Bilişim

Windows’ta AppData klasörü nedir?

AppData klasörü, Windows uygulamalarının verilerini ve ayarları depolayan bir klasördür. Windows sistemlerde her kullanıcı, kendine ait bir Appdata klasörüne sahiptir. Appdata klasörü, gizli bir klasördür bu yüzden sadece gizli klasörleri gösterme seçeneğini aktif ettiğiniz zaman görebilirsiniz.

Appdata klasörü nerededir ?

Her kullanıcı hesabı kendi içeriğine göre bir Appdata klasörüne sahiptir. Bir bilgisayar birden fazla kullanıcı tarafından kullanılıyorsa, Windows programlarının birden çok ayar klasörü saklamasına izin verir. AppData klasörü öncelikle Windows Vista ile tanıtıldı. Günümüzde Windows 7, 8 ve 10 sistemlerde de kullanılmaktadır.

Dosyayı her kullanıcı, kendi hesap klasöründe bulabilir. Örneğin; C:\Users\Serkan\AppData olarak erişebilirsiniz. Klasör seçeneklerinde gizli klasörleri açarak da dizine erişebilirsiniz. Ayrıca dosya gezgini adres çubuğuna veya başlat çalıştır’a %APPDATA% yazarak da dosyaya erişebilirsiniz.

Appdata klasörüne giriş yaptığınız zaman Local, LocalLow ve Roaming klasörlerini görebilirsiniz.

Local, LocalLow ve Roaming nedir ?

AppData’da üç klasör vardır ve farklı programlar her birinde farklı ayar türleri depolar. AppData klasörünüzü açın ve Local, LocalLow ve Roaming klasörlerini göreceksiniz. Roaming ile başlayalım.

Roaming klasörü, bilgisayarınız bir dolaşım profiline sahip bir etki alanına bağlıysa , bilgisayardan bilgisayara bir kullanıcı hesabıyla “dolaşımda” bulunan verileri içerir . Bu genellikle önemli ayarlar için kullanılır. Örneğin, Firefox kullanıcı profillerini burada saklayarak, yer işaretlerinizi ve diğer göz atma verilerinizi PC’den PC’ye kadar takip etmenizi sağlar.

Local klasörü, tek bir bilgisayara özgü veriler içerir. Bir alan adıyla oturum açsanız bile bilgisayardan bilgisayara senkronize edilmez. Bu veriler genellikle bir bilgisayara özgüdür veya çok büyük dosyalar içerir. Bu veriler, indirilen önbellek dosyalarını ve diğer büyük dosyaları veya yalnızca bir geliştiricinin PC’ler arasında senkronize edilmemesi gerektiğini düşündüğü ayarları içerebilir.

LocalLow klasörü, Yerel klasörle aynıdır, ancak daha kısıtlı güvenlik ayarlarıyla çalışan “düşük bütünlük” uygulamaları için tasarlanmıştır. Örneğin, Korumalı Modda çalıştırıldığında Internet Explorer’ın LocalLow klasörüne erişimi vardır. Fark, kişisel kullanımınız için gerçekten önemli değil, ancak bazı uygulamalar ana klasöre erişemedikleri için yazmak için bir klasöre ihtiyaç duyarlar.

AppData Klasörünü yedekleyebilir miyim ?

Gizli bir klasör olduğu için çoğu windows kullanıcısı bu klasörün varlığını bilmemektedir. Birçok program uygulama verilerini burada saklar ve nadiren yedekleme ihtiyacınız olabilir. Bu klasörün tamamını yedeklemenize gerek yoktur. Belirli bir yazılımın içinde bulunan verileri yedeklemek istediğiniz zaman,sadece bu klasörü yedekleyebilirsiniz.

Örneğin, Chrome kişisel verilerinizi yedeklemek istiyorsanız sadece Google chrome klasörünü yedekleyip, yeni bilgisayarınıza kopyalayabilirsiniz.

Birçok program, bilgisayarları arasında veri senkronizasyonu ya da en azından dışa aktarmanın bir yolunu sunar. AppData klasörünü yedekleme yöntemi çok nadir olarak işinize yarayacaktır.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir