İnternet

Rosalind Franklin Kimdir Google Doodle

Google 25 temmuz doodle Rosalind Franklin oldu Peki Rosalind Franklin Kimdir ?

Rosalind Elsie Franklin (d. 25 Temmuz 1920, Londra, ö. 16 Nisan 1958, Londra) DNA, virüs, kömür ve grafitin yapılarının anlaşılmasında büyük katkılarda bulunan İngiliz biyofizikçi ve kristallografçısı.

En çok Watson ve Crick’in DNA’nın yapısını keşfetmelerinden önce yaptığı X ışını kırınımı çalışmalarıyla ve öne sürdüğü hipotezlerle tanınmıştır. Daha sonra ise tütün mozaik virüsü ve polio virüsler için yaptığı araştırmalarla dikkat çekmiştir. 1958’de zatürre ve takiben karsinomatozis ve yumurtalık kanserinden hayatını kaybetmiştir.

Rosalind Franklin Hayatı

Rosalind Elsie Franklin 25 Temmuz 1920’de Londra’da dünyaya geldi. Eğitim hayatını İngiltere’de fizik ve kimya eğitimi veren nadir kız okullarından birinde bitirdi. Çalışkanlığı ve bilgisiyle başarılı bir öğrenci olarak hep ön plana çıktı. Eğitim hayatı devam ettikçe geleceği ile ilgili düşünceleri netleşmişti ve en büyük isteği bilim kadını olmaktı. Babasıyla bu konuda fikir çatışmaları yaşasa da 1938 yılında Cambridge’de bulunan Newnham Koleji’ne girerek bilim dünyasının kapılarını araladı.

 

1941 yılında Newnham Koleji’nden mezun olan Rolaslind Elsie Franklin, iş hayatına ilk olarak Kömür Değerlendirme Araştırmaları Birliği’ne girerek başlamış oldu. Burada Kömür ve grafitin mikro yapılarına ilişkin çalışmaları sonrasında çalışmalarını titizlikle sürdürerek bu alanda doktora tezinin temellerini atmış bulundu.

1945 yılında Cambridge Üniversitesi’nden fiziksel kimya dalında doktora derecesi elde etti.

Rosalind Franklin Ölümü

1958 yılında henüz 37 yaşındayken kanser hastalığı sonucunda hayatını kaybetti.

Rosalind Franklin Doodle

Google bu değerli bilim insanının doğum gününü bir Doodle ile kutladı.

Royal Society Ödülü

İngiliz Kraliyet Bilimler Akademisi (Royal Society) 2003 yılından beri Rosalind Franklin bilim ödülü veriyor.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir