İnternet

En çok kullanılan arama motorları listesi

Bugün, dünyanın en çok kullanılan arama motorları hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Ülkemizde en çok kullanılan arama motoru Google olmasına rağmen, dünya genelinde çok kullanılan fakat bizim bilmediğimiz birçok arama motoru da mevcut. Google bu konuda lider fakat rakipsiz değil. İşte Dünyanın en çok kullanılan arama motorları;

Google

Fazla anlatmaya gerek yok sanırım. Google, arkaasındaki rakibine neredeyse %70 fark atarak, en çok kullanılan arama motoru ünvanını koruyor.

Ocak 2019’da Aramaların %73’ü Google, % 7.91’i Bing tarafından yapılmıştır. Ayrıca, % 81 ile mobil arama motoru pazar payını da elinde tutuyor!

Bing

Bing, Microsoft’un arama konusunda Google’a meydan okuma girişimi olmasına karşın, kullanıcıları arama motorlarının Google’dan daha iyi sonuçlar verebileceğine ikna etmeyi başaramadılar. Bing, Windows PC’lerde varsayılan arama motoru olmasına rağmen, arama motorları pazar payları %10’un altında kalıyor.

Yahoo

Yahoo, en popüler e-posta sağlayıcılarından biridir ve %3.90 pazar payıyla en çok kullanılan arama motorları listesinde, dördüncü sırada yer almaktadır.

Baidu

Baidu, 2000 yılında kurulan ve Çin’de en çok kullanılan arama motorudur. Pazar payı giderek artıyor ve Wikipedia’ya göre Baidu ayda milyarlarca arama sorgusu sunuyor. Alexa Sıralamasında 4. sırada yer almaktadır.

Yandex

Alexa verilerine göre, Yandex, internet’teki en popüler 30 web sitesinden biri. Wikipedia’ya göre, Rusya’daki en büyük arama motoru ve bu ülkede yaklaşık %65 pazar payıyla işletiyor.

Küresel olarak pazar payını %2.8′ çıkarmıştır.

Duckduckgo

Duckduckgo, diğer arama motorlarına göre birçok avantaja sahiptir. Temiz ve kullanışlı bir arayüzü vardır. Kullanıcıları izlemiyor, tamamen reklamlarla dolu değil ve çok güzel özelliklere sahip. Şu anda %0,24 düzeyinde pazar payına sahip. Duckduckgo Ocak 2019 verilerine göre günde 30 milyondan fazla arama yapıyor.

ASK

Daha önce Ask Jeeves adıyla bilinen Ask.com arama payının yaklaşık %0,42’sine hakim. ASK, çoğu sorunun diğer kullanıcılar tarafından cevaplandığı veya anket şeklinde olduğu bir soru/cevap formatına dayanır. Aynı zamanda genel arama işlevine sahiptir, ancak sonuçlar Google’a, hatta Bing ve Yahoo’ya kıyasla oldukça kalitesizdir.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir