Teknoloji

Alkalin piller neden sızıntı yapar?

Bu hepimizin başına gelir: Bir aygıtı açarsınız ve içinde kabuklu beyaz toz ve bazen metal korozyonu görürsünüz. Bunu sebebi alkalin pillerinin akmasıdır. Peki alkalin piller neden akar ? Bunu detaylı olarak açıklayacağız.

Aşırı güç tüketimi

Bir pil ne kadar iyi tasarlanmış olursa olsun, piller kendilerini sonsuza kadar sürdüremeyen aktif kimyasal reaksiyonlardan güç aldığından her zaman sızıntı yapma potansiyeli vardır. Bu, özellikle 1960’lardan beri birçok cihazda kullanılan yaygın bir tüketici pili türü olan alkalin piller için geçerlidir. Ancak zamanla bozulmaya başladıklarında şişebilen veya patlayabilen diğer pil türleri için de geçerli olabilir.

Özellikle alkalin piller, potasyum hidroksit adı verilen sıvı elektrolitten yapılır. Bu kimyasal çok aşındırıcıdır ve pil tamamen boşaldığında pilin muhafazasını yavaşça yiyip bitirebilir. Bu, pilin içinde basınç oluşturan ve kimyasalları içeren kutunun sızmasına neden olan hidrojen gazı oluşturur. Sonuç olarak, basınç potasyum hidroksiti pilin kendisinden dışarı itecek ve elinizde bir karışıklık olacak.

Potasyum hidroksit hava ile etkileşime girdiğinde, şişmiş veya sızdıran bir pilin etrafında biriktiğini görebileceğiniz beyaz güç olan potasyum karbonat oluşturur. Bazı durumlarda, sızan potasyum hidroksit de insanlarla temas ederek cilt ve göz tahrişine neden olabilir. Bu olursa, ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın ve gözlerinizi temiz suyla yıkayın. Potasyum hidroksit oldukça aşındırıcı olduğundan, cihazın içindeki elektronik devrelere de zarar vererek pil temas noktalarını veya devre kartındaki bakır aşındırabilir.

Akan piller nasıl önlenir?

Temel olarak, tüm alkalin piller sonunda akar. Ancak süreci yavaşlatmak ve sızıntıların zarar vermesini önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey var. İlk olarak, kullanılmamış alkalin pilleri her zaman elektronik cihazların dışında serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.

İkinci olarak, aynı alkalin pil setini uzun süre kullanmaktan kaçının. Yıprandıklarında, sızıntı başlayacak. Ve en önemlisi, pillerinizi bir süre kullanmayacağınızı biliyorsanız, bunları cihazlarınızdan çıkarıp cihazdan ayrı bir yerde saklamanız en iyisidir. Bir cihaz kapatılsa bile, zamanla pilleri boşaltacak bir damlama akımı çekebilir ve sonunda korozyon nedeniyle içindeki elektronik aksamlara zarar verebilecek bir sızıntıya yol açabilir.

Sızdıran pille nasıl başa çıkılır?

Alkalin pillerinizin aktığını fark ederseniz, pisliği temizlemek ve daha fazla hasarı önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Öncelikle pilleri cihazlarınızdan çıkarın ve sirke veya limon suyuna batırılmış bir pamuklu çubukla temas noktasını temizleyin. Bu, bir baz olan (asit değil) alkali potasyum hidroksitin nötralize edilmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca, beyaz tozları bir çöp torbasına atmak için eski ama temiz, yumuşak bir diş fırçası kullanın.

Ardından pilleri kapalı bir kaba koyun ve pilleri yerel bir geri dönüşüm merkezinde atın. İşiniz bittiğinde, ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkadığınızdan emin olun.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir