Sosyal Medya

Facebook ve Youtube Kapanacak mı?

facebook ve youtube

Twitter’ın kapanmasının ardından kullanıcıların en çok merak ettiği konu Twitter Neden Kapandı ? ve  Facebook ve Youtube Kapanacak mı ? Bu konuda kesin birşey söylemek zor tabiki.

Öncelikle sizlere konuyu anlaşılır bir şekilde anlatmak istiyorum. Twitter’ın asıl kapanma nedeni kullanıcıların bilgilerini devletlerle paylaşmamasıdır. Yani mahkemelik bir durumda bile kullanıcıların hesabıyla alakalı hiçbir bilgi paylaşılmıyor. Durum böyleyken Twitter ülkeler için yönetilebilir bir alan olmaktan çıkıyor. Ülkemizde yapılan açıklamalarda diğer devletlerle bilgi paylaşımı yapılıyor fakat sadece Türkiye ile yapılmıyormuş gibi görünsede durum böyle değil.

Twitter , Facebook ve Youtube Devletlerle bilgi paylaşımına bir göz atalım.

sosyal medya

Facebook Şeffaflık Raporu

Türkiye’den gelen talep sayısı 96 olurken Facebook bu taleplerin yüzde 47’sine yanıt verdi. Ayrıca AB ülkelerinden en çok talep, en kalabalık AB ülkeleri olan Almanya (1886), Fransa (1547), İngiltere (1954) ve İtalya’dan (1705) geldi. Almanya’dan gelen taleplerin yüzde 37’si, Fransa’dan gelen taleplerin yüzde 39’u, İngiltere’den taleplerin yüzde 68’i ve İtalya’dan gelen taleplerin yüzde 53’üne yanıt verildi.

Twitter Şeffaflık Raporu

Hükümetler genellikle cezai soruşturmalar ve olgularla bağlantılı olarak bilgi talebinde bulunuyorlar. Toplamda bin 697 hesapla ilgili bin 157 başvuruyla bilgi istendi. Twitter bu taleplerin yüzde 55’ini karşıladı. ABD’nin 902 taleple en çok bilgi talep eden ülke olduğu raporda, Japonya 87 talep ile ikinci sırada yer alıyor. Türkiye 10’dan daha az kullanıcı bilgisi talep eden ülkeler arasında yer aldı; ancak Twitter Türkiye’nin taleplerin hiçbirine karşılık vermedi.

Youtube Şeffaflık Raporu

Rapora göre, 2013’ün ilk altı ayında Youtube’ dan çok içerik silme talebinde bulunan ülkeler şöyle:

  • Türkiye (12 bin 162 madde için 1673 talep)
  • ABD (3887 madde için 545 talep)
  • Brezilya (1635 madde için 321 talep)
  • Rusya (277 madde için 257 talep)
  • Hindistan (714 madde için 163 talep)

Google, dünya genelinde içerik silme taleplerinin bir önceki altı aya göre yüzde 68 oranında artış kaydettiğini söylüyor. Şirket, kendilerine iletilen taleplerin üçte birinden azını uygulamaya geçirdiklerini belirtiyor.

twitter_yasasi

İstatistikleri detaylı bir şekilde incelediğimiz zaman Twitter’ın kapatılması kaçınılmaz bir sonuç olarak görünüyor zaten.

Facebook’un ticari bir zarara uğramamak için Türkiye hükümetinden gelen bütün talepleri karşılayacaktır. Özellikle Twitter’ında kapanmış olduğu bir ülkede hakimiyetini daha da arttırmak için bilgi taleplerini geri çevirmeyecektir. Sonuç olarak açık ama özgür olmayan bir Facebook‘a hazır olabilirsiniz.

Youtube bilgi paylaşımını yapacağını ve hükümetin baskılarına boyun eğeceğini düşünmüyorum.

Durum böyle iken Facebook’un kapanması biraz zor görünüyor. Her istediğiniz bilgiyi sunacak bir servisi kapatmayacaklardır. Youtube bu tarz baskılara aldırış etmeyecektir ve kapatılması takındır diye düşünüyorum. Bilgilerimizi paylaşarak açık kalan bir site yerine Gizliliğimizi koruyup da kapanan Twitter gibi sosyal medya platformlarını desteklemek gerekiyor. Son olarak Twitter sizin özel hayatınızı ve özgürlüğünüzü koruduğu için kapatıldı. Yorumlarınızı bekliyorum

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir