Bilişim

Bilgilerin geçici olarak saklandığı donanım hangisidir

Bilgisayar bölümü öğrencilerinden sıkça aldığımız bir soruyu cevaplayacağız. “Bilgilerin geçici olarak saklandığı donanım” hangisidir ? Bilgisayar belleği ve sabit sürücü arasındaki farklar nedir ? Bilgisayar belleği ve depolama alanını arasındaki karısıklık tamamen örtüşen terminolojiden kaynaklanmaktadır.

Bilgisayarın iki çeşit depolama alanı vardır;

  • Geçiçi depolama alanı (ram).
  • Kalıcı depolama alanı (Hard disk).

Bilgisayarın belleği (Ram) geçiçi depolama alanı kullanırken, sabit sürücü (hard disk) kalıcı depolama alanı olarak kullanılır. RAM , bilginin erişildiği veya çalıştığı sırada geçici olarak saklandığı yerdir. Örneğin bilgisayarımızda özgeçmişimizi güncelliyoruz.  Güncelleme yapmak için dosyaya çift tıklıyoruz. Bu dosya açma işlemi sırasında bilgi, bilgisayarın sabit diskinde saklanır. Özgeçmişi güncelerken bilgisayarın elektriği giderse, yaptığımız tüm değişiklikler kaybolur.  Bunun nedeni, bir bilgisayarın belleğindeki bilginin yalnızca elektrik gücü verilirken tutulmasıdır. En son değişikliklerimi kaybetmemek için dosyayı kaydetmem gerekiyor. Bu kaydetme işlemi de sabit diske yapıldığı için verilerinizi kaybetmezsiniz. Bir sabit sürücünün içeriği, bilgisayar kapalı olsa da veya elektrik gücünü başka şekilde kaybetse bile bozulmadan kalır.

Bunu daha iyi anlatmak için bir benzetme yapmak gerekirse; Ram çalışma masanız ise, sabit disk dosya dolabınızdır. Dosya dolabınız yüzlerce dosya klasörünü saklayabilecek kadar büyüktür fakat çalışma masanız sadece anlık çalışmalar için yer açabilecek büyüklüktedir.

Geçici depolama alanı (Bellek veya RAM) ve bilgisayar depolama alanı (sabit sürücüler) bayt cinsinden ölçülür. Günümüzde bilgisayar parçalarının maliyetlerinden dolayı, aralarında her zaman ciddi farklar vardır. 4 GB RAM’e sahip bir bilgisayar 500 GB sabit diskle sahip olabilir. Bu boyut farkı bize aradaki farkı açıklayabilir.

Sistemin performansı büyük ölçüde RAM’in depolama kapasitesine bağlıdır. Sistemin belleği ne kadar yüksekse, performansı da o kadar iyidir. Bilgisayarların çoğunda 4GB veya daha yüksek bellek kapasitesi bulunur. 3 boyutlu oyunlar ve Çizim araçları gibi ağır uygulamaları çalıştırmak için, daha yüksek yapılandırma ve geliştirilmiş RAM ile sistem geliştirme kitleri gereklidir. Çalışmalarınızı kaydetmek için ise sabit sürücüsü gereklidir.

Herhangi bir yazılımı çalıştırabilmek için gerekli olan RAM miktarını, minumum sistem gereksinimlerinden öğrenebilirsiniz.

Sistemin geçici bilgilerinin saklandığı, RAM; masaüstü veya laptop’lar için arttırılabilir bir parçadır. Cihazınızda bulunan boş slotları kullanarak, Ram’i arttırabilirsiniz. Örneğin; 4 adet boş slotunuza 8’er GB’lık ram takarak 32 GB ram’e sahip olabilirsiniz. Sabit diskler de aynı yöntem ile arttırılabilir. Sabit disklerin arttırımı geçici hafızalara göre daha kolaydır. Günümüz teknolojisinde, harici diskler ve usb diskler kullanarak, disk boyutlarınızı kolayca arttırabilirsiniz.

Ram ve sabit diskler hakkında daha fazla bilgi almak için, sitemizde arama yaparak ilgili makalelere erişebilirsiniz. Sorularınızı yorum atarak bizlere iletebilirsiniz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir