Teknoloji

Wi-Fi Direct nedir? İşte bilmeniz gereken her şey

Wi-Fi Direct, yakındaki bir merkezi ağ olmadan cihazları birbirine bağlayan, cihazdan cihaza iletişime izin veren bir bağlantıdır. Wi-Fi Direct’i, Wi-Fi bağlantısı kadar hızlı, çok daha sağlam bir Ad-Hoc bağlantı olarak düşünebilirsiniz; Ad-Hoc ve Wi-Fi’nin bir karışımı gibi.

Cihazlardan biri erişim noktası görevi görür ve diğer cihaz ona Wi-Fi Korumalı Kurulum (WPS) ve Wi-Fi Korumalı Erişim (WPA/WPA2) güvenlik protokollerini kullanarak bağlanır. Standart, 2000’li yılların başında geliştirilmiş ve cihazlara dahil edilmiştir.

İlk bakışta Bluetooth’a benzer görünse de, bazı önemli farklılıklar vardır. En önemlilerinden biri, Wi-Fi Direct’in Bluetooth’tan daha yüksek hızlarda daha fazla bilgiyi işleyebilmesidir. Optimum koşullarda hızın yaklaşık 10 katıdır. Bu artış, Wi-Fi Direct’i eşler arası bir bağlantının yüksek çözünürlüklü bir resim veya video gibi veri açısından zengin içeriği iletmesi gerektiğinde veya bir Wi-Fi ağı kapalı olduğunda mükemmel bir seçim haline getirir.

Wi-Fi Direct’in en önemli avantajlarından biri, cihazlar arasında geçiş yapacak bir Wi-Fi ağının olmadığı yerlerde ne kadar çok yönlü olabileceğidir. Birden fazla cihaz, önce bir hub’a veya merkezi ağa bağlanmanın getirdiği güvenlik endişeleri olmadan, gündelik ortamlarda veya umutsuz durumlarda birbirine bağlanabilir ve önemli dosyaları paylaşabilir. Bir cihazın Wi-Fi Direct sunduğunu sık sık anlayabilirsiniz, çünkü arama yaptığınızda, genellikle “DIRECT” ile başlayan ve ardından bir ürün adı veya numarası gelen kendine ait bir kablosuz ağ açılır.

Bir mobil cihazdan içerik akışı veya ekran görüntüsü almak için Direct’i kullanan birçok eğlence cihazı da vardır. Roku’da var ve birçok akıllı TV de Wi-Fi Direct bağlantıları sunuyor. Bluetooth yerine Wi-Fi Direct kullanabilen kablosuz bağlantılar sağlayan birçok çevre birimi vardır. Bu, yüksek kaliteli ses ve kablosuz yazıcılara sahip kablosuz kulaklıkları içerir.

Wi-Fi Direct bağlantılarının tam olarak nasıl oluşturulduğu, cihazlar arasında farklılık gösterebilir. Bazı cihazlarda bir QR kodu taramanız gerekebilir. Bazılarında sayısal bir PIN girmeniz gerekiyor. Birkaç cihazda, bir bağlantı başlatmak için fiziksel düğmelere basmanız gerekir. Zamanla, güvenlik daha kritik hale geldikçe, daha fazla cihaz bu tekniklerin bir kombinasyonunu kullanır ve daha az cihaz otomatik olarak bağlanır.

Bugünlerde Wi-Fi Direct’in en yaygın kullanımlarından bazıları şunlardır:

  • Hızlı dosya paylaşımı : Doğrudan, kablolu bağlantılar kurmak mümkün olmadığında büyük dosyaları bir arkadaş veya ekiple hızlı bir şekilde paylaşmanın mükemmel bir yoludur.
  • Kablosuz yazıcılarda fotoğraf baskısı : Doğrudan, büyük miktarda kablosuz bilgiyi işleyebilir ve bu da onu ciddi kablosuz baskı işleri için ideal hale getirir.
  • Ekran kaydı ve ekran paylaşımı : Büyük ekranda mobil oyunlar oynamaktan aile fotoğraflarını TV’nizde veya dijital portrenizde paylaşmaya kadar, Wi-Fi Direct her türlü ekran paylaşımı görevi için kullanılır.
  • Birlikte oyun oynamak : Herkesin telefonunda aynı oyun varsa, Direct ile bağlanabilir ve etrafta Wi-Fi olmasa bile birlikte oynayabilirler.
  • Hızlı senkronizasyon : Bazı cihazlar, bilgilerini senkronize etmek ve medyalarını güncellemek için Wi-Fi Direct’i de kullanır. Bu özellik, özellikle aynı anda çok sayıda yeni medya eklemesi gerekiyorsa işlemi çok daha hızlı hale getirebilir.

Wi-Fi Direct ve Nesnelerin İnterneti (IoT)

Wi-Fi Direct, tamamen kablosuz bir ağın parçası olmayan ancak kendilerine ait ayrı bir alanda bulunan iki cihaz arasındaki bağlantılarla ilgilidir. Bununla birlikte, Zigbee gibi eski bağlantı teknolojilerinin ve evet, Wi-Fi Direct’in hızla geride bırakılmasıyla IoT, Wi-Fi ağlarının egemenliğine girdi. Bunun nedeni, günümüzün akıllı cihazlarının daha karmaşık sahneler veya yönetim sağlamak için birbirleriyle yüksek düzeyde bağlantılı olması ve evde olmayabilecek kişiler tarafından uzaktan kolayca erişilebilmesi gerektiğidir. Wi-Fi Direct yetişemedi.

Wi-Fi direct’in akıllı cihazlar için uygun olmamasının başka bir nedeni daha var: Otomatik bağlantılar etkinleştirildiğinde öne çıkan bazı güvenlik sorunları var. Bunun hakkında biraz konuşmalıyız.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir