Teknoloji

En iyi soğuk kripto cüzdanları

Çevrimiçi güvenliğiniz önemlidir ve İnternete bağlanarak yaptığınız her şeyi güvence altına almanız gerekir. Bu, kripto para birimleri için de geçerlidir ve soğuk cüzdan kullanmak, güvenlik elde etmenin en iyi yolu olabilir. Zira bu cüzdanlar “çevrimdışı” çalışır ve mükemmele yakın bir güvenlik sunar, doğru seçimleri yaparsanız en az sıcak cüzdanlar kadar pratik olabilir. Soğuk cüzdanlar arasından seçim yapmanıza yardımcı olmak için en iyi, en popüler ve en güvenilir soğuk cüzdanların bir listesini hazırladık.

Ledger Nano X

Ledger tarafından üretilen birden çok soğuk cüzdan türü bulunuyor, ancak ikinci nesil ürünlerin sonuna “Nano X” ifadesi ekleniyor. Daha fazla güvenlik ve özellik elde etmek için ikinci nesil cüzdanları seçmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Nano X, 1.800’den fazla kripto para birimi ile jetonu (token) destekliyor. Bunun temel nedeni, bu cüzdanın “Ledger Live” platformuyla çalışmak üzere tasarlanmış olması. Bu platform, popüler kripto paraların yanı sıra yeni para birimlerini de destekliyor ve bu nedenle oldukça geniş bir çeşitlilik sunuyor. Nano X cüzdanı, USB veya Bluetooth teknolojisi ile, masaüstü ve mobil cihazlarda kullanabiliyorsunuz. Bu, onu diğer cüzdanlardan ayıran en önemli özellik zira çoğu cüzdanın Bluetooth desteği bulunmuyor.

Cüzdana entegre edilen Ledger Live yazılımı ile tüm kripto paralarınızı basit bir arayüz üzerinden yönetebilirsiniz. Bu bağlamda, sahip olduğunuz kriptoları transfer etmek ve yenilerini eklemek de birkaç saniye içerisinde yapabileceğiniz şeyler arasında. Dilerseniz “USB-C to USB-A” bağlantısını kullanarak mobil cihazlara da bağlanmanız mümkün; bu seçenek kablosuz bağlantı kullanmak istemeyen kişilere hitap ediyor. Her hâalükârda, Ledger Live platformunu kullandığınız sürece, bu soğuk cüzdanın bir sıcak cüzdan kadar pratik olduğunu söyleyebiliriz. Elbette bu diğer borsalar için geçerli değil ancak soğuk cüzdanların özelliği zaten bu: Daha fazla güvenlik için, pratik olmaktan vazgeçiyorlar. Nano X ise, en azından belirli bir platformda bu pratikliği yeniden elde etmenizi sağlıyor.

Ledger Nano X ile NFT dijital varlıklarınızı saklamak ve düzenlemek de mümkün. Hatta Ledger Live yazılımı sayesinde cüzdanınızdaki NFT’leri dilediğiniz zaman kolayca görüntüleyebilirsiniz. Fakat, tüm kripto varlıklar için geçerli olduğu üzere NFT’ler de en yüksek güvenlik önlemleriyle saklanmalıdır. Adobe, hem geliştiriciler hem de son kullanıcılar için bir güvenlik ve kimlik doğrulama çözümü sunmak amacıyla oluşturduğu NFT güvenlik programını (Content Credentials) geçtiğimiz aylarda tanıttı. Daha öncesinde Ethereum tabanlı dijital varlıklar için sunulmuş olan bu güvenlik ve kimlik doğrulama programı, Solana ve Polygon gibi yenilikçi blok zinciri ağlarını da kapsayacak biçimde genişletilerek, soğuk cüzdan sahiplerinin NFT güvenliği için rahatlıkla yararlanabilecekleri önemli bir altyapının parçası haline geldi.

Trezor Model T

Trezor Model T dokunmatik ekrana sahip bir cüzdan ve bu da önceki modellere kıyasla en önemli farkı. Şimdiye kadar Trezor tarafından üretilen cüzdanlar bir veya iki adet fiziksel düğme ile kontrol ediliyordu. Cüzdan, özel bir web arayüzü aracılığıyla Changelly ve CoinSwitch gibi üçüncü taraflara ait borsalara doğrudan bağlanabiliyor. Bu özelliği kullanarak, bu borsalarda desteklenen tüm kripto paraları ve jetonları Trezor Model T’ye ekleyebilirsiniz. Cihaz üzerinde MicroSD kart yuvası mevcut ve daha fazla güvenlik elde etmek için bu yuvayı kullanmak mümkün.

Güvenlikten bahsetmişken, “Shamir Backup” adı verilen ve kripto para birimleri için geliştirilmiş özel bir yazılımdan yararlanabilir, cüzdanı kullanarak doğrudan para transferi yapabilirsiniz. Tüm işlemler için her seferinde özel bir adres oluşturuluyor ve işlem sırasında QR kodlar kullanılabiliyor. Cüzdan ayrıca kripto takasını da desteklemesi sayesinde tüccarlar için oldukça iyi bir seçenek olmayı başarıyor. Özel yedekleme yazılımı ise kişisel anahtarınızın daha güvenli bir şekilde depolanmasını sağlıyor.

CoolWallet Pro

Bu, DeFi teknolojisine odaklanan yeni nesil bir soğuk cüzdan ve dış görünüşü bir kredi kartına benziyor. Cüzdanı, Bluetooth bağlantısı destekleyen herhangi bir cihazla kullanabilirsiniz. Üzerinde bulunan e-mürekkep ekranı, depoladığınız kripto paraların bir özetini görmek için kullanılabiliyor ve yapılan her işlemin fiziksel bir düğme ile onaylanması gerekiyor. CoolWallet Pro, merkeziyetsiz borsaları destekliyor. Biyometrik kimlik doğrulama ve AES256 şifrelemeli Bluetooth Düşük Enerji (BLE) özelliklerine sahip, ayrıca BIP-32, BIP-44, BIP-39 destekleniyor—sonuncusunu seed üretimi için kullanabiliyorsunuz.

Bu soğuk cüzdan çok katmanlı güvenlik seçenekleri içeriyor. EAL6+ güvenli bileşen (SE) olarak adlandırılan bir teknoloji kullanıyor ve çeşitli sistemler ile özellikleri kontrol eden beş işlemci barındırıyor. PoS kullanıcısıysanız, cüzdan bunu da doğrudan destekleyebiliyor. Yani bu cihazı örneğin kripto stake ederek pasif gelir elde etmek amacıyla da kullanabilirsiniz. İnce yapısı sayesinde rahatlıkla cüzdanda taşınabiliyor, fakat haftada bir kez şarj edilmesi gerekiyor. Bu, merkezi olmayan borsalara odaklanan tek soğuk cüzdan türü ve güvenlik bakımından pek çok benzersiz özelliğe sahip, ancak kullanımı da aynı nedenle biraz karmaşık olabiliyor.

Ellipal Titan

Ellipal Titan, “airwall” adı verilen özel bir güvenlik sistemine sahip. Bu sistem, cüzdanı çevredeki elektromanyetik ağlardan izole ediyor. Bir tür Faraday kafesi gibi çalıştığını söyleyebiliriz, bu nedenle cüzdanı kablosuz olarak kullanmak mümkün değil. Cüzdan üzerinde 4 inçlik bir dokunmatik ekran bulunuyor ve tüm kripto para işlemlerini bu ekrandan gerçek zamanlı olarak takip edebiliyorsunuz.

Ellipal Titan, USB veya Bluetooth için değil, QR kodları için tasarlanmış bir cüzdan. Yukarıda bahsettiğimiz airwall güvenlik özelliği Wifi, Bluetooth ve hücresel dahil tüm kablosuz erişim seçeneklerini engeller. Olası bir saldırı durumunda cüzdan kendini imha edebiliyor ancak bir seed kodu ile paranıza ulaşmanız halen mümkün. Kullanım kolaylığı oldukça kısıtlı ancak amaç da zaten bu. Ellipal Titan, en paranoyak kullanıcıları bile tatmin edecek güvenlik özellikleri sunuyor.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir