İnternet

Arama motorları nasıl çalışır

Bu yazımızda, arama motorlarının nasıl çalıştığına dair temel bilgileri sunacağız. Kullanıcılar tarafından bakıldığı zaman, arama motorları modern bir mucizedir. Kullanıcının bakış açısından, arama motorları modern bir mucizedir. Arama kutusuna bir sorgu yazarsınız ve elde edilen sonuçlar hemen önünüzde sıralanır. Google gibi popüler arama motorları, bazı sorguları doğrudan arama sonuçlarında yanıtlamaya bile başladı; bu da zamandan tasarruf etmenizi sağlar.

Bugünkü yazımızda arama motorları ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplayacağız.

  • Arama motoru nedir ?
  • Arama motorları nasıl çalışır ?
  • Arama motoru algoritmaları
  • Google’ın arama algoritmaları nasıl çalışır ?

Arama motoru nedir ?

Arama motorları, veritabanında trilyonlarca web sayfasından oluşan ve algoritmalar en alakalı sonuçları sunmak için yüzlerce faktöre bakan sistemlerdir. Bir arama motoru iki şeyden oluşur; Veri tabanı ve belirli bir sorgu için döndürülecek ve sıralanacak sonuçları hesaplayan algoritmalar

Arama motoru nasıl çalışır ?

Arama motorları, öncelikle Url’lerin listesini çıkarır ve tarar. Taranan sayfalar, konu ve içeriğine göre ayrıştırılır. Ayrıştırılmış sayfalar görüntülenme sıralamasına karar verecek olan zamanlayıcı’ya gider. Arama motorunda birşey aradığınız zaman eşleşen sayfalar algoritmalar ile alaka düzeyine göre sıralanarak sonuç olarak listelenir

Arama motorunun bu işlemi nasıl yaptığını gösteren bir diyagram:

İlk olarak, nasıl çalıştıklarını anladığımızdan emin olmak için bir web dizini oluşturmak ve korumak için kullanılan mekanizmaları daha ayrıntılı inceleyelim. Bunlar zamanlama, tarama, ayrıştırma ve dizine ekleme işlemidir.

Zamanlama: Zamanlayıcı taranan URL’lerin önemini ve kalitesini değerlendirir. Daha sonra yeni URL’lerin ne zaman taranacağına ve bilinen URL’lerin ne sıklıkta yeniden taranacağına karar verir.

Tarama: Tarayıcı, web sayfalarını indiren bir yazılımdır. Arama motorları, zaman içinde URL’lere eklenen sayfaları düzenli olarak tarar ve yeni içerikler bulur. Bu verileri veri tabanına ekler.

Ayrıştırma: Ayrıştırıcı taranan tüm sayfaları ayrıştırarak, zamanlayıcıya ve dizine eklemek için arama motoruna iletir.

Indeksleme: Taranan sayfalardan ayrıştırılan bilgilerin arama dizini adı verilen bir veritabanına eklendiği yerdir. Bunu, trilyonlarca web sayfasının bilgilerinin tutulduğu bir bilgi kütüphanesi olarak düşünebilirsiniz.

Arama motoru algoritması nasıl çalışır ?

Internetteki bilgileri işlemek ve dizine eklemek arama motorlarının sadece bir bölümüdür. Arama motorları, bir kullanıcı bir arama gerçekleştirdiğinde eşleşen sonuçları, kullanıcılara kaliteli bir şekilde sıralamak için bir yola ihtiyaç duyar. Bu arama motoru algoritmalarının görevidir. Her arama motorunun web sayfalarını sıralamak için benzersiz algoritmaları vardır. Ancak Google, en yaygın olarak kullanılan arama motoru olduğu için Google algoritmalarını ele alacağız.

Google algoritması nasıl çalışır ?

Google, yukarıda açıklananla aynı şekilde çalışır. Taradığı içeriği, algoritmik bir sıralamada, bir saniyenin altında sürede görmenizi sağlar.

Google üç temel noktayı çok iyi yaptığı için en iyi çalışan ve en büyük arama motorudur; İlk olarak web’i çok büyük ölçekte devamlı tarar. ikincisi, en yanlış sorguların bile arkasındaki gerçek arama amacını anlamak için dil modellerine büyük yatırımlar yaptılar. Üçüncüsü ve en önemlisi, sıralama algoritmaları, diğer arama motorlarına kıyasla, en alakalı sonuçları getirir.

Google, ilgili içeriği bulmak ve sıralamak için yüzlerce faktörden faydalanır ve bu faktörleri sürekli günceller. Temel olarak kaliteli bir içeriğin olması gerektiği herşeyi, bu faktörlerin birer maddesi olarak düşünebilirsiniz.

Kullanıcı olarak, bir web sayfasına griş yaptığınız zaman, burada sizin için faydalı ve faydasız olan içerikleri sizlerde farkedebilirsiniz. Google bunu algoritma ile tespit ederek, kullanıcıları, faydasız site ve içeriklerden uzak tutmaya çalışır.

Sonuç;

Arama motorları ile ilgili yüzeysel olarak bilgiler vermeye çalıştık. Arama motorlarının nasıl çalıştığına dair sayfalarca yazı yazılabilir fakat temel olarak çalışma mantığı bu şekildedir.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir