Bilişim

Nesnelerin interneti iot nedir iot örnekleri

IOT, internet of Things (nesnelerin interneti, en geniş anlamıyla, internete bağlı her şeyi kapsar, ancak giderek, birbirleriyle “haberleşen” nesneleri tanımlamak için kullanılmaktadır. TechUK IOT program başkanı Matthew Evans, “Nesnelerin İnterneti, basit sensörlerden akıllı telefonlara ve giyilebilir ürünlere, birbirine bağlı tüm cihazlardan oluşuyor ” diyor. Bir IOT platformunu, çeşitli cihazların bağlanmasına ve iletişim kurmasına olanak tanıyan araçlar kümesi olarak düşünebilirsiniz.

Her yeni inovasyon ile kontrol, güvenlik, konfor ve eğlence anlayışı daha da değişiyor. Bu bağlamda,yaşam şeklini etkileyen en güçlü IOT örneklerini ayırt etmek önemlidir.

Şu anda, internet kullanımı temelde insan davranışlarından oluşuyor:

  • Whatsapp’ta bir mesaj gönderdiğinizde, WhatsApp’tan geçer ve WhatsApp alıcıya iletir.
  • Oyun oynadığınızda, tuşlara basmanız ve fare hareketleriniz sunucular’a gönderilir, yorumlanır, oyun motolarında uygulanır ve oyundaki diğer tüm oyunculara yayınlanır.
  • Facebook’u ziyaret ettiğinizde, tarayıcınıza, görüntülemek istediğiniz sayfaları Facebook’a bildirmesini ve Facebook’un tüm bu verileri görmeniz için tarayıcınıza geri göndermesini istiyorsunuz.

Günümüzde internet, insanlar tarafından kullanılan, değiştirilen, silinen, gönderilen ve alınan “insanların interneti” dir. Nesnelerin interneti, söz konusu cihazların herhangi bir insan müdahalesi olmadan birbirleriyle iletişim kurmasıdır. Aygıtlar kendi aralarında veri oluşturur, değiştirir, siler, gönderir, alır ve karar vermek için bu verileri kullanır.

Nesnelerin interneti nasıl çalışır ?

Nesnelerin interneti üç ana unsurdan oluşur:

  1. Aygıtların kendi aralarında bağlantı kurma yöntemi seçilir
  2. Aygıtların diğer cihazlardan veri toplama yöntemi bulunur
  3. Aygıtların bu verileri işlemesi ve karar verme mekanizması kurulur

Nesnelerin interneti örnek kullanım alanları

Günümüzde piyasada sunulan Nesnelerin İnterneti örnekleri arasında sağlık hizmetleri, üretim, endüstri, cihazlar ve günlük hayatımızda kullanılan önemli başarılara dikkat çekmektedir.

Akıllı evler; IOT ile ilgili en çok bilinen, akıllı evlerdir. Peki akıllı ev nedir ? Eve gitmeden önce klima ve ışıkların açıp kapanmasını sağlamak, evde olmasanız bile misafiriniz geldiği zaman uzaktan kapıları açmak gibi hayatınızı daha rahat hale getirebilecek birçok ürünler üretiliyor.Akıllı Ev ürünleri, zaman, enerji ve para tasarrufu gibi bir çok kolaylık sunar. Nest, Ecobee, Ring ve August gibi Akıllı ev şirketleri, daha önce hiç görülmemiş bir deneyim sunmayı planlıyorlar. İşte size gelecekten akıllı bir ev ve hayatınızın nasıl basitleştirileceğini gösteren kısa bir video:

Giyilebilir cihazlar: Cihazlar, kullanıcılar hakkında veri ve bilgi toplayan sensörler ve yazılımlarla kurulur. Bu veriler daha sonra kullanıcıyla ilgili temel bilgileri almak için işlenir. Bu cihazlar genel olarak fitness, sağlık ve eğlence gereksinimlerini kapsar.

Sağlık: IOT sağlık sistemleri ve akıllı tıbbi cihazlar kavramı, sadece şirketler için değil, aynı zamanda genel olarak insanların faydası için de büyük bir potansiyel taşımaktadır. Araştırmalar, sağlık hizmetlerinde IOT’nin gelecek yıllarda çok büyük etkisi olacağını gösteriyor. Sağlık hizmetlerinde IOT cihazlar kullanarak insanların daha sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini sağlamak amaçlanmaktadır. Toplanan veriler, bir bireyin sağlığının kişisel olarak analizine yardımcı olacak ve hastalıklarla mücadele için özel yöntemler sunacaktır.

Otomotiv sektörü: Otomotiv dijital teknolojisi, araçların iç fonksiyonlarını optimize etmeye odaklanmıştır. Ancak şimdi, bu dikkat araç içi deneyimini geliştirme yönünde artıyor. IOT bir araç, kendi çalışmasını, bakımın, tümleşik sensörler ve internet bağlantısı kullanan yolcuların konforunu optimize edebilen bir araçtır. Tesla, BMW, Apple, Google gibi büyük markalar otomobillerde bir sonraki devrimi için çalışıyor. IOT araçların geleceğini tecrübe etmek için videoyu izleyin;

Akıllı şehirler: Akıllı izleme, otomatik ulaşım, akıllı enerji yönetim sistemleri, su dağıtımı, şehir güvenliği ve çevre izlemesi, akıllı şehirler uygulamalarının örnekleridir. IOT, çevre kirliliği, trafik sıkışıklığı ve enerji sıkıntısı gibi şehirlerde yaşayan insanların karşılaştığı büyük sorunları çözebilecek bir güç sunuyor. Hücresel iletişim sağlayan Akıllı Belly çöp kutusu gibi ürünler, çöp kutusunun boşaltılması gerektiğinde belediye servislerine uyarı gönderecek. Sensörler kurarak ve web uygulamalarını kullanarak vatandaşlar şehirdeki ücretsiz park yerlerini bulabilecekler. Detaylar için video’ya göz atabilirsiniz.

Tarım: Dünya nüfusunun sürekli artması ile birlikte, gıda ürünleri için talep artmaktadır. Devletler, çiftçilere ürün üretimini artırmak için ileri teknikler ve araştırmalar yapmada yardımcı oluyor. Akıllı tarım, IOT alanında en hızlı büyüyen alanlardan biridir. Toprak nemini ve besin maddelerini algılamak, bitki büyümesi için su kullanımını kontrol etmek ve özel gübreyi belirlemek, IOT’nin tarım’da temel katkılarıdır.

Akıllı mağazalar: Akıllı mağazaların en büyük örneği Amazon süpermarketi gösterilebilir. Amazon süpermarkette müşteriler, mağazaya girmeden önce akıllı telefonundaki uygulamayı girişteki sisteme okuttuktan sonra raflardaki sensörler müşterinin seçtiği ürünleri belirliyor ve listeye ekliyor. Ürünü yerine geri koyduğunda ise söz konusu ürün alışveriş sepetinden siliniyor. Alışverişini tamamlayanlar kasadaki fatura, fiş süreci es geçerek mağazadan ayrıldıktan sonra satın aldıkları ürünler kredi kartlarına faturalandırılıyor. Gelecekte akıllı mağazaları’ı daha fazla duymaya başlayabiliriz.

Nesnelerin internetinin faydaları

Nesnelerin İnterneti, insanların yapamadığı çok şeyi yapabilir. Bu daha fazla verimlilik, kolaylık ve bazı durumlarda güvenlik sağlar. Cihazlar verileri bizden daha hızlı işleyebilir. Tüm kaynaklarını belirli bir görevi yapmak için tasarlanmıştır. İnsanlar bazı görevleri kolayca unutabilir fakat cihazlar unutmaz ! Herşeyin otomatik hale gelmesi, yaşamı daha da kolaylaştırır. Tabi faydalarının yanında potansiyel zararları da vardır. Bu konuyu farklı bir makalede ele alacağız.

Nesnelerin interneti istatistikler

Statista’ya göre, 2018’de yaklaşık 23 milyar bağlı IOT cihazı vardı. Bu sayının katlanarak artması bekleniyor. 2020’de 31 milyar, 2025’te 75 milyar’a kadar artması bekleniyor.

Sözün özü, IOT’nin geleceği, milyonlarca aygıtın birbirleriyle konuştuğu, çok az insan müdahalesi gerektiren bir dünya sunuyor. IOT’nin etki ettiği daha birçok alan var. Bunların başlıcalarını ele almaya çalıştık. Nesnelerin interneti hakkında yorumlarınızı iletebilirsiniz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. nesnelerin interneti hakkında ödevim vardı burada yazanlar sayesinde bayağı bilgi edinmiş oldum nesnelerin interneti ilerleyen yılların teknolojisi gibi görünüyor peki ülkemiz bu konuda ne durumda ? nesnelerin inteerneti konusunda bize birşeyler yapıyor muyuz acaba

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir