Bilişim

Proxy nedir Proxy sunucusu nasıl çalışır

Proxy, gerçek IP adresinizi maskeleyerek, farklı bir IP adresi altında çevrimiçi olmanızı sağlayan vekillerdir. Proxy adresleri bulmak oldukça kolaydır. Küçük bir araştırma ile kullaabileceğiniz birçok proxy adresine ulaşabilirsiniz. Peki bu ne kadar güvenli ? Şimdi, proxy adreslerinin içerdiği riskler ve proxy hakkında teknik bilgileri detaylandıralım.

Proxy’nin ne olduğunu ve içerdiği riskleri öğrendikten sonra kullanım konusunda daha bilinçli olabilirsiniz. Bir internet bağlantısını kullanarak herhangi bir websitesine veya bir uygulamaya giriş yaptığınız zaman, bağlantınız bilgisayarınıza bir adres verir ve bu sayede bağlantıyı tekrar size nasıl göndereceğini bilir. Bu adres sizin genel IP adresinizdir. IP, İnternet Protokolü anlamına gelir.

IP adresimi nereden alıyorum ?

IP adresiniz, internet bağlantınızı aldığınız servis sağlayıcınız (ttnet, superonline, turknet) tarafından sağlanmaktadır. Bu adres internette gezinirken kullandığınız kimliğiniz diyebiliriz.

  • IP adresiniz dünyanın neresinde olduğunuzu, mahalle, sokak seviyesine göre tanımlanabilir.
  • Web siteleri veya uygulamalar tarafından içeriğine erişmenizi engellemek için kullanılabilir.
  • Ip adresiniz üzerinden, adınızı-soyadınızı ve adres gibi bilgileriniz, servis sağlayıcı tarafından görüntülenebilir. Sonuçta bu hizmet için bir ücret ödüyorsunuz.

Ancak bu gerçekleri aşmanın birkaç yolu vardır ve bunlardan biri proxy servisi veya proxy sunucusu kullanmaktır (bilinen adıyla sadece “proxy”).

Proxy nasıl çalışır ?

Proxy sunucusu, web’de gezinme etkinliklerinizi yönlendiren bir bilgisayardır. İşte bunun anlamı. Normalde, bir web sitesine giriş yaptığınız zaman, İnternet Servis Sağlayıcınız (ISS) sizin için istekte bulunur ve sizi bağlanmak istediğiniz noktaya bağlar. Bu işlem sırasında karşı tarafa gerçek ip adresinizi gösterir. Proxy kullandığınızda, çevrimiçi istekleriniz yeniden yönlendirilir. İnternet isteğiniz bilgisayarınızdan normal olarak ISS’nize gider, ancak daha sonra proxy sunucusuna ve ardından web sitesine / hedefe gönderilir. Erişim sonunda proxy kullanarak gerçek IP adresinizi maskelemiş olursunuz.

Neden Proxy kullanıyoruz ?

Aşağıdaki durumlarda Proxy kullanımı ihtiyacınız doğabilir:

  • Okul veya kütüphaneler’de erişim engeli olan sitelere giriş yapmak.
  • İlginizi çeken bir konuda araştırma yapıyorsunuz fakat IP adresinizin izlenmesini istemiyorsanız.
  • Bulunduğunuz ülkede erişmek istediğiniz websitesi engelli olduğu zaman.
  • Web sitelerine yorum yazmak istiyorsunuz, ancak IP adresinizin tanımlanmasını veya kimliğinizin izlenmesini istemiyorsunuz.
  • İş yeriniz sosyal medyaya veya diğer sitelere erişimi engelliyor ve bu kısıtlamaları aşmak istiyorsunuz.

Proxy sunucu türleri

Tüm proxy sunucular, web sitelerine erişmenize yardımcı olsa da, tüm proxy sunucular aynı mantıkla çalışmaz. Bir proxy dört kategoriden birine girebilir:

Transparent proxy: Web sitelerine bir proxy sunucusu olduğunu, yine de IP adresiniz üzerinden geçeceğini söyler.
Anonymous proxy: Kendisini bir vekil olarak tanımlar, IP adresinizi web sitesine iletmeyecektir.
Distorting proxy: kendisini bir web sitesine proxy sunucusu olarak tanımlayacak, ancak yanlış bir IP adresi boyunca geçirecek olan genel bir proxy sunucusu türüdür.
High Anonymity proxy: Proxy ve IP adresiniz gizli kalır. Web sitesine, rastgele bir IP adresi gösterilir.

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi, proxy sunucularına ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz fakat herhangi bir ücretsiz hizmette olduğu gibi, risklerin farkında olmalısınız, çünkü ücretsiz bir proxy umduğunuz kadar güvenli olmayabilir.

Proxy nedir 2019 Ozengen.com

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir