Bilişim

Bilgisayarda virüs olup olmadığını nasıl anlarım ?

Bilgisayarımızda hiç karşılaşmak istemediğimiz fakat heran başımıza gelebilecek senaryolardan biri de bilgisayara virüs bulaşmasıdır. Peki bilgisayarımda virüs var mı bunu nasıl anlarım ? Bu yazıda, sadece cihazınızda virüs olduğunu anlamanızı sağlayacak yöntemler sunulmuştur. Virüsleri temizlemek için diğer makalelerimize göz atabilirsiniz.

Önemli bir iş üzerinde çalışıyorsunuz ve aniden bilgisayarınızda can sıkıcı pop-up reklamlar’lar görmeye başlıyorsunuz. Dahası, dosyalarınızın veya uygulamalarınızın yüklenmesi çok uzun sürüyor. Kendinize şu soruyu sorana kadar beklemeye devam ediyorsunuz: “Bilgisayarıma kötü amaçlı yazılım bulaşmış mı?” Ne yazık ki, cevap “evet” olabilir ve bilgisayarınız zaten performansını yavaşlatan virüsler veya yeni nesil kötü amaçlı yazılımlarla tehlikeye girmiş olabilir. Bu, PC’nizin kötü amaçlı yazılım bulaşmasından muzdarip olabileceğini gösteren birçok uyarı işaretinden biridir. Ancak farkında olmanız ve anlamanız gereken çok daha fazla detay var. Bu makalede, Microsoft Windows çalıştıran bilgisayarlarda kötü amaçlı yazılım bulaşmasının en sık görülen uyarılara değineceğiz.

1. Bilgisayarınız yavaşlıyor: Kötü amaçlı yazılımın ana etkinliğinden birinin, İnternet’e göz atıyorsanız veya yalnızca yerel uygulamalarınıza erişiyor olsanız da işletim sisteminizi yavaşlatmak olduğu bilinen bir gerçektir. Bir bilgisayarın yavaş olması sadece virüs olduğu anlamına gelmez tabiki.

Bu noktada “Görev Yönetici“sini incelemek gerekiyor.

2. Sinir bozucu reklamlar: Ekranınızda görünen beklenmedik reklamlar, bilgisayarınızda virüs olduğunu gösteren en belirgin işarettir. Bu kötü amaçlı yazılım biçimi casus yazılım olarak bilinir ve kullanıcıların hassas verilerini bilgisi olmadan toplamak ve çalmak için tasarlanmıştır. Bu özel durumda, asıl sorun sadece İnternet taramanızı etkileyen çok sayıda açılır pencere değildir. Bunları sisteminizden kaldırmak da oldukça zordur. Bu pop-up’lar sadece sinir bozucu değil, aynı zamanda diğer gizli kötü amaçlı yazılım tehditleriyle birlikte gelir ve işletim sisteminiz için çok daha yıkıcı olabilir.

3. Internet trafik artışı: PC’nizde kötü amaçlı yazılım bulaşmasına neden olabilecek alışılmadık derecede yüksek bir ağ etkinliği vardır.

Eğer arka planda dosya indirme veya güncelleme gibi bir işlem yapmıyorsanız, Görev yönetici’sinden anlık trafik bilgisini izleyin. Eğer bilginiz dışında bir trafik görüyorsanız, muhtemelen cihazınıda virüs vardır.

4. Tarayıcı ana sayfanız değişti: Tarayıcı ana sayfanız, bilginiz olmadan değiştiyse, tarayıcınızda farklı araç çubukları görüyorsanız, bunlar kötü amaçlı yazılım bulaşma belirtileri olabilir. Bu sorun genellikle bir web sitesini ziyaret ettiğinizde ve yanlışlıkla bir bağlantıyı veya bir açılır pencereyi tıkladığınızda olur. Bu, cihazınıza indirmek ve yüklemek için istenmeyen yazılımı tetikler. Etkiler sadece can sıkıcı değil aynı zamanda kötü amaçlıdır ve verilerinizi tehlikeye atabilir.

5. Güvenlik yazılımınız devre dışı: Virüsten koruma yazılımınız veya güvenlik duvarı’nızın devre dışı bırakındığını fark ettiyseniz, bu sorunu hemen çözmeyi deneyin. Bazı kötü amaçlı yazılım türleri kendini gizler ve güvenlik yazılımlarınızı devre dışı bırakabilir. Bilgisayarınızı yeniden başlatmayı denediyseniz, güvenlik çözümünü kapatıp açtıysanız ve tüm sorun giderme çabalarınız işe yaramadıysa, kötü amaçlı yazılım bulaşma ihtimalini dikkate alabilirsiniz.

6. Arkadaşlarınız sizden garip mesajlar aldıklarını söylüyor: Özellikle sosyal medya virüsleri, hesabınızı kontrol eden çeşitli taktikler kullanmaktadır. Sizin bilginiz olmadan hesabınızdan paylaşımlar yapılıyor veya sosyal medya hesaplarınızda farklı etkinlikler görüyorsanız, cihazınızın internet bağlantısını kapatarak, virüsleri temizlemeniz gerekiyor. Çevrimiçi hesaplarımızın çoğu için birden çok cihaza giriş yapıyoruz ve genellikle çıkış yapmayı unutuyoruz. Bu nedenle, bağlı tüm cihazlardaki çevrimiçi hesaplarınızdan çıkış yaptığınızdan emin olun.

7. Masaüstünüzde bilinmeyen simgeler görüntüleniyor: Normal şartlarda masaüstünüzde, sadece sizin bilginiz dahilinde öğeler görüntülersiniz. Bilginiz dışında bir etkinlik farkederseniz, yüklü programları kontrol ederek virüs ihtimalini değerlendirin.

8. Olağandışı hata mesajları: Bunun gibi bir hata mesajı, sisteminizde düzeltilmesi gereken bir hata olduğunu gösterebilir. Veya kötü amaçlı yazılım bulaşmasının bir uyarı işareti olabilir. Eksik veya bozuk dosya klasörlerini gösteren bu tür hata mesajları, bilgisayarınızın güvenliğinin ihlal edildiğini ve performansının etkilendiğini gösterir. Genellikle virüsler, sizi yanıltmak için sahte mesajlar görmenize neden olabilir.

9. Kontrol Paneline erişemezsiniz: Kötü amaçlı bir yazılım, bilgisayarınızın denetim masasını açmanızı engelleyebilir. Yapılacak ilk şey, bilgisayarınızın tam bir virüs taramasını yapmaktır. Ardından, Denetim Masasını Güvenli Modda açıp açamayacağınıza kontrol edin. Bu sorun, cihazınızı yeniden kurmanıza sebep olabilir.

10. Şüpheli kısayol dosyaları alıyorsunuz: USB depolama aygıtları ile cihazınıza bulaşan en yaygın virüslerden biri de kısayol virüsüdür. Bu virüs bilgisayarınıza bulaştığı zaman, mevcut dosyalarınızın birü kısayolunu oluşturarak, bu kısayola tıklama yolu ile virüsü yayar. Bu virüs de verilerinizi tehlikeye atan ciddi bir virüs türüdür.

Sonuç: Bilgisayarınıza virüs bulaştığını gösteren birçok detay vardır fakat en yaygın olanları sizler için bir araya getirmeye çalıştık. Konu hakkında destek için yorum gönderebilirsiniz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir