Web Tasarım

Web uygulama güvenliği nasıl artırılır?

Web uygulama güvenliği, yazılımdaki güvenlik açıklarını bulma, düzeltme ve uygulamaların güvenliğini artırma sürecidir. Bu da uygulamaları çok daha güvenli hale getirir ve saldırılara karşı korur. Web uygulama güvenliği, yazılım geliştirme yaşam döngüsünün geliştirilmesinin yanı sıra geliştirmenin de önemli bir parçasıdır ve yeni güvenlik açıklarını tespit etmek ve tehditleri belirlemek için dinamik bir yaklaşım gerektirir.

Bilgisayar korsanları yeni saldırı yöntemleri tasarlarken, teknolojik ortam her zaman güvenli kalmalıdır. Uygulama güvenliği, güvenlik açıklarını belirlemek ve bir saldırıyı önlemek için oluşturma, test etme ve yayınlama döngüsünün her aşamasında farklı araçlar ve yöntemler kullanan en iyi web uygulama güvenliği uygulamaları izlenerek sağlanabilir.

Web uygulamaları, bir işletmenin başarısını belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Birçok şirket, diğer müşteriler için bir SaaS ürünü sunarak ve ayrıca dahili kullanım için web uygulamaları geliştirerek, web uygulamalarına bağımlıdır. Web uygulamanızı ticarileşmeyi planlıyorsanız, web uygulaması güvenliği nasıl yapılır sorusu sizin için öncelikli olmalıdır. Neyse ki, web uygulaması güvenliğini kolaylıkla iyileştirmenin birçok yolu var.

Gittikçe daha fazla kuruluş dijital çağa doğru ilerlerken, müşterilerinizi korumak artık zorunludur. Bu, hizmetlerinizi en iyi şekilde kullanabilmeleri için gizliliklerinin ve verilerinin güvence altına alınması gerektiği anlamına gelir. Müşterileriniz web uygulamalarınızı kullanıyorsa, kendilerine sunulan hizmetlerin kişisel bilgilerinde herhangi bir ihlale yol açmayacağından emin olmalıdırlar.

Örneğin; Sağlık, bankacılık veya sigorta ile ilgili bir iş yürütüyorsanız, altyapınızın siber saldırılara karşı dayanıklı olduğundan emin olmak için düzenli kontrollere ihtiyacınız vardır. Veri güvenliğini sağlamanın yollarından biri, siber güvenlik itibarınızı korumak için DDoS testi yapmaktır.

SSL (HTTPS) şifrelemesi kullanarak oturum açma sayfalarınızın güvenliğini sağlayın

Web sitenizi güvende tutmak için, SSL (veya daha iyi TLS) şifrelemesi etkinleştirilmiş bir URL’ye ihtiyacınız vardır. HTTPS, tarayıcınızdan web sunucusuna gönderilen verileri şifreler ve aktarım sırasında üçüncü bir tarafın bunları okumasını engeller. Bu nedenle, bir saldırgan verileri engellemeye çalışsa bile (ortadaki manipülatör saldırıları), işe yaramaz. Web sitenizin geçerli bir SSL sertifikası yoksa, çoğu popüler tarayıcı tarafından güvensiz olarak işaretlenir. SSL, tek bir alan, çoklu alan veya joker karakter SSL sertifikası olabilir. Bir SSL sertifikası seçerken dikkate alınması gereken alan sayısına bağlıdır. Tarayıcılar, bu gibi durumlarda kullanıcıları herhangi bir kişisel, ödeme veya şifre bilgisi göndermemeleri konusunda uyarır.

Sertifika, incelenmiş, titiz bir kimlik doğrulama yöntemi kullanır ve tarayıcılar sertifikayla uyumludur, bu da kimlik avcılarının ve kalpazanların markanızı ve müşterilerinizi ele geçirmesini zorlaştırır.

İyi bir şifre politikası belirleyin

Web uygulaması güvenliği hakkında ne zaman konuşulsa, iyi şifre politikaları her zaman bunun bir parçasıdır. Günümüzde çoğu şirket, çevrimiçi güvenliklerini artırmak için standart parola politikalarına sahiptir. Bu parola ilkeleriyle bile, o kadar çok web sitesi, veri tabanı ve program vardır, bir yönetici veya web sitesi sahibi parola korumalıdır. Sonuç olarak, birçok insan giriş bilgilerini hatırlamak için neredeyse her yerde aynı şifreyi kullanıyor. Ancak bu önemli bir güvenlik hatasıdır. Günümüzde saldırganlar, sitelerin savunmasız olup olmadığını kontrol etmek için otomatikleştirilmiş kaba kuvvet yazılımları kullanıyor. Kaba kuvvete karşı korunmak için her zaman hem büyük hem de küçük harf, sayı ve özel karakterler içeren benzersiz ve karmaşık parolalar kullanın.

Ayrıca, iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) mevcutsa, her zaman bunu seçin. Şifrenin yanı sıra bu, hesaplarınız için ekstra bir güvenlik katmanı ekleyecektir.

Erişim haklarını ve kimlik bilgilerini sınırlayın

Uygulamanıza, veritabanlarına vb. erişim sağlamayı düşündüğünüzde, her zaman en az ayrıcalık (PoLP) ilkesini izleyin.

Basit bir ifadeyle, kullanıcılara yalnızca işlerini yapmak için ihtiyaç duydukları verilere ve araçlara erişim verin. İlk başta, bazı çalışanlara veya yakın arkadaşlarınıza dikkatli kullanacaklarını düşünerek yüksek ayrıcalıklar vermekte kendinizi rahat hissedebilirsiniz.

Çoğu zaman çalışanlar uygulamaya veya veritabanlarına giriş yaparken web sitesi güvenliğini düşünmezler. Bu, uygulamanız için önemli bir güvenlik riski oluşturabilir. Bir kişiye yönetici ayrıcalıkları vermeden önce, bir kişinin uygulamanızı kullanma deneyimi olduğundan emin olun. Bir güvenlik ihlalini veya yanlış yapılandırmayı nasıl önleyeceklerinin farkında olup olmadıklarını kontrol edin.

Web sitenizi temiz tutun

Web sitenizdeki her veritabanı, uygulama veya eklenti, bilgisayar korsanları için başka bir olası giriş noktasıdır.

Web uygulamanıza bağlı tüm istenmeyen dosyaları veya veritabanlarını silmeli ve sunucunuzda artık kullanılmayan tüm istenmeyen açık bağlantı noktalarını kapatmalısınız.

Güvenlik açıkları için web sitenizde güvenlik testleri yapın

Zirvede kalmak ve web uygulaması güvenliğini artırmak istiyorsanız düzenli olarak güvenlik kontrolleri ve taramalar yapmalısınız.

Yedekleme

Web uygulamalarınızın verileri her zaman sürekli bir risk altındadır. Sitenizi güvende tutmanın en iyi yöntemlerinden biri, yerinde iyi bir yedekleme sistemine sahip olmaktır.

Yedeklerinizi web sitenizin barındırıldığı sunucuda saklamayın çünkü sunucu saldırı altındaysa, yedekler de savunmasızdır. Yedeklemenizi bir ev bilgisayarında veya sabit diskte tutmak daha iyidir. Mümkünse, verilerinizi depolamak ve donanım arızalarından, saldırılardan ve virüslerden korumak için, tesis dışında bir yedekleme noktası kullanın.

Sonuç: Günümüzde şirketler, işleri için çoğunlukla web uygulamalarına bağımlıdır. Her web sitesi sahibi, web sitelerinin güvenli ve güvenli olduğunu varsayar ve uygulamalarının ne kadar açık olduğunu unutur.

Bir web sitesi oluşturmak çok kolaydır ama onu güvende tutmak zor kısımdır. Şirketlerin web uygulaması güvenliğini geliştirmek için ne kadar çok seçeneğe sahip oldukları oldukça şaşırtıcıdır, ancak doğru önlemleri pek almıyorlar.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir