Bilişim

Veri dünyasının geleceği Big Data nedir

Big data nedir ?

Big Data (Büyük veri), insanların zaman içinde bir araya getirdiği verilerin tamamına verilen addır. Peki ne demek istiyoruz ? Günlük hayatımızda kullandığımız sosyal medya hesapları, arama motorları, internet siteleri aracılığıyla bıraktığınız izlerin, bir araya gelmesiyle oluşan bir veri yığını demek daha doğru olur heralde.

Cebimizdeki telefonlar, bilgisayarlar, tabletler, giyilebilir teknolojiler ve her türlü elektorik eşyalar ile big data’nın oluşturulmasında büyük katkı sağlıyoruz. Üstelik bu döngü, artık durdurulamaz bir şekilde büyümektedir.

Big data, bilginin veya verinin ölçeklenebilir sistemler sayesinde daha verimli hale getirilmesidir. Ülkeler, şirketler veya kişiler için elinde ne kadar ölçeklenebilir bilgi varsa o kadar güçlüsünüzdür. Big data denildiği zaman öncelikle pazarlama yöntemleri akla gelmektedir fakat tüm alanların işini kolaylaştıracak, her alana fayda veya zarar sağlayabilecek bir olgudur. Sadece milyonlarca insanın kullandığı sosyal medya hesaplarını kullanarak bile insanlar hakkında birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Bunlar buz dağının sadece görünen tarafları tabi. Bu büyük verilerin hangi ülkelerin elinde olduğunu düşündüğümüz zaman, bu verilerin ne kadar kıymetli olduğunu anlayabiliriz heralde.

Veriler, içinde yaşadığımız dünyayı yansıtır. Gün geçtikçe değişen veriler zaman içinde dünyamızın nereye doğru gittiği konusunda da bize ipuçları verebilir. Verilerin ham olarak hiçbir değeri yoktur. Bir verinin değerli olabilmesi için işlenmiş olması gerekmektedir.

Big Data’nın hızlı yükselişi

Dijital çağın başlaması ve veri toplayabilen bilgisayarlar, internet ve teknolojinin yükselmesi ile big data günden güne büyümektedir. Bilgisayarların gelişiminden önce kağıtlar üzerinde kayıtlar, arşivler ve dosyalar tutulmaktaydı. Bilgisayarlar ve veritabanları, verilere daha kolay erişebilmek için büyük bir yol sağladı. Bir tıklama ile istediğiniz bilgiye kolayca erişebilirsiniz.

Bugün, 2000 yılına kadar üretilen verileri, sadece 2 günde üretebildiğimizi biliyor muydunuz ? Üstelik bu veri üretim hızı günden güne artmaktadır. 2020’ye kadar, mevcut dijital bilgi miktarı bugün yaklaşık 5 zettabayttan 50 zettabyte’ye çıkacak. Çevrimiçiyken, GPS donanımlı akıllı telefonlarımızı taşıdığımızda, sosyal medya veya sohbet uygulamaları aracılığıyla arkadaşlarımızla iletişim kurduğumuzda ve alışveriş yaptığımızda veri üretiyoruz. Dijital ayak izlerini, yaptığımız her şeyle, hemen hemen her şey olan dijital bir eylemle bıraktığımızı söyleyebiliriz.

Big Data” terimi, tüm bu verilerin toplanması ve onu iş de dahil olmak üzere geniş bir alan yelpazesinde kendi avantajımıza ( mı acaba ?)  kullanma yeteneğimizi ifade eder.

Big data nerelerde kullanılabilir ?

Big data, bilgiye erişebilen ve bunu doğru kullanabilen her sektör için bir devrim niteliğinde yenilikler vadediyor. Şirketler artık müşterilerinin hangi ürünü hangi zaman aralığında tüketmek isteyeceğini, ne sıklıkla kullanacağı gibi bilgileri çok kolay bir şekilde tahmin edebiliyor ve operasyonlarını çok verimli bir şekilde yürütmelerine yardımcı oluyor. İki örnek vermek gerekirse;

Güvenlik – istihbarat : Güvenlik güçleri, kaynaklarını daha verimli bir şekilde dağıtmak, istihbarat sağlamak ve caydırıcı önlenmler alma gibi stratejilerini sağlamak için büyük önem taşıyor.

Sağlık: Veriye dayalı analizler, hastalığın erken teşhisi ve yeni ilaçların geliştirilmesi için çok sayıda tıbbi kayıt ve analiz sunarak sağlık alanında gelişimlerin hızlandırılmasına yardımcı olabilir.

Sonuç

Büyük veriler olumlu olarak kullanıldığı zaman insanlığın geleceği için faydalı görülebilir fakat manipüle edildiği zaman büyük felaketler doğurabilir. Veri gizliliği ihlali, Veri güvenliği ihlali, Veri ayrımcılığı gibi riskler her zaman vardır. İşletmeler için, Big Data’dan yararlanabilme yeteneği önümüzdeki yıllarda giderek daha kritik hale gelecek. Verileri stratejik bir varlık olarak gören şirketler, hayatta kalacak ve gelişecek olanlardır. Bu devrimi göz ardı eden ülkeler ve şirketler her zaman geride kalacaktır.

Serkan Çataltaş

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir