Whatsapp

Uçtan uca şifreleme nedir

Uçtan uca şifreleme, (End-to-end encryption) çevrimiçi olarak özel ve güvenli iletişim kurmanın en güvenli yoludur. İleti dizisinin her iki ucundaki iletileri şifreleyerek uçtan uca şifreleme, dışarıdan üçüncü kişilerin bu bilgileri okumasını engeller. Günümüzde en çok kullanılan mesajlaşma uygulamalarından Whatsapp, uçtan uca şifreleme kullanmaktadır.

Whatsapp konuşmalarında “Bu sohbete gönderdiğiniz mesajlar ve yaptığınız aramalar artık uçtan uca şifreleme ile korunmaktadır.” ifadesini görebilirsiniz.

Uçtan uca şifreleme (E2EE) detayları

Birisine e-posta veya mesaj göndermek için E2EE kullandığınızda, ağı izleyen hiç kimse (bilgisayar korsanları, hükümet) mesajınızın içeriğini göremez. Örneğin, Gmail veya Hotmail gibi E2EE sağlamayan bir hizmeti kullanarak e-posta gönderip aldığınızda şirket, iletilerinizin içeriğine erişebilir. E2EE, servis sağlayıcı aslında şifre çözme anahtarına sahip olmadığından bu olasılığı ortadan kaldırır. Bu nedenle, E2EE standart şifrelemeden çok daha güçlüdür.

Uçtan uca şifreleme nasıl çalışır?

Uçtan uca şifreleme kullanan bir serviste mesaj attığınızda, bu mesaj sunucuda matematiksel olarak ilişkili iki şifreleme anahtarı kullanarak şifrelenir. Attığınız mesaj şifreli metin olarak adlandırılan bir işleme dönüşür.

Uçtan uca şifreleme hizmetlerinin avantajları

  • Verilerinizi saldırılara karşı korur. E2EE, daha az tarafın şifrelenmemiş verilerinize erişebileceği anlamına gelir. Bilgisayar korsanları verilerinizin depolandığı sunucuları tehlikeye atsa bile, şifre çözme anahtarlarına sahip olmadıkları için verilerinizin içeriğini göremezler.
  • Verilerinizi gizli tutar. Gmail kullanıyorsanız Google, e-postalarınıza eklediğiniz tüm ayrıntılı bilgileri bilebilir ve e-postalarınızı silseniz bile kaydedebilir. E2EE, mesajlarınızı sadece alıcının okuduğundan emin olmanızı sağlar.
  • Gizlilik hakları. Herkesin gizlilik hakkı vardır. E2EE, özgür konuşmayı korur.

Sonuç olarak; Bu güvenlik sistemini kullanan servisler, transfer edilen veya saklanan bu şifreli veriyi çözemeyeceği için, mesela uçtan uca şifreleme kullanan şirketler, kullanıcılarının mesajlarını yetkililer ile paylaşamaz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir