Bilişim

Program Files(x86) ve Program Files arasındaki fark nedir?

Windows bilgisayarınızda C:\Program Files ve C:\Program Files (x86) klasörlerinin olduğunu görebilirsiniz. Programların bazıları Program Files bazıları da X86 klasörüne yüklenmektedir. Peki bu dosyalar arasında ne fark var ? Neden program files dosyası ikiye ayrılıyor ?

Başlangıçta, Windows’un sadece bir 32-bit işletim sistemi mevcuttu. Windows’un 32 bit sürümlerinde, günümüzde hala mevcut olan Windows 10’un 32 bit sürümlerinde sadece “C:\Program Files” klasörünü görürsünüz. Bu Program Files klasörü, yüklediğiniz programların yürütülebilir dosyalarını, verilerini ve diğer dosyaları depolaması gereken önerilen alandır. Başka bir deyişle, programlar Program Files klasörüne yüklenir. Windows’un 64 bit sürümlerinde, 64 bit uygulamalar Program Dosyaları klasörüne yüklenir. Ancak, Windows’un 64 bit sürümleri de 32 bit programları destekler ve Microsoft, 32 bit ve 64 bit yazılımların aynı yerde karıştırılmasını istemez. Bu nedenle, 32 bit programlar yerine “C:\Program Files (x86)” klasörüne yüklenir.

Windows, Windows’un 64 bit sürümlerinde 32 bit uygulamalarını “Windows 64- bit’te Windows 32-bit” olarak adlandırılan WOW64 adlı bir ad kullanarak çalıştırır . Windows’un 64 bit sürümünde 32 bitlik bir program çalıştırdığınızda, WOW64 katmanı dosya erişimini “C:\Program Files” dan “C:\Program Files (x86)” e çevirir. 32-bit program Program Files dizinine erişmeye çalışır ve Program Files (x86) klasörüne işaret eder. 64 bit programlar hala normal Program Dosyaları klasörünü kullanır.

Özetle anlatmak gerekirse,

Windows’un 32 bit sürümünde, sadece bir “C:\Program Files” klasörünüz var. Bu, tümü 32 bit olan tüm yüklü programlarınızı içerir.

Windows’un 64 bit sürümünde, 64-bit programlar “C:\Program Files” klasöründe saklanır ve 32-bit programlar “C:\Program Files (x86)” klasöründe saklanır. Bu nedenle, farklı programlar iki Program Dosyası klasörüne yayılıyor, görünüşte rasgele görünüyor. “C:\Program Files” klasöründekiler 64-bit, “C:\Program Files (x86)” klasöründekiler ise 32-bittir.

Yüklediğiniz bir programın 64 bit olup olmadığından emin değilseniz ve yükleme klasörünü arıyorsanız, onu bulmak için Program Files klasörlerine bakmanız gerekebilir. Ayrıca görev yöneticisine giriş yaparak işlemler sekmesinden programın detaylarını öğrenebilirsiniz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir