Multimedya

HEIC ve JPG: Arasındaki farklar Nedir?

JPG, JPEG, dosyaları her yerde kullanılmaktadır. İnternette veya çevrimdışı olarak bir resme bakıyorsanız, bu resmin formatı muhtemelen jpeg’dir. JPG (veya JPEG) formatı 90’lı yıllardan beri var ve yıllar boyunca dosya boyutu, görüntü kalitesi ve uyumluluk arasında doğru dengeyi sağlamaya devam etti.

HEIC (High-Efficiency Image Container’ın kısaltması) Apple ilk kez iOS 11 ve macOS High Sierra’da benimsedikten sonra popülerlik kazandı. HEIC, sıkıştırma teknolojisindeki en son gelişmeleri kullanır ve iPhone’un varsayılan fotoğraf yakalama formatı olarak JPG’nin yerini alır.

JPG bu kadar yaygın olmasına rağmen, Apple’ın bunun yerine HEIC formatını benimsemek için güçlü nedenleri vardı. Aşağıda, derinlemesine araştıracağız ve HEIC ile JPG arasındaki en yaygın farkları ve Apple’ın neden HEIC ile gittiğini keşfedeceğiz.

HEIC ve JPG

Adından da anlaşılacağı gibi HEIC, görüntüleri sıkıştırmada çok “etkilidir”. HEIF’in (Yüksek Verimli Görüntü Formatı) bir çeşididir ve resimleri kodlamak için HEVC (Yüksek Verimli Video Konteyneri) veya H.265 video sıkıştırma standartlarını kullanır.

WWDC 2017’de Apple’dan Craig Federighi, HEIC’in standart bir JPEG görüntünün iki katına kadar sıkıştırma sağladığını açıkladı. Bu abartı değil. İPhone üzerinde yaptığımız testlerde HEIC’in görüntüleri, JPEG formatında çekilen benzer görüntülere kıyasla sürekli olarak %40-50 oranında sıkıştırdığını gördük.

Örneğin, 2.0 MB’lık bir dosyayla sonuçlanan tipik bir JPEG görüntüsü, HEIC görüntüsü olarak bunun yalnızca yarısını kaplamaktadır. Bu, aynı alanda neredeyse iki kat fazla fotoğraf saklamanıza olanak tanır.

Apple en çok veri tasarrufuna odaklanır , bu nedenle Canon EOS-1D X Mark III gibi iPhone dışında çekilen HEIC (veya HEIF) görüntülerde aynı sıkıştırma düzeylerini göremeyebilirsiniz. Ancak ortaya çıkan dosyalar, eski JPEG depolama açısından yine de çok daha az olmalıdır.

HEIC, daha küçük dosya boyutlarına ulaşmak için büyük miktarda sıkıştırma kullanır. Ama işte belirleyici faktör; ayrıca görsel kalite açısından JPEG formatıyla da eşleşir. Bir HEIC resmi ve bir JPEG resmi yan yana koyun ve farkı söylemek imkansızdır.

HEIC formatı ayrıca aşağıdaki şekillerde JPG formatından teknik olarak daha üstündür:

  • Gelişmiş vurgular, gölge ayrıntıları ve orta tonlar
  • Genişletilmiş dinamik aralık
  • 16 bit renkler (JPEG’nin 8 bit renk profilinin aksine)
  • Derinlik bilgisi
  • Şeffaflık
  • Tahribatsız düzenlemeler

Yukarıdaki özellikler genel olarak HEIF formatı için geçerlidir. Örneğin, Apple’ın akıllı telefon kameraları, 10 bit renkli görüntü yakalamakla sınırlıdır. Yine de, dosya boyutunun sadece yarısı kadar harika görünen görüntüler elde edersiniz.

Bir HEIC görüntüsünü yerel veya üçüncü taraf uygulamalara (Posta gibi) yüklemeye veya eklemeye çalışırsanız, iOS bunu otomatik olarak JPG’ye dönüştürür.

İPhone’unuz ayrıca, USB üzerinden manuel olarak bir PC’ye (veya HEIC uyumlu olmayan bir Mac’e) kopyalarken HEIC dosyalarını JPG’ye dönüştürmelidir. Bunu yöneten ayarı Ayarlar > Fotoğraflar > Mac’e veya PC’ye Aktar altında bulabilirsiniz.

En iyisi hangisidir ?

HEIC, hemen hemen her yönden üstün bir formattır. JPEG’lerden daha iyi olmasa da neredeyse kalitede inanılmaz derecede daha düşük boyutlu görüntüler elde edersiniz.

Cihazlarınız arasında ciddi uyumluluk sorunlarınız olmadıkça, JPG üzerinden HEIC’e bağlı kalmanızı öneririz. Yer tasarrufu bir yana, HEIC görüntülerinin teknik avantajları, yıllar boyunca bir faktör oynayabilir. Başka bir deyişle, HEIC, anılarınızı geleceğe hazırlamanıza yardımcı olmalıdır.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir