Bilişim

Bilgisayar işletmeni ve görevleri nedir?

Bilgisayar işletmeni nedir?

Bilgisayar işletmeni, kamu kurumunda bilgisayar, yazılım ve donanım desteği sağlayan kişilere verilen bir iş tanımıdır. Özel sektör ve diğer kurumlarda bilgi işlem personeli olan bu kişiler, kamu kurumunda “Bilgisayar işletmeni” olarak bilinir. Bilgisayar işletmeni ve Bilgi işlem personeli arasında, iş tanımı olarak herhangi bir fark yoktur. Başlıca görev tanımı bilgisayar ile ilgili destek sağlamak olsa da ek olarak farklı görev tanımları da olabilir.

Bilgisayar işletmeni görevleri nedir?

Görev tanımı, çalıştığınız kurum veya kuruluşa göre farklılık gösterebilir. Bilgisayar işletmeninin bilgisayar sorunlarını gidermenin yanında, teknolojinin her alanında ofis arkadaşlarına danışmanlık gibi bir görevi de vardır.

Kurumda bulunan bilgisayarların çalışır durumda olmasını sağlayarak, iş sürekliliğine sürekli katkı sağlaması gerekmektedir. Evrakların dijital ortalama geçmesi veya baskı alınması, kurum internet sitesinin düzenlenmesi, verilerin saklanması, bilgi işlem envanterinin takibi ve kontrolü gibi ekstra birçok iş “Bilgisayar işletmeni“nin görev tanımına girer. Bilinenin aksine tek görevi bilgisayarın çalışır durumda olmasını sağlamak değildir. Görev tanımı olmasa da bir bilgisayar işletmeni, teknolojiyi takip etmek zorundadır.

Görevleri maddeler haline getirmek gerekirse:

  • Kurumdaki bilgisayarın bakım ve onarımından sorumludur. Yazılımsal ve donanımsal sorunlar için gerekli takipleri sağlayarak, ilgili firma veya kişilerle iletişime geçerek bu sorunları en hızlı şekilde çözmelidir.
  • Bilgisayar donanımlarını güncel tutmak. Çalışanların bilgisayarı en verimli şekilde kullanmasını sağlamak.
  • Ofis programlarını verimli bir şekilde kullanarak, hem kurumda çalışan kişilerin sorunlarına cevap vermek hemde kendi raporlamalarını yapabilmelidir.
  • Kurumun kullandığı yazılımlara tamamen hakim olmalı. Bu yazılımların muhtemel arızalarını gidermek ve gerekiyorsa programları güncel tutmak zorundadır. Bu aynı zamanda bilgi güvenliği açısından da önemli bir konudur.
  • Kurumda kullanılan programlarla ilgili bilgileri derlemek, bu programları öğrenmek ve kuruma daha faydalı hale gelmesini sağlayacak düzenlemeleri rapor etmek.
  • Yazılı ve basılı materyallerin dijital ortama aktarılmasını sağlamak ve kurumun sitesi için ilgili verileri sisteme girmek.
  • Bilgi işlemle ilgili kendisine tevdi edilen tüm görevleri yerine getirmek, bilgi işlemle ilgili ortaya çıkan sorunlara çözüm üretmek.

Bilgisayar işletmeni olmak için ne gerekir?

Bilgisayar işletmeni olabilmek için MEB tarafından geçerliliğe sahip bir sertifikaya sahip olunması gerekir. Sertifika için gereken eğitimi tamamlandıktan sonra bilgisayar işletmenliği için açılan kadrolara başvuru yapılabilir. Bunun için lisans mezunu olmak ve gerekli KPSS puanına sahip olmak gerekir.

Bilgisayar işletmeni ne kadar maaş alır ?

2021 yılı itibariyle bir bilgisayar işletmeni ortalama; 4.780 TL / Aylık maaş almaktadır. Çalıştığınız kurum ve kıdem’e göre farklılıklar olabilir.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir