Teknoloji

Bulut depolama nedir

Bulut depolama, verilerin internetten erişilebilen uzak sunuculara yüklendiği bir işlem modelidir. Sanallatırma teknikleri üzerine kurulu depolama sunucularında, depolama hizmeti servis sağlayıcı tarafından sağlanır. Günümüzde en çok kullanılan bulut depolama alanları; Google Drive, Dropbox, Onedrive, iCloud.

Bulut depolama alanını kısaca ifade etmek gerekirse, online depolama servisi diyebiliriz. Kullanıcılar genellikle belirli bir ücretsiz alana sahiptir. Daha fazla depolama alanı almak için aylık tüketim başı ücret ödemesi yapılır. Üç ana bulut depolama mimarisi vardır;

  • Genel
  • Özel
  • Hybrid

Genel bulut depolama hizmetleri, son kullanıcıların kullandığı bir depolama ortamıdır. Veriler, birden fazla bölgeye veya kıtaya yayılmış depolama verileriyle global veri merkezlerinde depolanır. Bu pazar sektörüne Amazon, Google Cloud ve Microsoft Azure hakimdir.

Özel bulut sistemleri, genellikle kurumlara özel, güvenlik duvarlarının arkasında çalışan veri güvenliğinin çok önemli olduğu sistemlerde kullanılır.

Hybrid depolama; Özel platformlar ve üçüncü taraf genel bulut servislerinin yönetim platformları arasında düzenleme yapan bir karışımdır. Model işletmelere esneklik ve daha fazla veri dağıtım seçeneği sunar. Bir kuruluş, örneğin, aktif olarak kullanılan ve yapılandırılmış verileri kurum içi bir bulutta, yapılandırılmamış ve arşivlenen verileri de bir genel bulutta depolayabilir. Son yıllarda, daha fazla sayıda müşteri hibrit bulut modelini benimsemiştir.

Bulut tabanlı depolama pazarına Amazon Web Hizmetleri, Google ve Microsoft Azure hakimdir, ancak EMC, Hewlett Packard Enterprise, Hitachi Data Systems, IBM ve NetApp gibi geleneksel depolama satıcıları hem işletme hem de küçük işletme sahipleri için ürünlerle alanda faaliyet göstermektedir.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir