İnternet

Google’da doğru arama sonuçları almak için gizli arama özellikleri

Arama motorları hayatımızda önemli bir yer kaplıyor. Aradığınız bilgiyi en hızlı ve en doğru şekilde alabilmek çok önemli. Bilgiye daha hızlı ulaşabilmeniz için kullanabileceğiniz birçok yöntemler var.

” “(Çift Tırnak)

Çift tırnak ile arama yaptığınız zaman, aradığınız kelimenin tam benzerini aramış olacaksınız.

Örneğin;

"Facebook hesabımı nasıl silerim"

Çift tırnaklı sonuçlar tam olarak bu cümlenin geçtiği metinli sonuçlardır. Diğeri, kelimeleri içeren sonuçlardır.

-(tire, eksi)

Dahil edilmesini istemediğimiz kelimelerin önüne koyarak arama sırasında çıkmasını engelleyebiliriz. Mesela Başakşehir bir ilçe. Ancak futbol takımı son dönemde iyi işler çıkarıyor. Başakşehir diye arattığınızda size ağırlıklı futbol takımı olan Başakşehir ile ilgili bilgi gösteriliyor. Biz Başakşehir hakkında bilgi almak istiyorsak – işaretini kullanabiliriz.

Başakşehir -futbol

| (OR)

Google and işlemi yapar. OR işlemi için yani bu ya da bu geçen şeklinde bilgi almak isterseniz OR kullanabilirsiniz.

milliyet OR hürriyet

Örnek yaptığımız arama ile içinde ya milliyet geçen ya da hürriyet geçen sonuçları görüntülüyoruz.

*(yıldız)

Herhangi bir kelime grubu içinde boş bırakılacak yeri işaretlemek için kullanılıyor.

"dünyanın en *"

Yukarıdaki örnekte hem çift tırnak operatörünü hem wildcard operatörünü kullandık. Bu şekilde aradaki bölümü google bizim için tamamlayacak ve çeşitli örnekler getirecek. Arama sonucuna bakarsanız dünyanın en büyük firması, en geniş ülkesi gibi tamladı ve sonuçları getirir.

.. (iki nokta)

Aralıkta arama yapmanızı sağlar. Mesela ipad bakıyorsunuz ancak fiyatı 500 tl ile 1000 tl arasında olan ipad’leri listelemek istiyorsunuz. Bunu normalde nasıl yapabilirdiniz. Hepsiburada.com gibi sitelere girip filtreleme yapardınız. Bu durumda ne olurdu? Sadece hepsiburada.com’un fiyatını baz almış olacaktınız ama ya n11 ya da gittigidiyor da daha ucuza bir ürün varsa neden bunları göz ardı edelim. Bunun yerine bu soruyu google sorup tüm sitelerde aldığı sonuçları görüntüleyebiliriz.

ipad 500 TL..1000 TL

define

Ara sıra google aramalarınızda karşınıza gelir. Sözlük karşılığı ve onun diğer dillerde gösterimini yapan kart şeklinde bir açıklama. Kelimenin sözlük anlamını ve diğer dillerde çevirisini görmek için kullanabilirsiniz.

define:kalem

filetype

Aramayı istediğiniz dosya tipinde yapmanızı sağlar. Operatöre dosya formatları vermeniz gerekir. PDF, DOCX, TXT, PPT gibi. Örneğin sunum yapacaksınız ve sunumunuz konusu Türkiyedeki su kaynaklarının tüketimi. Bu sunum olacağı için internetteki diğer hazırlanmış PPT dosyalarını incelemek isteyebilirsiniz. Bu durumda alttaki şekilde bir arama yapabilirsiniz.

Türkiye'deki su kaynaklarının tüketimi filetype:PPT

site

Aramayı sadece belirlenen site üzerinde yapmanızı sağlar. Örneğin Facebook kelimesinin sadece ozengen.com üzerinde yazılmış girdilerini görmek istiyorsam alttaki sorgusu çalıştırabilirim.

Facebook site:www.ozengen.com

related

Aradığınız kelime ile benzer olan siteleri listeler. Mesela şirketinizin ismini aratırsanız, şirketiniz ile ilişkisi olan siteler, yazılar listelenecektir.

related:ozengen.com

intitle

Sitenin başlığında yapmanızı sağlar. Bu şekilde aramaları iyice daraltır ve sadece konu ile ilgili başlığa sahip sitelerde arama sonucu görürsünüz.

intitle:tarih atatürk

inurl

Site URL’leri arasında arama yapmanızı sağlar. Aradığınız konu ile alakalı url tahminleriniz varsa, bu url içinde arama yaparak direk sonuca ulaşabilirsiniz.

inurl:/instagramda-spam-nasil-kaldirilir/

movie

içerisinde aradığınız kelimenin geçtiği filmleri listeler. Mesela İstanbul’un geçtiği filmleri listeleyelim.

movie:istanbul

cache

Bir site var yada URL daha önceden çalışıyordun ancak şimdi açmaya çalışıyorsunuz bir türlü açılmıyor. İşte bu durumda alın site bir kurtarıcı. Google’ın bu URL’i en son cache’lediği hali.

cache:www.ozengen.com

Arama motorunu etkin kullanmak için bu yöntemleri kullanabilirsiniz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir