Donanım

BIOS ve UEFI farkı nedir hangisini kullanmalıyım

Merhaba arkadaşlar, Bugün, Bios ve UEFI önyükleme seçeneklerinin farklarına değineceğiz.

BIOS önyükleme nedir ?

BIOS, bir sabit diskteki ilk sektörü okuyarak ve çalıştırarak önyükleme yapar; Bu önyükleme kesimi sırasıyla ek kodu bulur ve çalıştırır. BIOS sistemi, alan kısıtlamaları nedeniyle çok sınırlayıcıdır ve BIOS 16 bit kod çalıştırdığından, modern bilgisayarlar 32 bit veya 64 bit CPU’lar kullanır.

UEFI önyükleme nedir ?

Buna karşılık, UEFI (ya da sadece EFI 2.x olan UEFI) .efi, EFI Sistem Bölümü (ESP) olarak bilinen sabit diskteki bir bölümden EFI program dosyalarını ( dosya adı uzantılarıyla) yükleyerek önyükleme yapar. Bu EFI önyükleyici programları, sabit diskten dosyaları okumak gibi şeyler için EFI önyükleme hizmetlerinden yararlanabilir. Pratik bir konu olarak, karmaşık BIOS modu önyükleme yükleyicilerine sahip bir Linux gibi bir işletim sistemi kullanıyorsanız, EFI modu önyüklemesinin, BIOS modu önyüklemesine benzer olması olasıdır, çünkü GRUB 2 (en popüler BIOS modu önyükleyici) Linux için EFI altında çalışacak şekilde kurulmuştur ve birçok Linux dağıtımı EFI sistemlerinde varsayılan olarak GRUB 2’yi yükler. OTOH, GRUB 2’yi diğer EFI önyükleme yükleyicileriyle değiştirebilir veya tamamlayabilirsiniz. Bu şekilde kullanıldığında, EFI kendisi Linux çekirdeğini yükler ve çalıştırır ya da önyüklemek için hangi işletim sistemi veya çekirdek çekirdeğini seçmenize izin vermek için rEFInd veya gummiboot gibi bir üçüncü parti önyükleme yöneticisi kullanabilirsiniz .

UEFI (Birleşik Genişletilebilir Bellenim Arabirimi) bilgisayarlar için standart bir bellenim arabirimi olup, BIOS‘un (temel giriş/çıkış sistemi) yerine koyulmak için tasarlanmıştır. Bu standart UEFI konsorsiyumunun bir parçası olarak Microsoft dahil 140’tan fazla teknoloji şirketi tarafından oluşturulmuştur. Yazılım birlikte çalışılabilirliğini ve BIOS’un adres sınırlamalarını iyileştirmek için tasarlanmıştır.

“BIOS ile önyükleme” ve “UEFI ile önyükleme” arasındaki farklar nedir ?

UEFI önyükleme modu bios’a göre daha hızlıdır fakat bu donanımlarınıza göre değişiklik gösterebilir. UEFI güvenli önyükleme modunu destekleyerek, bilgisayar güvenliğinizi arttırmanıza yardımcı olur.Bu, önyükleme yükleyicilerinin dijital bir “imzasını” zorunlu kılarak uygular.

Bazı insanlar UEFI ve Secure Boot’u karıştırırlar , fakat yeni güvenli önyükleme seçeneği kullanıcılara çok fazla sorun çıkardığı için birçok kullanıcı güvenli önyüklemeyi devre dışı bırakmaktadır. Bu durum bilgisayarınız için herhangi bir sorun yaratmaz.

UEFI, BIOS gibi benzer bir OS-firmware arabirimini tanımlar. BIOS, x86 işlemcileri tarafından desteklenen 16 bitlik “gerçek mod” arayüzüne bağlı olduğu için Intel x86 işlemci mimarisine özeldir.

UEFI, önyükleme işleminin çeşitli bölümlerini hızlandıracak şekilde yapılandırılabilir, örneğin, Gigabyte GA-EP45-DS3 üzerindeki UEFI, 11 saniyede sistemi açarken BIOS modunda 19 saniyede açılmaktadır.

UEFI modu, aynı yüklü işletim sistemine farklı sabit yazılım / donanım özelliklerini BIOS modundan farklı sunabilir.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Yani şimdi 2012 model bi laptopa windows 10 yüklerken UEFI mi BİOS mu tercih etmeliyiz?
    Aynı bilgisayara Windows 7 yüklerken hangisini tercih etmeliyiz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir