Multimedya

NanoCELL Televizyon nedir ?

NanoCell TV terimi, gereksiz ışık dalgalarını emerek yüksek kalitede renkleri en saf haliyle göstermek için nanometre boyutunda parçacıklardan oluşan bir görüntüleme teknolojisidir. Bu terim LG tarafından icat edildi, bu nedenle bazı LG TV’lerde bulabilirsiniz.

Nanopartiküller ve Arıtılmış Renkler LG , şirketin adını taşıyan teknolojisini kullanan birçok LED TV’sini pazarlamak için NanoCell TV markasını kullanıyor. NanoCell TV’lerin daha geniş izleme açıları ve inanılmaz renk gerçekliği sunabilmesini sağlar. Bu TV’ler hem 4K hem de 8K çözünürlükte satılıyor ve şirketin portföyünde OLED ve QNED Mini LED TV’lerin altına sunuluyor.

Şirket, NanoCell teknolojisi hakkında çok fazla ayrıntı sunmuyor. Ancak renk çıktısını saflaştırmak için bir nanoparçacık katmanı kullandığını biliyoruz. Tüm ekranın arkasına yayılan bu nanoparçacıklar, donuk renk tonlarını gidermek için ışığın belirli dalga boylarını emer. Sonuç olarak, ekranda yalnızca en saf renkler görünerek daha gerçekçi ve canlı bir görüntü elde edilir.

Nanoparçacık katmanının yanı sıra LG NanoCell TV’lerde Düzlem İçi Geçiş (IPS) ekran paneli bulunur. Modern LCD televizyonlarda esas olarak iki tip panelden birini bulacaksınız – IPS ve Dikey Hizalama (VA). Her ikisinin de avantaj ve dezavantajları var. Örneğin, bir IPS paneli geniş görüntüleme açıları sağlar, ancak doğal kontrast oranı düşüktür, oysa VA paneli mükemmel bir doğal kontrast oranına ancak dar görüş açılarına sahiptir. Nanoparçacık katmanı LG NanoCell TV’lerin doğru renkler üretmesine yardımcı olurken, IPS paneli mükemmel izleme açılarını garanti eder. Bu iki şey, NanoCell TV’leri piyasadaki diğer televizyonlardan farklı kılan şeydir. Ek olarak, belirtildiği gibi, IPS paneller zayıf bir kontrast oranına sahiptir. Bununla mücadele etmek için LG, daha derin siyah seviyeleri ve gelişmiş bir kontrast oranı sunmak için bazı NanoCell TV modellerinde tam dizi yerel karartma (FALD) kullanır . Ancak, FALD en üst düzey modellerle sınırlıdır. Diğer NanoCell TV’ler, yazılım tabanlı bir kontrast geliştirme çözümü, kenardan aydınlatmalı yerel karartma kullanır veya hiç karartma yapmaz. Ne yazık ki, bu çözümlerin hiçbiri FALD kadar etkili değildir.

Nanocell teknolojisi kime aittir ?

NanoCell, LG’nin tescilli teknolojisi olduğundan, NanoCell TV’ler yalnızca şirket tarafından satılmaktadır. LG, gelecekte teknolojiyi diğer TV üreticilerine lisanslayabilir, ancak 2021 itibariyle buna dair bir işaret görmedik.

LG’nin TV portföyünde NanoCell TV’ler bu teknolojiyi kullanan tek televizyon değil. Şirketin QNED Mini LED TV’leri de NanoCell teknolojisini kullanıyor. Bu nedenle, teknolojiyi beğendiyseniz ancak NanoCell TV’lerin diğer özelliklerinden emin değilseniz, QNED Mini LED TV’leri kontrol edebilirsiniz, çünkü onlar da renkleri ve parlaklığı daha da iyileştirmek için kuantum nokta ve mini LED teknolojilerini kullanırlar.

QLED TV’ler , NanoCell TV’lerin aksine, ekranın renklerini ve parlaklığını iyileştirmek için bir kuantum noktaları veya nanokristaller katmanı kullanır. Sonuç olarak, QLED TV’ler, diğer TV’lere kıyasla canlı ve önemli ölçüde artırılmış görüntülere sahiptir. NanoCell teknolojisi kuantum noktasından farklı olsa da sonuç benzerdir. Ancak QLED TV’ler çoğunlukla VA panelleri kullandığından, QLED TV’lerin doğal kontrast oranı genellikle NanoCell TV’lerden daha iyidir. Öte yandan NanoCell TV’ler, IPS panellerin mükemmel görüş açılarından yararlanır.

NanoCell televizyonlar görüntü ve yapay zeka teknolojisinin yanında HDMI 2.1 bağlantı hızını da destekliyor. HDMI 2.1 bağlantı, günümüzün en yüksek hızına sahip olduğunu gösteriyor. Bu sayede oyun oynarken görüntünün aktarım hızı mükemmel seviyede olduğu için oyunda herhangi bir takılma yaşanmıyor ve konsollarda yaptığınız hareketin hemen ekrana yansımasını görebiliyorsunuz.

Televizyon alırken Nanocell teknolojisine sahip olması sizin için doğru bir tercih olabilir.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir