Yazılım

Local ve Domain user nedir

Windows sistemlerde yerel ve domain user nedir sorularına cevap vererek bazı önemli husulara yer vereceğiz.

Yerel user: Kullanıcı adı, şifre gibi bilgileri kendi depolama biriminde tutan kullanıcılardır. Yerel kullanıcı olarak oturum açtığınızda, bilgisayarda oturum açmanıza izin verilip verilmediğini görmek için bilgisayar kendi kullanıcı listesini ve kendi parola dosyasını denetler. Bilgisayar daha sonra bu bilgisayar için size atanan tüm izinleri (örneğin, “CD-ROM’u kullanabilir”, “programları yükleyebilir”) ve kısıtlamaları (örneğin, “programları yükleyemez”) uygular.

Domain user: Kullanıcı adı ve parolası, kullanıcının oturum açtığı bilgisayar yerine domain denetleyicisinde depolanan kullanıcıdır. Domain user olarak oturum açtığınızda, bilgisayar etki alanı denetleyicisine size hangi ayrıcalıkların atandığını sorar. Bilgisayar etki alanı denetleyicisinden uygun bir yanıt aldığında, sizi uygun izinler ve kısıtlamalarla oturum açar. Etki alanı kullanıcıları, çok sayıda bilgisayarı, çevre birimini (örneğin yazıcılar, ağ depolama alanı), hizmetleri ve kullanıcıları yönetirken yöneticilerin karşılaştığı zorluklara çözüm olarak gelişti. Bir ağı kullanan çeşitli sayıda çok fazla kullanıcı varsa, her bir bilgisayardaki her kullanıcı için bilgilerin korunması zordur. Bu kadar çok kullanıcıyı yönetme görevi, her bilgisayarın merkezi bir kaynak üzerinden erişimi doğrulamasına izin vererek her kullanıcının oturum açıp bilgisayar kaynaklarını kullanıp kullanamayacağını kolaylaştırır.

Önemli notlar: Bilgisayarınızda yerel kullanıcı hesabınız varsa, dilerseniz yerel kullanıcı ile oturum açabilirsiniz. Herhangi bir etki alanına bağlı kalmak istemiyorsanız, bilgisayarınızı domainden çıkarmanız gerekir. Bu yetki genellikle sistem yöneticilerinin sahip olduğu bir yetkidir ve sistem yöneticiniz ile irtibata geçmeniz gerekmektedir. Bilgisayarınızı hem yerel hemde domain user ile kullanabilirsiniz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir