Bilişim

Windows Server Hyper-V nedir ?

Microsoft’un sanallaştırma ürününe Hyper-V adı verilir. Sanallaştırma, IT uzmanlarının, satın alınan kaynakları daha verilmli kullanmalarını ve bulut hizmetlerini oluşturmasını sağlayan bir teknolojidir.

Sanallaştırmaya giriş

Eskiden her organizasyon fiziksel sunuculara sahipti. Her uygulama için bir sunucu tahsis edilirdi ve bu uygulama tamamen tüm kaynakları (CPU,RAM,Disk) kullanmadığı için boşa harcanan kaynaklar ortaya çıkmıştır. Tek sorun bu da değil. Her sunucu için harcanan güç ve soğutma masrafları’da işin içine girdiği zaman bir uygulama için bir sunucu ayırmak oldukça masraflı bir işe oldu. Her sunucunun ayrı ayrı kurulumu, kablolaması ve yüklemeler.. Eğer bir ekip tarafından bu işlemler yapılıyorsa, aylar süren zaman kayıplarına yol açıyordu. İşte tam bu noktada sanallaştırma devreye girerek oyunu değiştirdi.

Tek uygulamaları çalıştırmak için daha küçük bireysel sunucular satın almak yerine, bir sunucu ve sanal makineler (VM’ler) olarak adlandırılan birden fazla sanal sunucuyu çalıştıracak bir tür hipervizörü çalıştırmak için daha büyük ve daha güçlü sunucular satın alabilir. Daha küçük iş yüklerini çalıştırmak için daha büyük sunucular satın alarak, kuruluşlar güç ve soğutma maliyetlerinden tasarruf edebildi. Sanallaştırma yöneticisi tipik olarak sunucu işletim sistemini bir VM’de yöneten, ağ kurulumu ve IP atamak gibi temel yapılandırma görevlerini yerine getiren kişiydi. Sanallaştırma, sistem yöneticileri ve kuruluşlarının projeler için diğer ekiplerin gereksinimlerine yanıt olarak hızlı bir şekilde sunucular oluşturabilmesi veya uygulamaları desteklemek için mevcut kapasiteyi genişletebilmeleri için süreci hızlandırdı. Ayrıca, doğru şekilde yapılandırıldığında veri kurtarma ve yedekleme işlemlerini de basitleştirdi, çünkü arızalı bir sunucuda bulunan VM’ler, başka bir sunucuya kolayca aktarılabilir.

Tip 1 ve Tip 2 hipervizörler

Tip 1 ve Tip 2 hipervizörleri arasındaki farka girmeden önce, hipervizörün ne olduğunu anladığınızdan emin olun. Donanım üzerinde çalışanlar Tip-1 hipervizör çoğunlukla su­nucular için tasarlanmış sanallaştırma çözümlerin­den olup, kişisel bilgisayarlara yönelik olanlar ana işle­tim sistemine bağlı olanlardır. Tip-2 hipervizör Sa­nallaştırma denildiğinde ilk akla gelen sunucu sanallaştırması olduğundan ve sağladığı kurumsal faydalar ve yaygınlığı nedeniyle en çok duyulan kavramlardan biri de çıplak metal hipervizörleri de denir. Bunlar doğrudan ev sahibi donanım üzerine kurulan Tip-1 hipervizörlerdir.

Tip 1 hiper denetleyicilerin bazı örnekleri:

  • Microsoft Hyper-V
  • VMware ESXi
  • Oracle VM Server
  • KVM
  • Citrix XenServer

Tip 2 hiper denetleyicilerin bazı örnekleri:

  • Oracle VirtualBox
  • VMware Workstation
  • VMware Fusion

Hyper-V ve Sanallaştırma teknolojisi üzerine, ilerleyen zamanlarda daha fazla içeriğe ulaşabilirsiniz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir