Bilişim

Hangi port hangi amaçla kullanılır özet bilgi

Port’lar, ağ bağlantılarının başladığı ve bittiği sanal bir noktadır. Bağlantı noktaları yazılım tabanlıdır ve bir bilgisayarın işletim sistemi tarafından yönetilir. Her bağlantı noktası belirli bir işlem veya hizmetle ilişkilendirilir. Bağlantı noktaları, bilgisayarların farklı trafik türleri arasında kolayca ayrım yapmasına olanak tanır: e-postalar, örneğin, her ikisi de aynı İnternet bağlantısı üzerinden bir bilgisayara erişse bile, web sayfalarından farklı bir bağlantı noktasına gider.

Port numarası nedir ?

Port numaraları, her bağlantı noktasına bir numara atanmış şekilde ağa bağlı tüm aygıtlarda standartlaştırılmıştır. Çoğu bağlantı noktası belirli protokoller için ayrılmıştır – örneğin, tüm (HTTP) mesajları bağlantı noktası 80’e gider. IP adresleri mesajların belirli cihazlara gidip gelmesini sağlarken, bağlantı noktası numaraları bu cihazlar içindeki belirli hizmetlerin veya uygulamaların hedeflenmesine izin verir.

Hangi port ne amaçla kullanılır ?

65.535 olası bağlantı noktası numarası vardır. Bunların hepsi birbirinden farklı servislerde kullanılabilir. En sık kullanılan bağlantı noktalarından bazıları, ilişkili ağ protokolleriyle birlikte şunlardır:

  • 20 ve 21 : Dosya Aktarım Protokolü (FTP). FTP, bir istemci ile bir sunucu arasında dosya aktarmak içindir.
  • 22: SSH, güvenli ağ bağlantıları oluşturan birçok tünel protokolünden biridir.
  • 25: Basit Posta Aktarım Protokolü (SMTP). SMTP, e-posta için kullanılır.
  • 53: DNS, modern İnternet için temel bir süreçtir; insan tarafından okunabilen alan adlarını makine tarafından okunabilen IP adresleriyle eşleştirerek , kullanıcıların uzun bir IP adresi listesini ezberlemeden web sitelerini ve uygulamaları yüklemesini sağlar.
  • 80: HTTP, World Wide Web’i erişimi mümkün kılan protokoldür.
  • Port 123: NTP, şifreleme için gerekli olan bir işlem olan bilgisayar saatlerinin birbiriyle senkronize olmasına izin verir .
  • 179: BGP, İnternet’i oluşturan büyük ağlar arasında verimli rotalar oluşturmak için gereklidir (bu büyük ağlara otonom sistemler denir ). Otonom sistemler, kontrol ettikleri IP adreslerini yayınlamak için BGP kullanır.
  • 443: HTTPS, HTTP’nin güvenli ve şifrelenmiş sürümüdür. Tüm HTTPS web trafiği 443 numaralı bağlantı noktasına gider. HTTPS üzerinden DNS gibi, şifreleme için HTTPS kullanan ağ hizmetleri de bu bağlantı noktasına bağlanır.
  • 500: Güvenli IPsec bağlantıları kurma sürecinin bir parçası olan İnternet Güvenliği Derneği ve Anahtar Yönetim Protokolü (ISAKMP) .
  • 3389: RDP, kullanıcıların masaüstü bilgisayarlarına başka bir cihazdan uzaktan bağlanmasını sağlar.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir