasına rağmen varsayılan olarak 80 numaralı bağlantı noktasını kullanır.

HTTP hataları

HTTP üzerinden iletilen iletiler birkaç nedenden dolayı başarıyla teslim edilemez:

  1. Kullanıcı kaynaklı hatalar
  2. Web tarayıcısının veya web sunucusu kaynaklı arızalar.
  3. Web sayfalarının oluşturulmasından kaynaklanan sorunlar.
  4. Geçici ağ hataları.

Bu hatalar meydana geldiğinde, protokol arızanın nedenini yakalar ve bir hata kodunu HTTP durum satırı / kodu olarak adlandırılan tarayıcıya geri gönderir. Hatalar, ne tür bir hata olduğunu belirtmek için belirli bir sayı ile gösterilir.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir