Multimedya

jpg ile jpeg arasındaki farklar

JPEG“, yaratıcısı, Joint Photographic Experts Group’un kısaltmasından oluşan bir resim dosya uzantısıdır. JPEG görüntüler 6 farklı uzantıya sahip olabilir.

  • .jpg
  • .jpeg
  • .jpe
  • .jif
  • .jfif
  • .jfi

Teknik olarak .jpeg ve .jpg dosyalar aynı özelliğe sahiptir fakat işletim sistemlerine göre uzantılarda bazı değişiklikler olmuştur.

Windows’un ilk yayınlandığı zamanlarda, tüm dosyalar üç harfli bir dosya uzantısı gerektiriyordu. Yani, dosya uzantısı ‘.jpg’ olarak kısaltıldı. Ancak, Macintosh üç harfli dosya uzantısıyla sınırlı kalmadı, bu nedenle Mac kullanıcıları ‘.jpeg’ kullandı. Sonunda, Windows yükseltmelerle de ‘.jpeg’ kabul etmeye başladı. Bununla birlikte, birçok kullanıcı zaten ‘.jpg’ kullandığı için, hem üç harfli hemde dört harfli dosya uzantıları kullanılmaya devam etti. 

NOT: JPG (.jpg) ve JPEG (.jpeg), JPEG dosya biçiminde kullanılan iki dosya uzantısıdır

jpg ile jpeg arasındaki farklar nedir ?

Genellikle Windows kullanıcıları tarafından en çok kullanılan uzantı .JPG’dir fakat Photoshop gibi görüntüleme ve düzenleme programları ile birlikte .JPEG uzantısı daha çok kullanılmaktadır. Resim kalitesi ve boyutlandırma olarak bu iki uzantı arasında herhangi bir fark yoktur.

JPEG dosya uzantısı, sürekli, pürüzsüz renk ve ton değişiklikleriyle gerçekçi fotoğraf veya görüntülerle en iyi performansı gösterir. Bununla birlikte, performansı piksellerin satırlarındaki renklerde ani değişiklikler olan logolar, harfler ve çizgi filmler gibi çizgi grafikler için daha düşüktür. Ayrıca, JPEG, tekrarlanan dijital düzenlemeye maruz kalan görüntüler için uygun değildir. Bir sıkıştırma ve açma işlemi her gerçekleştirildiğinde belirli bir miktar ayrıntı kaybolur. Bu nedenle, bilimsel görüntüler, tıbbi test görüntüleri ve navigasyon grafikleri gibi hassas ve yüksek çözünürlük gerektiren görüntüler için uygun değildir.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir