Reklamlar
Kategoriler: Bilişim

Adil Kullanım Kotası Adaleti Nedir

 

Bütün internet kullanıcılarının mutlaka duyduğu bir konudan bahsedeceğiz, “Adil kullanım kotası” Kısaltma: AKK. İnternet denen teknolojiden haberimiz olmasa, aylık yüksek miktarda faturalar ödüyor olmasak , aslında kulağa hoş gelen bir terim gibi duruyor. Bugün sizlere adil kullanım kotası hakkında, anlaşılır ve açıklayıcı bilgiler vermeye çalışacağız.

Adil kullanım kotası, servis sağlayacılar’ın kaynakları, tüm kullanıcılara aynı hızda(kalitede) vermek için bulmuş oldukları bir yöntemdir. Aslında mantık olarak çok doğru , fakat interneti bedava alıyor olsaydık… Buradaki amaç şu;

Ahmet aylık 50 TL ödüyor: Sabah akşam film indiriyor, müzik dinliyor. Kısacası interneti çok aktif bir şekilde kullanıyor.

Mehmet aylık 50 TL ödüyor: Akşamları 1-2 saat internet kullanıyor. Çok aktif bir kullanıcı değil.

Servis sağlayıcılar buradaki suçluyu bulmuş ve Mehmet’e daha hızlı internet sunabilmek için Ahmet’in internetinin yavaşlatılmasına karar verilmiş. Burada internet kullanıcıları olarak kafamıza birçok sorular takılıyor. Tarife seçenekleri herkesi kapsayan bir ortalamaya sahip değil , yada servisin altyapısı bu hizmeti vermek için yeterli değil. Kullanıcılara kaliteli hizmet vermenin, altyapıyı daha da güçlendirme, kullanılan teknolojiyi arttırma gibi birçok yöntemi var fakat nedense üretilen çözüm AKK.

 

Olaya biraz daha teknik açıdan bakmak gerekirse , kullanıcılar arasında adaleti sağlamak amacıyla yapılan bu uygulama, internet kullanımının suistimal edilmesini engellemeye yöneliktir. Kullanıcıların veri tüketimini takip ederek, az trafik kullanan ve çok fazla trafik kullanan kullanıcıların arasındaki uyumu sağlamaya çalışır. Bu tarz uygulamaların iptal edilmesi için , internet kaynağımız olan sunucuların ülkemizde barınması gerekiyor. Ayrıca kullanıcılar arasındaki adaletin; adil kullanım kotası ile değil, tarifelerle ayrılması gerekiyor. Bu tarz tarifelerin fiyatlarının çok faiş fiyata satılacağını da tahmin ediyoruz tabiki.

 

Adil kullanım kotaları, birçok servis sağlayıcıya göre aşağıdaki gibi planlanmıştır:

  1. 10 Mbps hız için aylık Hız Alanı 50 GB,
  2. 20 Mbps hız için aylık Hız Alanı 100 GB,
  3. 50 Mbps hız için aylık Hız Alanı 250 GB,
  4. 100 Mbps hız için aylık Hız Alanı 500 GB.

Kota sorgulama yapmak için servis sağlayıcınızın sunmuş olduğu kota sorgulama sayfasını kullanabilirsiniz.

Adil kullanım kotası uygulaması iptal edilir mi ? çok zor. Ülkemizin yakın tarihinde böyle bir ihtimal olmayacağını kesin olarak söyleyebiliriz. Konu hakkında sizlerde fikirlerinizi yorum atarak bizlere iletebilirsiniz.

Reklamlar
Paylaş

Yakın zamanda yayınlananlar

Bitcoin’s Revolutionary Influence on the Future of Online Gaming

As we progress deeper into the digital age, the spheres of technology and finance continue…

6 gün Önce

Tarayıcınızda Gizli Modu kalıcı olarak devre dışı bırakma

Tarayıcınızda gizli mod'da çalıştırmayı devre dışı bırakabilirsiniz. Windows ve macOS için Google Chrome'da, Windows için…

3 hafta Önce

Broadcom, VMware’in ücretsiz ESXi hipervizörünü sonlandırıyor

Broadcom, VMware'in ESXi hipervizörünün ücretsiz sürümünü durdurdu. Değişiklik haberi, aracın VMware.com'dan kaldırıldığını ortaya koyan ve…

1 ay Önce

AirPods bul nasıl kullanılır ?

Kaybolan airpod'unuzu bulmak için aşağıdaki 3 yöntemi kullanabilirsiniz. AirPod'larınızın kaybolması durumunda yerini bulmanıza yardımcı olması…

2 ay Önce

Broadcom’un VMware Revizyonu Dikkat Çekiyor

Vmware ve Broadcom Sanallaştırma öncüsü Vmware, Broadcom tarafından satın alınmasının ardından bazı değişiklikler geçiriyor. Kurumsal…

3 ay Önce

Google Fotoğraflar, One, Drive aboneliğini iptal edersem verilerim silinir mi?

Google Fotoğraflar, yani One aboneliğinizi iptal etmek mi istiyorsunuz ? Bildiğiniz gibi Google 15 GB…

4 ay Önce
Reklamlar