Donanım

PXE media test failure check cable hata çözümü

PXE hataları, anakartlar tarafından desteklenen Preboot eXecution Environment (PXE) ile ilgilidir. PXE, bilgisayarınızı disk yerine ağ üzerinden önyükleyebilir ve işletim sisteminizi ağ üzerinden çalıştırmanızı sağlar. Bilgisayarınız ağ üzerinde boot edecek herhangi bir aygıt bulamazsa hata ile karşılaşabilirsiniz. Hata genellikle bios ayarlarından kaynaklanmaktadır. En yaygın hatalar;

  • PXE-E61: Media test failure, check cable
  • PXE-M0F: Exiting Intel PXE ROM.
  • PXE-M0F: Exiting Intel Boot Agent.
  • No Boot Device Found. Press any key to reboot the machine.

PXE hataları siyah ekran üzerinden beyaz metinler şeklinde görünmektedir.

PXE hatası nasıl giderilir ?

  1. Bilgisayarınızı ağ yerine sabit diskten yüklemek için önyükleme sırasını biosda değiştirin. Başlangıçta “Del” veya “F2” tuşlarına basarak bios ayarlarınıza giriş yapın. Boot ayarları seçeneğine giriş yaparak başlangıç aygıtı olarak diskinizi seçin.
  2. Diskinizin önyüklenebilir olduğundan emin olun. Bilgisayarınız diskinizi görse bile cihazınızı çalıştıracak herhangi bir yükleme modu yoksa hata ile karşılaşabilirsiniz.
  3. Kullanmak istemiyorsanız BIOS’a girin ve PXE’yi devre dışı bırakın. Ağa veya Ethernet’e Önyükleme gibi bir şey çağrılmalı ve genellikle Önyükleme menüsünde bulunur.
  4. Öncelikle bilgisayarınıza başka bir hard disk ( Usb Hdd veya Flash bellek olabilir ) veya Cd takılı olmadığından emin olun. Bilgisayarınız açılışta Usbden takılı olan bir diski gördüğü için sistemi başlatmıyor olabilir.
  5. Bir ağ cihazına önyükleme yapmak için PXE’yi kullanmak istiyorsanız, ağ kablosunun tamamen takılı olduğundan emin olun. Eğer sağlam bir bağlantı yoksa, PXE ağ üzerinden iletişim kuramayacak ve üretecektir.
  6. olarak Hard diskinizin kablosunu kontrol edin Kablo gevşemesi çok sık karşılaştığımız bir sorundur.
  7. BIOS’u sıfırlamak için CMOS’u temizleyin . PXE-E61 hatası yanlış yapılandırılmış bir BIOS ayarından kaynaklanıyorsa, BIOS’u varsayılan seçeneklerine sıfırlamak, hatayı giderecektir.
  8. Bilgisayarınız açılırken bios ayarlarınıza girin ve hard diskinizin bios’ta boot edildiğinden emin olun. Biosa girme ve hard diskinizi görme konusunda sorun yaşıyorsanız mesaj yazabilirsiniz yardımcı olabiliriz.

Hata hakkında diğer sorunlar ve merak ettikleriniz için bizlere yorum atabilirsiniz. Bios görüntülerinizi bize iletmeniz halinde tekrar yardımcı olabiliriz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Merhabalar paylaşımınız için teşekkürler. Benim laptop da açılışta yukarıdaki uyarıyı verdikten sonra direk biosa atıyor boot seçeneği gibi birbsey iki farklı HDD denedim yine aynı bios ayarları çok az zaten hepsini değiştirdim yine aynı takılı aygitda yok başka ne olabilir

  2. merhaba, benim bilgisayarım son windows 10 güncellemesinden sonra takılmalar yaşıyordu oyunlarda fps drop yiyordum ve CPU gereğinden fazla doluydu çoğu zaman %95’in üzerindeydi ben de aynı gün son güncellemeyi kaldırdım ve bilgisayarım yeniden açılmadı, hiçbir şekilde kurtaramadım. Bütün gelişmiş özelliklerden faydalandım, usb ile açmaya çalıştım, bootların önceliğini değiştirdim. İşe yaramadı. Bilgisayara direkt format atamıyordum. Sonrasında komut dizininden iki diskime de format attım, internette öyle yazıyordu fakat ikisine de atmamam gerekiyordu sanırım. Bu yüzden şuan bu ekranı görüyorum ve bir çözüm bulamadım, ne yapmamı önerirsiniz? Şimdiden teşekkür ederim.

  3. Ben sorunu çözdüm arkaaşlar umarım size de faydalı olur aşağıya yazıyorum adım adım
    Merhabalar 1 nci maddede yazılanları uyguladım,
    Boot ayarlarında HDD yi birinci seçenek olarak seçtim fakat orada iki ayrı yer var
    Primary Boot Secuence ye girin oradan (+ ve -) ile Hdd yi 1 nci seçeneye çıkarın
    Automatic Boot Sequence de de aynısını yapın
    Error boot Sequence de de hddyi 1 nci seçenek yapın
    Bunları yaptıktan sonra
    Devices menüsünden Ata Drive Setup a girerek (Win 8,1 ve 10 da) Configure SATA as’ı RAID yapın

    Son olarak F10 ile kayedeip çıkın ve bilgisayarınıza bağlı olan USB Hdd veya flash varsa çıkarın

    Çalışacaktır,

    Not: Yukarıda bios ayarları farklı bölümlerde olabilir versiyon farkından dikkat etmenizde fayda var,

  4. Hocam ben bu sorundan sonra gittim yeni harddisk aldım mavi ekran ve bu sorun sürekli devam ediyordu.0 ssd taktım ve yine aynısı oldu.Disk onariliyor falan dedi sonra yine aynı halt oldu.Diski mi yakıyor bilgisayar ne oluyor

  5. S.a benim de aynı sorunum var söylediklerinizi bakabildiğim kadarı ile baktım ama sorunu çözemedim fotoğraflarını göndereceğim yer varsa Bios fotolarını atayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir