Donanım

Bilgisayar açıldığında ne olur ? Açılış aşamaları

Bir bilgisayarı açtığınızda, “önyükleme” sürecinden geçer. Windows PC, Mac veya Linux sistemi kullanıyor olsanız da, arka planda olan biten tam olarak budur. Güç düğmesine bastığınızda, bilgisayar, bileşenlerine (ana kart, CPU, sabit diskler, yarıiletken sürücüler, grafik işlemciler ve bilgisayardaki her şey) güç sağlar. Bilgisayara güç sağlayan donanım parçası “güç kaynağı” olarak bilinir.

CPU, UEFI veya BIOS’u Yükler

Elektrik vermeniz ile CPU kendini başlatır ve genelli anakart üzerinde yonga’da depolanan bir program arar. Geçmişte, PC BIOS (Temel Giriş / Çıkış Sistemi) , Modern bilgisayarlarda UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) üretici yazılımı yüklenir. Bu eski tarz BIOS için modern bir alternatiftir. Ancak, daha fazla kafa karıştırıcı hale getirmek için, bazı PC üreticileri yine de UEFI yazılımlarını “BIOS” olarak adlandırıyor.

UEFI veya BIOS Donanımı Test Eder ve başlatır

BIOS veya UEFI üretici yazılımı, yapılandırma ayarlarını ana karttaki özel bir yerden yükler – geleneksel olarak, bu CMOS pille desteklenen bellektir . BIOS veya UEFI ayarları ekranınızdaki bazı düşük seviye ayarlarını değiştirirseniz, burası özel ayarlarınızın saklandığı yerdir.

CPU, sisteminizin donanımını (CPU dahil) test eden ve başlatan UEFI veya BIOS’u çalıştırır. Örneğin, bilgisayarınızda RAM yoksa, bip sesi çıkarır ve önyükleme işlemini durdurarak size bir hata gösterir.

Donanımınızı sınamayı ve başlatmayı tamamladıktan sonra, UEFI veya BIOS, bilgisayarınızı işletim sisteminizin önyükleme yükleyicisinde yükleme sorumluluğunu alır.

İşletim sisteminizi önyüklemek için UEFI veya BIOS “ önyükleme aygıtı ” arar. Bu genellikle bilgisayarınızın sabit disk sürücüsüdür. BIOS veya UEFI, MBR veya EFI sistem bölümünde küçük bir program aramak için sisteminizdeki bir depolama aygıtını inceler ve çalıştırır. Önyüklenebilir önyükleme aygıtı yoksa, önyükleme işlemi başarısız olur ve ekranınızda bunu söyleyen bir hata mesajı görürsünüz.

Bootloader, Tüm İşletim Sistemini yükler

Bootloader, işletim sisteminin geri kalanını önyükleme görevini devralan küçük bir programdır. Windows, Windows Önyükleme Yöneticisi (Bootmgr.exe) adlı bir önyükleyici kullanır, çoğu Linux sistemi GRUB kullanıyor ve Mac’ler boot.efi adlı bir şey kullanır. Önyükleyici ile ilgili bir sorun varsa örneğin, dosyaları diskte bozuksa bir önyükleyici hata mesajı görürsünüz ve önyükleme işlemi durur.

Önyükleyici yalnızca küçük bir programdır ve önyükleme işlemini tek başına gerçekleştirmez. Windows’ta, Windows Önyükleme Yöneticisi Windows işletim sistemi yükleyicisini bulur ve başlatır. İşletim sistemi yükleyicisi, çekirdeği çalıştırmak için gerekli olan donanım sürücülerini yükler ve ardından çekirdeği başlatır. Çekirdek daha sonra sistem Kayıt Defterini belleğe yükler ve ayrıca “BOOT_START” ile işaretlenmiş tüm donanım sürücülerini yükler; bu, önyüklemede yüklenmeleri gerektiği anlamına gelir. Windows çekirdeği, sistem oturumunu başlatan ve ek sürücüler yükleyen oturum yöneticisi işlemini (Smss.exe) başlatır. Bu işlem devam eder ve Windows, oturum açmanıza olanak sağlayan arka plan hizmetlerinin yanı sıra karşılama ekranını da yükler.

İşte bilgisayarınızı açtığınızda arka planda olan işlemler! Yakın zamanda bilgisayarınızı kapattığınızda işlenen süreçleri de konu alacağız.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir