Yazılım

VDI (Sanal Masaüstü Altyapısı) nedir?

Bu yazıda, basit bir anlatımla VDI nedir? Son kullanıcı sanallaştırma masaüstü sistemlerden nasıl yararlanabileceğinizi anlatacağız.

Sanal Masaüstü Altyapısı (VDI)

VDI, (Virtual Desktop Infrastructure) Sanal Masaüstü Altyapısı’ dır. Veri merkezimizin içinde bulunan Sanal bilgisayarların uzak masaüstü protokolleri sayesinde son kullanıcılarımızın hizmetine sunulmasıdır. Sanallaştırma teknolojileri içinde bulunan ve toplam sahip olma maaliyetlerinde azalma gösteren bir sanallaştırma çözümüdür. Bu teknoloji kullanıcılara, sunuculardaki kaynaklara ve uygulamalara kendi istekleri doğrultusunda esnek olarak erişme imkanı sunar.

Bir VDI çözümü uyguladığınızda, masaüstlerinizi ve iş istasyonlarınızı bir sanallaştırma sunucusunda sanallaştırırsınız, tıpkı sunucularınızın sanallaştırılmış olması gibi. Kullanıcılar, sanallaştırılmış iş istasyonuna bağlanarak çalışmalarına devam edebilir.

Son Kullanıcı (EUC)

Geleneksel sistemlerde, ofisinizdeki her kullanıcıya fiziksel (gerçek) bilgisayarlar verilir. Bu, beraberinde sistemlerin maliyetini, sistemlerin ve donanımların bakımını yapma zamanını / maliyetini ve bu sistemlerin bakımının yönetim yükünü getirir.

VDI kullanarak, son kullanıcı altyapınızı korumak için gereken maliyeti, yönetimi ve bakımı önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

VDI nasıl çalışır?

Yazılımı, basit istemciyi veya sıfır istemciyi kullanarak, bir kullanıcı bir bağlantı aracısına bir oturum kurar ve daha sonra bunu sunucuda çalışan Sanal Makineye iletir.

Daha da iyisi, yazıcılar ve USB aygıtları gibi uzak aygıtların da sanal makine üzerinden kullanılması ve kullanıcıya sunucuda çalışan bilgisayarın aslında tam önlerinde olduğu hissini vermesidir.

3B hızlandırılmış ve yüksek performanslı grafiklerin gerekli olduğu bir ortamda, bu üst düzey grafikleri kullanıcılara uzaktan sağlamak için özel grafik kartları ve GPU’lar kullanabilirsiniz. Teknik olarak oyun oynayabilir, mühendislik çalışmaları yapabilir, video ve grafik düzenleme ve daha fazlasını yapabilirsiniz.

Neden VDI kullanmalısınız?

VDI ile, çok sayıda fiziksel bilgisayar ve bunların içindeki donanımı korumanıza gerek kalmaz.

Kullanıcılara önceden yapılandırılmış ve korunmuş bir ortam sağlamak için oturum açtıklarında anında klonlanan standartlaştırılmış bir görüntü dağıtabilirsiniz. Bu, yönetilen yüzlerce bilgisayar yerine yüzlerce kullanıcıya dağıtılabilen 1 veya birkaç masaüstü yönettiğiniz anlamına gelir.

Bir felaket durumunda, VDI EUC ortamınız felaket kurtarma çözümünüze entegre olacaktır, bu da kullanıcıların yeniden çalışmaya başlamasının çok kolay olacağı anlamına gelir.

En iyi kısımlardan biri, ortamın ofisinizin içinde ve dışında kullanılabilmesi ve uzaktaki kullanıcılar için sorunsuz bir deneyim sağlamanıza olanak vermesidir. Bu, iş sürekliliğini, uzak kullanıcıları veya “Evden çalışma” kullanıcılarını anında dağıtması gereken kuruluşlar için oldukça avantajlıdır.

VDI maliyeti

Bir VDI çözümünü sunmanın maliyeti, kullanıcı sayısına, kullanıcı türlerine ve istediğiniz işlevlere bağlı olarak değişir.

Tipik olarak, VDI, geleneksel masaüstü bilgisayarlara kıyasla donanım, yönetim ve çözümün bakımında büyük kuruluşlar için daha düşük maliyetlidir. Mühendislik, yazılım geliştirme ve yüksek maliyetli iş istasyonları gerektiren diğer kullanımlar için pahalı masaüstü ve / veya dizüstü bilgisayarlar kullanan kuruluşlar gibi daha küçük kuruluşlar da VDI’dan yararlanabilir.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir