Reklamlar
Kategoriler: Bilişim

Tor Browser (The Onion Routing) Nedir

Merhaba Ozengen.com takipçileri. Son zamanlarda sıkça kullanılan ve kullanımı giderek artan Tor browser nedir ? Ne işe yarar ? Diğer tarayıcılardan farkı nedir ? gibi sorulara cevap vereceğiz. Tor, “The Onion Routing” sözcüklerinin baş harflerinden oluşturulmuş, kullanıcılarına anonim iletişim imkânı sağlayan bir ağ ve yazılım projesinin adıdır. Proje dünya üzerinde konuşlanmış 6000’den fazla gönüllü Tor unsurunun (Tor relay) oluşturduğu ağ üzerinden Tor web tarayıcısı kullanılarak kullanıcıların gerçek kimliklerini gizleyerek şifreli bir şekilde internete erişmelerine imkân sağlamaktadır. İlk yıllarında Birleşik Devletler Ordusu’nun istihbaratı için kullanılan tarayıcı, günümüzde açık kaynaklı olarak yani kodlarını açarak çoğu işletim sistemi için herkese açık hale getirildi. Daha çok güvenlik yazılımları için uğraşan yazılımcılar ve illegal olmayan işler için kullanan kullanıcılar tarafından kullanılan tarayıcı, son kullanıcılar tarafından da rahatlıkla kullanılabiliyor.

Tor Browser, sanal sunuculardan kurulu olan ağ yapısıyla kullanıcılarına anonim bir şekilde gezinmesine ve engellere takılmadan siteye giriş yapmasına olanak sağlar. Sanal sunucuların yanı sıra kullanıcının erişmeye çalıştığı sayfaya bilgi gönderirken veya sayfadan bilgi alırken şifreli paketlerle çalışması ve kendisine has algoritmalarıyla tarayıcı izlenmeye ve saldırılara karşı TOR daha güvenli hale geliyor.

Tor sunucuları içinde gezinmeniz , internet bağlantınızın hızına veya Tor’un sunucularına bağlı olarak uzun sürebilir. Tarayıcı görünümü Mozilla firefox’a oldukça benziyor. Vidalia isimli bir arayüze sahip. Tor browser günümüzde Deep web diye adlandırılan, Tor kullanıcılara anonimlik sağladığı gibi sunuculara da bu imkânı sağlar. Sadece Tor ağından gelen bağlantıları kabul edecek şekilde ayarlanan sunucular Tor saklı servisler olarak isimlendirilmektedir. Bir Tor saklı servisi IP adresiyle değil “onion” adresi ile tanınır. Bu da IP adresinin sızmasını engeller. Tor ağı güvenlik duvarı veya NAT (Network Address Translation) arkasında olsa bile bu adresi anlar ve bu adresten gelen ya da bu adrese giden tüm trafiği ona göre yönlendir. Bu servislere ulaşmak için ancak Tor web tarayıcı kullanılmalıdır. 2004 yılından beri Tor saklı servisler kullanılabiliyor. Genel olarak Tor saklı servislerin tanımlandığı bazı veritabanları olsa da tüm saklı servislerin tanımlı olduğu bir veritabanı Tor’un merkezi olmayan yapısından dolayı yoktur. Bu nedenle Tor saklı servislerden ancak halka açık kataloglarda ismi geçenlere erişilebilir.

Deep web konularıyla ilgilenen kullanıcıların kullandıkları bu tarayıcı hakkında ilerleyen günlerde daha detaylı bilgiler sunacağız.

Reklamlar
Paylaş

Yakın zamanda yayınlananlar

Bitcoin’s Revolutionary Influence on the Future of Online Gaming

As we progress deeper into the digital age, the spheres of technology and finance continue…

1 hafta Önce

Tarayıcınızda Gizli Modu kalıcı olarak devre dışı bırakma

Tarayıcınızda gizli mod'da çalıştırmayı devre dışı bırakabilirsiniz. Windows ve macOS için Google Chrome'da, Windows için…

3 hafta Önce

Broadcom, VMware’in ücretsiz ESXi hipervizörünü sonlandırıyor

Broadcom, VMware'in ESXi hipervizörünün ücretsiz sürümünü durdurdu. Değişiklik haberi, aracın VMware.com'dan kaldırıldığını ortaya koyan ve…

1 ay Önce

AirPods bul nasıl kullanılır ?

Kaybolan airpod'unuzu bulmak için aşağıdaki 3 yöntemi kullanabilirsiniz. AirPod'larınızın kaybolması durumunda yerini bulmanıza yardımcı olması…

2 ay Önce

Broadcom’un VMware Revizyonu Dikkat Çekiyor

Vmware ve Broadcom Sanallaştırma öncüsü Vmware, Broadcom tarafından satın alınmasının ardından bazı değişiklikler geçiriyor. Kurumsal…

3 ay Önce

Google Fotoğraflar, One, Drive aboneliğini iptal edersem verilerim silinir mi?

Google Fotoğraflar, yani One aboneliğinizi iptal etmek mi istiyorsunuz ? Bildiğiniz gibi Google 15 GB…

4 ay Önce
Reklamlar