İnternet

Web komut dosyası virüsü türleri

Web Komut Dosyası Virüsü hakkında son zamanlarda kullanıcılardan çok sorular alıyoruz. Bu virüs türü de tarayıcı virüsü gibi web siteleriyle bağlantılı bir virüs türüdür. Web tarayıcılarınızın ve web sayfalarının kodunu kullanıp sizin mevcut olandan farklı bir web sayfasına giriş yapmanıza neden olur. Böyle bir durum, bu virüsle karşı karşıya kaldığınızın bir göstergesi olabilir.

İnternette gezinen herkesin belirli bir web sayfası virüsüyle, yani Komut Dosyası Virüsüyle karşılaşması çok normaldir. Bir Komut Dosyası Virüsü genellikle web sayfası reklamlarından gelir ve bu nedenle yaygındır. Web komut dosyası virüsleri, bağlantılar, resimler ve videolar gibi çevrimiçi, tıklanabilir medyaya eklenebilir.  

Komut Dosyası Virüslerinden etkilenmenin sonuçları arasında bir web tarayıcısının ana sayfasının değiştirilmesi, kayıt defterinizdeki değişiklikler (Windows sistem kullanıcıları için), daha yavaş sistem performansı vb. Bir Komut Dosyası Virüsü, çoğu sisteme bulaşma hakkında hiçbir bilgisi olmayan sıradan bilgisayar kullanıcıları için çok fazla soruna neden olur.

Genellikle iki farklı tür web komut dosyası virüsü vardır, bunlar kalıcı olmayan ve kalıcı saldırılardır:

  1. Kalıcı olmayan, bilmeden saldırıya uğramanızdır.
  2. Kalıcı bir saldırı, tanımlama bilgilerinizin doğrudan çalınması ve saldırganın oturumunuzu ele geçirebilmesidir. Bu, saldırganın sizin kimliğinize bürünmesine olanak tanır ve çok fazla hasara yol açabilir.

Web komut dosyası virüsü, web tarayıcısı güvenliğini ihlal eden ve saldırganların web sayfasına istemci tarafı komut dosyası eklemesine olanak tanıyan bir virüstür. Erişim kontrollerini atlayabilir ve tarayıcınızdaki bilgileri çalabilir. Genellikle sosyal siteler gibi yoğun trafiğe sahip sitede yapılır. Diğer virüslere kıyasla daha hızlı yayılır. Bu tür virüslere bir örnek, istenmeyen posta gönderme, verilere zarar verme ve kullanıcıyı dolandırmaya yönelik potansiyele sahip DDoS olabilir.

Bu tür bir virüsün kaldırılması çok kolaydır. Microsoft Windows genellikle Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı adlı yerleşik bir araçla gelir . Sisteminiz bununla donatılmamışsa, Microsoft’un web sitesinden edinebilirsiniz. PC’nize yüklediğinizde,

  • Run Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı yazarak MRT Çalıştır kutusuna
  • MRT’nin başlangıç ​​ekranındaki talimatları okuyun ve İleri düğmesi ile devam edin
  • Tam Tarama ve Hızlı Tarama arasında seçim yapın (Tam tarama yaptığı için Tam Tarama önerilir)
  • İleri’ye tıklayın ve sürücülerde depolanan verilerin boyutuna bağlı olarak biraz zaman alabileceğinden sabırlı olun.
  • Tarama bittiğinde, uygulama komut dosyalarına bulaşan virüsleri kaldırın
  • Bitir’e tıklayın ve MRT’den çıkın
  • Bilgisayarınızı yeniden başlatın .

Virüs hakkında diğer sorularınız için yorum atabilirsiniz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir