Windows 10

EFI bölümü nedir ve silmeniz gerekir mi?

Disk bölümlerini kurcalarken bilmediğiniz bölümler veya disk birimleri farkettiniz mi? Veya bir Windows kurulumunun iki bölüm oluşturduğunu fark ettiniz mi; büyük ve küçük olan? Küçük olanı 100 MB veya 600 MB boyutundadır. Bu nedir? Ona ihtiyacın var mı? Cevap evet, buna ihtiyacınız var.

EFI Bölümü Nedir?

EFI bölümleri Windows, Linux ve macOS gibi diğer işletim sistemlerinin (OS) bir parçası. EFI, Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü anlamına gelir. Adından da anlaşılacağı gibi, EFI, işletim sistemini bir bilgisayardaki donanım bileşenlerinin hafızasına alır. Bu hafızayı her bir donanım parçasındaki beyin olarak düşünün. İsmin genişletilebilir kısmı bize EFI’nin farklı durumlar için değiştirilebileceğini söylüyor.

Çoğu Windows cihazı bu günlerde bir UEFI BIOS (Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü Temel Giriş/Çıkış Sistemi) kullanıyor. Bilgisayarınız için BIOS sürümünü bulmak kolaydır. Yalnızca UEFI BIOS kullanan Windows aygıtlarında EFI bölümü bulunur. UEFI olmayan bir BIOS Windows sistemi, birincil bölümdeki önyükleme bilgilerini içerir.

Bir bilgisayarı başlattığımızda, Windows hemen başlamıyor. İlk olarak, BIOS başlatılır. BIOS nedir? Bir çip üzerinde yaşayan minimal bir işletim sistemidir. Donanımı ve bellenimi uyandırır. Ardından BIOS, Windows’u başlatma ve Windows ile etkileşime girme talimatlarını almak için EFI bölümünü arar.

EFI bölümü, aşağıdakiler gibi temel dosyaları ve yardımcı programları içerir:

  • Önyükleyiciler : Önyükleme işlemini, sistem yardımcı programlarını, aygıt sürücülerini başlatır ve bunların birlikte çalışmasını sağlar.
  • Aygıt sürücüleri : Windows’a farklı donanım bileşenleriyle nasıl haberleşeceğini söyler.
  • Veri dosyaları : Önyükleme işlemi ve ilgili günlükler hakkındaki bilgileri tutar.
  • Sistem yardımcı programları : Windows’un başlatılmasına ve çalıştırılmasına yardımcı olan küçük programlar.
  • BitLocker verileri : Bir sürücüyü şifrelemek için BitLocker kullanılıyorsa , bilgi burada saklanır ve sürücüyü şifrelemek ve şifresini çözmek için TPM (güvenilir platform modülü) ile etkileşime girer. Windows 11 için TPM 2.0’ın gerekli olduğunu duymuş olabilirsiniz .

EFI Bölümünü Silmeli miyim?

EFI bölümü olmadan BIOS, Windows’un var olmadığını düşünerek bilgisayar düzgün şekilde başlamaz. Ayrıca, fazladan 100 MB boş sürücü alanı kazanmak önemli mi?

EFI bölümünün içeriğini görüntülemek için Komut İstemi’ni kullanabilirsiniz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir