Yazılım

Açık kaynak kodlu işletim sistemleri

Açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılarak oluşturulmuş işletim sistemlerine açık kaynak kodlu işletim sistemi denmektedir. Açık kaynak kodlu işletim sistemleri GPL lisansı ile lisanslanır. Kapalı kaynak kodlu işletim sistemlerinde ise işletim sistemlerinin kaynak kodu kapalıdır ve işletim sistemini üreticisi paylaşmadıkça kaynak koda erişim imkanı olmaz. Genellikle bir lisans ücreti karşılığı verilir. Örnek Microsoft, Apple.

Açık Kaynak kodlu İşletim sistemlerinin avantajları;
-Açık kaynak kodlu yazılımlar, programcı topluluğunun gelişimini sağlar.
-Açık kaynak kodlu yazılımlarda örneğin bir açık bulunduğunda, onunla ilgilenen çok daha fazla kişi olduğundan çok daha çabuk kapatılabilir. Kapalı kaynak kodlu yazılımlarda ise beklemeniz gerekebilir.
-Yazılımların farklı çeşitlerinin ortaya çıkmasını sağlar. Örneğin Mozilla Firefox, Chromium ve Linux’tan türeyen birçok yazılım var.
-Yazılım geliştiricisinin PC’nizde şüpheli işler çevirmediğinden emin olmanızı sağlar. Kaynak kodu kapalı bir yazılımın yaptığını iddia ettiği şeyleri gerçekten güvenilir yoldan yaptığını anlamanın çok fazla yolu olmayabilir.

Ubuntu

Ubuntu, dünyadaki en verimli açık kaynaklı işletim sistemlerinden biri olarak kabul edilen Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Hızlı ve zengin özelliklere sahip bu tam teşekküllü işletim sistemini oluşturmak için dünya çapında bir grup yetenekli geliştiriciyi aldı. Ubuntu, anlık mesajlaşma, ofis paketi, web tarayıcı, medya haritaları ve daha fazlası gibi gerekli yazılımları içerir. Onu Windows veya Mac’e mükemmel bir alternatif yapan en çok kullanılan Linux tabanlı işletim sistemidir.

Fedora

Fedora, Ubuntu’dan sonra tartışmasız en iyi açık kaynaklı işletim sistemi olan Linux tabanlı bir başka işletim sistemidir. Fedora OS, RPM tabanlı, Red Hat tarafından desteklenen ve Fedora Project topluluğu tarafından tasarlanan genel amaçlı bir işletim sistemidir.

Fedora

Fedora, Ubuntu’dan sonra tartışmasız en iyi açık kaynaklı işletim sistemi olan Linux tabanlı bir başka işletim sistemidir. Fedora OS, RPM tabanlı, Red Hat tarafından desteklenen ve Fedora Project topluluğu tarafından tasarlanan genel amaçlı bir işletim sistemidir.

Linux Lite

Linux Lite, alt uç donanım üzerinde çalışabilen bir başka ücretsiz açık kaynaklı işletim sistemidir. Linux tabanlı bir işletim sistemi hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan kullanıcıları kolaylaştıran bir işletim sistemidir. İşletim sistemi gerekli tüm programları, işlevleri, araçları ve masaüstünü içerir.

Chrome OS

Chrome OS, kısmen birçok çekici özelliğe sahip açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Gelişmiş güvenlik, seçilen Android uygulamaları için destek, Chrome uygulamaları, Google bulut baskısı, Aura windows yöneticisi, sanal masaüstü erişimi, tümleşik medya oynatıcısı ve Bulut tabanlı yönetim gibi özelliklere sahip Chromium ve Linux ailesinin bir parçasıdır. İşletim sistemindeki tek sorun, yalnızca Nexus cihazını veya kendi donanımını desteklemesidir.

Linux Mint

Linux Mint, modernliği ve gücü gösteren zarif bir Linux tabanlı işletim sistemidir. Kullanımı kolaydır ve kullanıcı dostu bir açık kaynaklı işletim sistemi yapan tam multimedya desteği sağlar. Linux Mint, Ubuntu tabanlıdır ve amatörler ve uzmanlar arasında eşit derecede popülerdir.

Bunlar en populer açık kaynak kodlu işletim sitemleridir. TempleOS, HelenOS, RTEMS, eCos, NuttX, Inferno, AROS, Plan9, GNU, House, Genode gibi daha birçok açık kaynak kodlu işletim sistemi vardır.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhaba, üniversite öğrencisiyim. Üç yıldır düzenli olarak makale yazmaktayım. Bu işe hobi olarak başladım. Üç yılda iki bine yakın makale yazdım. Daha önce onlarca sitede yazarlık yaptım. Belirtilen her konuda makale yazabilirim. Uygun görürseniz sizin sitenizde yazarlık yapabilirim. Birlikte çalışabilmek dileğiyle, iyi günler dilerim.

  2. Merhaba, üniversite öğrencisiyim. Üç yıldır düzenli olarak makale yazmaktayım. Bu işe hobi olarak başladım. Üç yılda iki bine yakın makale yazdım. Daha önce onlarca sitede yazarlık yaptım. Belirtilen her konuda makale yazabilirim. Uygun görürseniz sizin sitenizde yazarlık yapabilirim. Birlikte çalışabilmek dileğiyle, iyi günler dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir