Multimedya

Online bir mağaza için kendi başınıza logo nasıl oluşturabilirsiniz ?

Logo, bir online mağaza ziyaretçisinin gördüğü ve dikkatini çeken ilk alandır. Logolar, siteye karşı algıyı etkiler ve ilk izlenimi oluşturur. Logo aynı zamanda rakiplerden ayrışmaya, müşteri sadakatini ve projenin tanınırlığını artırmaya yardımcı olur. Örnek olarak Amazon’u rakiplerinden bir saniyeden kısa sürede ayırmamıza yardımcı olan turuncu ok sembolüne bakın. Online mağazanız için doğru logo tipini seçmenize ve kendi başınıza oluşturmanıza yardımcı olacağız.

Online mağaza logosu nasıl olmalıdır?

Bu konu oldukça kapsamlıdır, ancak kendimizi kısa ve öz bir şekilde birkaç temel kuraldan oluşan bir listesiyle sınırlayacağız. Etkili bir modern logo şunları içerir:

1. En fazla 1-3 temel renk içeren özlü bir renk şeması. Örneğin Cufy yalnızca iki renk kullanmaktadır ve logo muhteşem görünmektedir.

2. Basit tasarım. Çok yönlülük ve hatırlanabilirlik temel ilkelerdir. Bu nedenle logo ne kadar basitse onu hatırlamak da o kadar kolay olacaktır.

3. Doğal arka plan. Şeffaf arka planlı bir logo, görsel bileşenini kaybetmeden her yüzeye kolaylıkla uygulanabilir. Site başlığının rengini değiştirmek veya markalı ambalajlarınızın üzerine bir sembol eklemek isterseniz bu tip logolar herhangi bir sorun çıkmaz.

4. Çok yönlülük. Bu gereksinim aslında yukarıda belirtilen faktörlerin toplamı. Basit bir renk şemasına ve şeffaf bir arka plana sahip özlü bir logo, bir web sitesinde, bir kartvizitte, ambalajda ve dış cephe reklamları gibi birçok yüzeyde iyi görünecektir.

5. Sektöre uyumluluk. Mümkünse logo şirketin faaliyetlerini yansıtmalıdır. Bir oyuncak dükkanı için çıngırak çizmenize gerek yok. Bunun yerine, örneğin, canlı renkler kullanmanız yeterli olacaktır.

Logo çeşitleri

Logo sınıflandırmasının yalnızca gayri resmi biçimleri bulunmaktadır. En yaygın olanı, Amerikalı bir gazeteci olan Hilda Morones tarafından önerilmiş olandır. Bu öneride üç logo kategorisi belirlenmiştir.

 1. Grafik logolar

Bu kategoride yer alanlar:

• grafik semboller. Bunlar, şirket ile ilişkilendirilmesi gereken görsel bir imaj oluşturan çeşitli piktogramlardır. Nike benzer bir seçenek kullanmaktadır:

• soyut öğeler. Görevleri, markanın faaliyetlerini doğrudan yansıtmak değil, özel bir detay ve renk kombinasyonu yardımıyla belirli duyguları uyandırmaktır.

• karakterler (maskotlar). Bu, markanın sözde “yüzüdür”. İyi hatırlanır ve mağaza ile güçlü ilişkiler çağrıştırır.

2. Yazı tipi logolar

Bu kategoride yer alanlar:

• kasılmalar, kısaltmalar. Doğal olarak bu, uzun isimleri olan şirketler için harika bir seçenek. Bir kısaltmanın görselleştirilmesi üzerinde çalışırken, okunabilir ve şirketin felsefesiyle uyumlu bir yazı tipi seçmek oldukça önem taşır.

• ek semboller olmadan yalnızca ticari marka adı. Yazı tipi bu tür logolar için oldukça kritiktir.

• yazı tipi ve grafik sembolün kombinasyonu. Birçok online mağazaya uyum sağlayacak çok yönlü bir logodur.

3.           Kombine logolar

Bu kategoride yer alanlar:

• metin ve grafik semboller. Bir görsel ve yazı tipini birleştirmek de evrensel bir seçenektir. Görsel öğe, metnin eylemini kuvvetlendirir.

• amblemler. Bunlar, hanedan varyantına benzer şekilde bir sembol veya simge içindeki harflerin bir düzenlemesidir. Bu seçenek mağazalar tarafından nadiren kullanılır: çeşitli kuruluşlar veya eğitim kurumları için daha uygundur.

Kendi başınıza bir logo nasıl oluşturulur

Özel logo tasarımı? Neden olmasın? Modern araçlar bunu gerçekleştirmenize yardımcı olur. Bu araçları deneyin! Herhangi bir tasarımcıya ihtiyaç duymadan etkili bir logo oluşturmayı başarabilirsiniz. Kurumsal bir simge oluşturmanın adımlarıyla ilgili her şeyi size anlatacağız.

Sembol seçimi

Daha önce de öğrendiğimiz gibi, logo online mağazanın faaliyetlerini yansıtmalıdır. Bu, nötr bir sembol (örneğin, bir süpermarketin alışveriş sepeti) veya faaliyetin özelliklerini gösteren bir resim olabilir.

Benzersiz bir unsur seçmek önemlidir. Yukarıda bahsedilen alışveriş sepeti simgesi yüzlerce mağaza tarafından kullanılmaktadır. Ancak, “onlardan biri” olmanız değil, sizin için orijinal markanızı tanıtmanız önemlidir.

Renk seçimi

Rengin görevi, bir ruh hali aşılamak, çağrışımlar yaratmak, müşterileri çekmek ve faaliyetin yönünü göstermektir. Kötü seçilmiş tonlar müşterileri korkutup kaçırabilir. O halde ne seçilmeli? Online satışlar için en sık kullanılan renkler mavi, kırmızı ve yeşildir.

Yazı tipi seçimi

Logonun algılanmasını sağlar ve tanınırlık bununla yakından bağlantılıdır. Mükemmel logo yazı tipinde olması gerekenler:

• okunurluk; Kartvizit üzerindeki bir metinden yol kenarındaki bir reklam panosu üzerindeki yazıya kadar her boyutta okunaklı ve anlaşılabilir;

• uyumlu; Logo sembolü ile güzel eşleşmelidir. Örneğin, logo basit ve doğal ise yazı tipi de özlü olmalıdır;

• küçük detaylardan arınmış; el yazısı, serifler ve kıvrımlı yazı tipleri gibi stilizasyonlardan vazgeçmek daha iyidir. Bunlar, okunurluğu kötü etkilemektedir. Düz çizgiler içeren yazı tipleri (Souvenir, MagistralC, Micra) oldukça iyi çalışır. Ayrıca Google Fonts web sitesinden tamamen ücretsiz ve yasal yazı tipleri indirebilirsiniz.

Source: fonts.google.com

Logo öğeleri için bir kombinasyon ve bir düzenleme seçme

Deneyler yapabileceğiniz çok geniş bir alan bulunmaktadır. Görsel ve yazının farklı düzenleri, logonun genel algısı üzerinde ciddi bir etki yaratmaktadır. Bunlar arasındaki mesafe bile bir fark yaratmaktadır. Bu nedenler birkaç seçenek geliştirip bunlar arasından (belki de direk olarak kitlenizle test ederek) seçim yapmalısınız.

Bir mağaza logosu oluşturmak: yöntemler ve araçlar

Geleneksel olarak, İnternet üzerindeki bir mağaza için logo geliştirmenin üç yolu vardır:

1. Bir uzmana danışın. Serbest çalışan bir tasarımcının hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Bunları Freelancehunt gibi sitelerden bulabilir veya bir şirket ile iletişime geçebilirsiniz. Eğer görevi düzgün bir şekilde belirlerseniz, logonuz etkili ve iyi görünümlü olacaktır. Dezavantaj: oldukça pahalıdır ve yeni bir işe başlarken sermayenizden büyük bir pay alabilir.

2. Adobe Photoshop veya Adobe Illustrator gibi özel programlarda bir logo oluşturun. Avantaj, görüntülerin profesyonel kalitesidir. Ancak bu, yalnızca programda yüksek düzeyde yeterlilik ve en azından minimal tasarım becerisine sahip olmanız durumunda mümkün olabilecek bir seçenektir.

3. Online oluşturuculardan faydalanarak logonuzu kendiniz yapın. Bunlar, stil, renk ve temaya göre uygun logolar üreten hizmetlerdir. Örneğin, Logaster online logo oluşturucu yalnızca birkaç saniyede onlarca seçenek sunabilmektedir. Bu seçenekler isteğinize göre düzenlenebilir ve uygun boyutlarda indirilebilirler.

Online bir mağazaya yüksek kaliteli bir logo oluşturmak için kontrol listesi

Adım 1. Pazarı araştırın

Başlıca rakiplerinizi belirleyin ve logolarını analiz edin. Bu, onları tekrar etmemek ve aynı fikirleri kullanmamak için gereklidir. Nişinizdeki büyük mağazalardan farklı renkleri, öğeleri ve yazı tiplerini seçin.

Adım 2. Kalem, kağıt, seçenekler

Bir defterde fikirlerinizi karalayın. Kimse sizden Raphael’in becerisini beklemiyor: sadece mağaza logonuzda ne görmek istediğinizi belirleyin. Daha fazla seçenek oluşturun. İlginç bir şeyler bulana kadar durmayın.

Adım 3. Fikirlerinizi tartışacak birilerini bulun

Fikirlerinizi aile üyeleri, iş arkadaşları ve arkadaşlarınız gibi birkaç kişiye gösterin. Herkesin fikirlerini söylemesine izin verin. Yorumlarını dinleyin, en değerli olanlara odaklanın. Belkide size yeni fikirler için ilham verecekler.

Adım 4. Logoyu görselleştirin

Logonuzun dijital bir sürümünü kendi başınıza veya online bir üreteç kullanarak tasarlayın. İdeal olarak, test etmek ve aralarından birini seçmek için birkaç seçenek oluşturmanız gerekir.

Adım 5. Logonuzu kontrol edin

Oluşturduğunuz sembolün kalitesini değerlendirmenize yardımcı olacak kriterlerin kısa bir listesini aşağıdaki gibi oluşturduk:

  •  iki veya üç kelimeyle anlatılması kolay;
  • doğru çağrışımları uyandırıyor fakat direkt olarak etkinlik alanına işaret etmiyor (çok kullanılan sepet sembolü örneğini hatırlayın);
  •  açık bir şekilde hedef kitlenize hitap ediyor;
  • logoda 1-3 renk kullanılıyor;
  •  tanınırlığı üzerinde bir etki oluşturmadan kolaylıkla yeniden ölçeklendirilebiliyor;
  •  hiçbir görsel efekt yok veya sayısı minimal;
  •  Karmaşık öğe ve desenler yok;
  • öğeler arası mesafeler eşit;
  • sans ve serif dışında tek yazı tipi kullanılmış.

Adım 6. Test

İdeal olarak, bu, Google Analytics veya başka bir hizmet kullanılarak hedef guruplar içinde A / B test araçları kullanılarak yapılmalıdır. Fakat sosyal ağlarda bulunan aboneler veya site müşterileri arasında bir anket de düzenleyebilirsiniz. Olumlu bir izleyici tepkisi uyandıran bir logo seçin.

Adım 7. Trendleri takip edin

Hiç kimse, değişen her trendle birlikte logonun tekrar çizilmesi gerektiğini söylemiyor. Muhtemelen ihtiyacınız olacak tek şey ufak bir güncelleme ve basitleştirme veya renk şemasında değişiklik. Bunun doğal bir süreç olduğunu anlamak için ünlü marka logolarının gelişimini takip edin:

Sonuç;

Bir logo, bir online mağazanın olmazsa olmazıdır. Artan rekabet ortamında, markalaşma ve sadık bir kitle oluşturmanızın en önemli yollarından biridir. Artık özel tasarım programlarını bilmeden de kendi kurumsal sembolünüzü oluşturmanız mümkün. Dikkat etmeniz gereken temel unsurlar gelişim kurallarına uymak ve trendleri takip etmektir.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir