Mobil

Telefonda NFC nedir ne işe yarar

telefon nfc

Telefonlarınızda sıkça gördüğünüz, NFC nedir ? ne işe yarar ? Bugünkü yazımızda Nfc teknolojisini detaylı olarak anlatmaya çalışacağız.

NFC, (Near Field Comminucation) 4-5 cm aralığında çalışan, Bluetooth ve Wifi gibi teknolojilere göre daha düşük frekansta çalışan kablosuz ve temassız bir iletişim teknolojisidir. Türkçe olarak Yakın Alan İletişimi anlamına gelmektedir.

Nasıl geliştirildi ?

2004 yılında Nokia, Sony gibi firmaların bir araya gelerek oluşturduğu bir teknolojidir. Başta mobil cihazlar olmak üzere bilgisayar, televizyon, buzdolabı gibi cihazlarda da nfc teknolojisi kullanmaktadır. NFC , diğer kablosuz bağlantılara göre farklı güvenlik ve frekans ile çalışmaktadır. ISO 14443 standardındaki ürünler genel olarak RFID olarak bilinen radyo dalgaları üzerinden temassız olarak tanıma ve işlem yapan grubuna dahil edilir.

Mobil cihazlarda NFC teknolojisi aktif olarak kullanılmaktadır. Apple, 2010 yılında NFC hakkında birçok patentler aldı fakat uzun bir süre bu konuda herhangi bir çalışma ortaya koymadı. Apple Pay ile NFC iphone telefonlarda kullanılmaya başlandı. Elias Limneos isimli uygulama geliştiricisi iOS 10 ve üzerinde çalışan bir tweak ile iPhone’un NFC işlevselliğini etkinleştirdi.

nfc nedir

Nerelerde kullanılır ?

Akıllı telefonlarda mobil ödeme, akıllı kimlikler , çeşitli uygulamalar ve hızlı işlem sunan uygulamalar tarafından kullanılmaktadır. Özellikle giyilebilir teknoloji ekipmanlarında genellikle NFC kullanılır.

Yakın mesafelerde veri aktarma, çeşitli özellikleri açma, güvenlik, alışveriş gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Birçok ülkede toplu taşıma alanlarında da kullanılmaktadır.

NFC yavaş yavaş hayatımıza girerek temassız işlemlerde birçok yenilikler sunmaya devam ediyor. İlerleyen zamanlarda daha da etkin kullanılacağını tahmin ediyoruz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir