Teknoloji

Akıllı telefonunuz sizi dinliyor mu?

Millet olarak hiçbir şeye tam olarak güvenemiyoruz ve yapılan her teknolojinin altında kötü bir maksat olduğunu düşünüyoruz. Peki telefonunuz konuşmalarınızı dinliyor mu? Bu konuda son zamanlarda kullanıcılar çok fazla soru yöneltiyor. Firmaların, telefonları dinleyerek reklam gösterimi yaptığına dair çok fazla hikayeler duyuyoruz. Peki bu gerçek mi yoksa bir tesadüf mü ? Bu konuyu detaylıca araştıralım.

Telefonunuz sizi dinliyor mu ?

İnternetteki kullanıcıların, telefonularının dinlendiğine dair çok ciddi iddiaları var. Özellikle kişiselleştirilmiş reklamların tüm platformlarda kullanılmasıyla birlikte, insanlar ciddi şüpheler duymaya başladı.

Kullanıcılar, telefon mikrofonlarından duyulanların, reklam olarak gösterildiğine inanıyor.

Teknolojik olarak bu çok mümkün görünmüyor. Kullanıcılar bu durumdan neredeyse emin. Ekşi sözlükte ve birçok sosyal medya platformunda bu konuyla alakalı bazı kullanıcıların yorumlarını görebilirsiniz. Ekşisözlük yazarı jedilost;

Diğer bir yazar beriskoo’nın iddiaları;

Uygulamalar, telefonunuzun mikrofonundan yakalanan verileri alabilir mi ? Bunu kanıtlamak için 2018 yılında siber güvenlik uzmanları olan Ken Munro ve Pen Test Partners bir yazılım geliştirdi. Uygulamanın amacı, bir telefonda söylenenleri kaydetmek ve bunu monitörden gözlemlemekti. Bu deneylerde uygulama geliştirme daha kolay olduğu için anroid seçilmişti. Sonuç :

“Telefonun mikrofonunu kullanmak, internette bir dinleme sunucusu kurmak için izin verdik ve bu telefonda duyduğumuz her şey, dünyanın neresinde olursanız olun, bize geldi ve bu verilere göre özelleştirilmiş reklamları geri gönderebildik.” David Lodge, kodun ana bilgisayar işletim sistemi içinde veya kamu malı içerisinde büyük ölçüde mevcut olduğunu açıkladı.

Google ve Facebook ne diyor ?

Google ve Facebook, uygulamalarının bu şekilde bilgi toplamak için akıllı telefon mikrofonlarını kullanabileceğini fikrini reddediyor. Facebook, BBC’ye yaptığı açıklamada, markaların mikrofon verilerine dayanarak reklam vermesini engellediğini söyledi.

Google her fırsatta , kullanıcı verilerini üçüncü kişilerle paylaşmadığını iddia eder. Bilindiği gibi uygulamalar Play store’a yüklenmeden önce gerekli kontroller yapılır. Google geliştirici politikasına uymayan ürünler markette yayınlanmaz.

Eğer mobil işletim sisteminin en son sürümünü kullanıyorsanız, bu tür durumlarla karşılaşmanız çok düşük bir ihtimal gibi görünüyor. Yinede telefonunuza yüklediğiniz uygulamaların mikrofon erişim izinlerini kontrol ederek, güvenmediğiniz uygulamaların izinlerini silmenizi öneririz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir