Bilişim

Bilgisayar ağları nasıl çalışır ?

Dünya yavaş yavaş bilgisayar ağları tarafından kapsanıyor. Bu ağların nasıl çalıştığının temellerini anlamak, onları daha iyi nasıl kullanacağımızı öğrenmemize yardımcı olur ve ayrıca çevremizdeki değişen dünya hakkındaki farkındalığımızı artırır. Bu makalede, bilgisayar ağ aygıtları – ağa bağlanan ve birbirleriyle iletişim kuran donanım sistemleri inceleyeceğiz.

Bir cihazı ağ aygıtı yapan şey nedir ?

Her bilgisayar, mobil aygıt veya benzeri cihazlar ağa katılamaz. Bir ağ cihazı , diğer cihazlarla gerekli fiziksel bağlantıları yapmak için özel iletişim donanımına sahiptir. Modern ağ cihazlarının çoğunda devre kartlarına entegre iletişim elektroniği bulunur.

Bazı bilgisayarlarda, eski Xbox oyun konsollarında ve diğer eski cihazlarda yerleşik bir ağ donanımı yoktur, ancak USB çevre birimleri şeklinde ayrı ağ bağdaştırıcıları takarak ağ cihazları olarak kullanılabilirler. Çok eski masaüstü bilgisayarlar, sistem arayüzüne fiziksel olarak ayrı bir kart takmak gerekiyordu. Bu kartlara, Ağ arabirim kartları (NIC) diyebiliriz.

Örneğin, geleneksel ev aygıtları herhangi bir iletişim donanımı içermiyordu ve çevre birimleri aracılığıyla bir ev ağına bağlanamıyorlardı . Son olarak, bazı ekipman türleri ağ oluşturmayı desteklemez. Yerleşik ağ donanımına sahip olmayan veya çevre birimlerini kabul etmeyen tüketici cihazları arasında eski Apple iPod’lar, birçok televizyon’lar bulunur.

Bilgisayar ağlarında aygıtların rolleri

Bilgisayar ağlarındaki aygıtlar farklı rollerde çalışır. En yaygın iki rol istemciler ve sunuculardır. Ağ istemcilerine örnek olarak PC’ler, telefonlar ve tabletler ve ağ yazıcıları verilebilir. İstemciler genellikle bir istekte bulunur ve ağ sunucularında depolanan verileri, genellikle büyük miktarlarda bellek ve / veya disk depolama ile tasarlanmış aygıtları ve istemcileri daha iyi desteklemek için yüksek performanslı işlemciler kullanırlar. Ağ sunucuları örnekleri web sunucuları ve oyun sunucuları. Ağlar doğal olarak sunuculardan çok daha fazla istemciyi destekleme eğilimindedir. Hem istemciler hem de sunucular bazen ağ düğümleri olarak adlandırılır.

Ağ aygıtları aynı zamanda hem istemci hem de sunucu olarak çalışabilir. Bir de ağ eşler arası örneğin, cihazların çiftleri biri aynı anda diğer akran cihazlarından farklı veri istemek için bir istemci olarak çalışırken bazı verileri barındıran bir sunucu olarak hareket ederek, aralarında veri paylaşımı yaparlar.

Özel amaçlı ağ aygıtları

İstemci ve sunucular, kalan diğer aygıtların iletişimini engellemeden ağa eklenebilir veya ağdan kaldırılabilir. Bununla birlikte, yalnızca bir ağın çalışmasını sağlamak amacıyla bazı diğer ağ donanımı türleri mevcuttur:

Bir ağ hub’ı , ona bağlı herhangi bir düğümün doğrudan başkalarına veri göndermesini sağlar

Ağ anahtarları hub’larla aynı işlevi yerine getirir, ancak birden çok iletişim yolunu açan, birden çok bağlı düğümün hub’lardaki diğer tüm ağlar yerine ağdaki diğer tüm veriler yerine doğrudan birbirlerine veri göndermesini sağlayan ek donanım mantığı içerir.

Ağ yönlendiricileri , ağ anahtarlarının özelliklerini diğer ağlara dışa doğru destekleyerek, her birinin işlevselliğini ayrı ayrı bozmadan birleştirerek ağ anahtarlarının özelliklerini daha da genişletir.

Bir ağ tekrarlayıcı , bir ağ bağlantısı üzerinden gönderilen fiziksel sinyalleri alır ve sinyalin daha uzun mesafelerde iletilmesini sağlar.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir